2021. június 22.

Buótyik Dorina: Az ​egyiptomi királynő rejtélye (Gracie Simpson történetei 2.) - előolvasás

Az írónő legelső regényében, a III. Amenemhat rejtélye című alkotásban egy izgalmas, akciódús és kalandos utazáson vehetünk részt, mely eme kötet előzménye. Úgy gondolom, hogy már abban a történetben megismerkedhettünk az alkotó stílusával, sajátos jegyeivel. Az egyiptomi királynő rejtélye pedig csak mindezt megerősítette bennem, mert a már megismert megfogalmazásmódot és az elvárt színvonalat tökéletesen hozta. Tűkön ülve vártam, hogy Dorina könyvének folytatása a kezembe kerüljön- annyira tudtam, hogy ebben sem fogok csalódni és igazam is lett!

Jegyezd elő itt!

A történetről:

Gracie – a már korábban megismert egyiptológus - elhatározza magát, hogy nászútra menjen férjével Kairóba. Ám ekkor még kósza gondolatként sem merül fel benne, hogy az utazással – önmagához híven – egy műkincsrablás középpontjában találja magát.
Habibi újabb műkincslopást követ el, rögtön a nyomába szegődik egy CIA ügynök, aki mihamarabb el akarja kapni őt.

Gracie édesapja egy meglepő tárgyra bukkan, ami talán olyan régi titkokhoz is elvezetheti őket, amikről még senki sem tud. A nő örömmel segít Adamnek felfedni az ókorban történteket, hiszen kíváncsisága mindent túlszárnyal és képtelen tétlenül nézni, ahogy édesapja megoldja a rejtélyt.

Azonban egy furcsa dolog történik. Látomás formájában ismerhetik meg az ókori egyiptomi titkot, ami fontos momentum lehet számukra. Az ügynök és a régész útja keresztezi egymást, együtt kell működniük ahhoz, hogy előrébb jussanak a saját céljuk elérésében.
Vajon megéri mindez azért, hogy Habibi kézre kerüljön? Illetve, hogy az egyiptomi titokról lerántsák a leplet? Ép bőrrel megússzák szereplőink az előttük álló feladatot?

Vélemény:

Buótyik Dorina ismét lenyűgöző olvasmányt alkotott. Az egyiptomi királynő rejtélye egy olyan történelmi kötet, melyben az akció és a romantika ötvözete kiváló elemként párosul és érvényesül az oldalak rengetegében. Patinás hangulatot teremt, ahol az olvasó jól érzi magát!

Az írónő még csak két könyves szerző lesz, mégis úgy vélem, hogy a benne rejlő akaraterő és a mögötte lévő kutatómunka példaértékű. Hiszen a fiatal korosztályba tartozik, mégis igazi könyveket ír, amik nem szürkék és unalmasak, hanem tele van sokszínűséggel, kalandokkal és izgalommal.

A történelmi vonatkozású köteteket kedvelő olvasóknak szenzációs élményt nyújt, ráadásul Dorina a régészeti leírásokat is játszi könnyedséggel építette bele a műbe.
Számomra ő az egyik olyan írónő, akinek az alkotóvilága nem áll közel a szívemhez – mégis minden egyes alkalommal várom a legújabb írását, mert kikapcsol, ellazít és varázslatos utazásra hív!

Összességében tényleg frenetikus olvasmány, viszont nekem valamiért a III. Amenemhat rejtélye mégis jobban tetszett. Az talán egy picit jobban lenyűgözött és magával ragadott. Ennek ellenére bátran ajánlom azoknak a könyvmolyoknak, akik szívesen olvasnak ebben a zsánerben!

Idézetek a könyvből:

„Ujjbegyével éppen csak megérintette a sima felületű táblát, amikor egyik pillanatról a másikra egy másik valóságban találta magát.”

„Te vagy, aki átkel az égen, te vagy Ré oroszlánja.”

„Szobeknoferuré a királyi palota kertjében sétálgatott. Hosszú, fehér vászonruhája szabadon hagyta vállát és mellkasát, melldísz ékeskedett a nyakában, széles öv a derekán, mellbimbóját csörgők díszítették, karján ureuszkígyó mintázatú karperecek csüngtek.”

„Egy gondolat, telis-tele dühhel és méreggel.
Egy gondolat, melyet tett kell kövessen, most vagy soha.
Most kell cselekednie, míg nem késő.
Most kell bosszút állnia.”