2023. január 24.

Erős Márti: Kalliopé

Az írónőnek köszönhetően adódott lehetőségem elolvasni a nemrégiben megjelent regényét, amiért mérhetetlenül hálás vagyok neki. Tulajdonképpen a fülszöveg megismerése után kialakult egy kép bennem a történet kapcsán, azonban a Kalliopé annál sokkal többet adott. Elsőre egy szimpla ifjúsági gimis sztorira számítottam, ahol a színjátszásnak nagy szerepe van, aztán a főszereplő, Ella bevezetett egy különleges világba és megértettem mindazt, ami a függöny mögött zajlik.


A kötet külcsíne egyszerű, kicsit mesébe illő, mégis mindent megmutat, amiről a történet szól. Nem mondom, hogy ha szembe találkoznék vele, akkor rögtön felkeltené a figyelmemet, viszont a cselekmény ismeretében úgy vélem, tökéletesen passzol a műhöz.

Ella
a gimnáziumi diákok átlagos életét éli. Az egyik legjobb barátnője, Kinga kérésére elgondolkodik azon, hogy csatlakozzanak a Kalliopé színtársulathoz - a lány édesanyja annyira nem szívleli az ötletet, hiszen annyi más fantasztikus szakkörön is részt vehetne, amit talán a későbbiekben még inkább tudna kamatoztatni. Végül főszereplőnk elmegy az első próbára, ahol eléggé ledöbben már az első percben, azonban a nap végére eluralkodik rajta a szórakozottság és a jókedv.

Hamar összeismerkedik a színtársulat vezetőivel, régebbi tagjaival és a velük együtt érkezettekkel is. Ám nem teljesen úgy alakulnak a dolgok, mint amire mindannyian számítanak - a hullám mozgalom jelenségét szeretnék bemutatni, saját feldolgozásban. Kezdetét veszik az ötletelések, a jelenetek megvalósítása, majd fordul a kocka és kiderül, hogy az új tagok közül kizárólag Kinga kap helyett ebben a darabban. Ella és a többiek pedig egy másik színpadi alkotáson dolgoznak, amihez a lány először csalódottan és szomorkásan áll, de könnyen hozzászokik az új felálláshoz és teljes bedobással részt vesz a munkában.

Ella a színtársulat tagjaival baráti kapcsolatot alakít ki, azonban az egyik fiú irányába valami többet kezd érezni. Noel nem egy mindennapi, átlagos diák, s pont ezzel kelti fel a lány figyelmét. Néha kedves, máskor kicsit távolságtartó - a viselkedése, a tettei összezavarják a lányt, így igyekszik a figyelmét másra összpontosítani. Azonban az a csók, a közös színjátszás és az a gyönyörű szempár.. nehéz nem álmodozni róla.

Mi következik a két darab sikere után? Lehet szeretni valakit, akinek a karrier az elsődleges? Elég, ha egy szerelemben másodhegedűs vagy?

Erős Márti intenzív pillanatokat rejt el a történetben, mely elsőre könnyed hangvételűnek látszik, de ahogy az olvasó belemélyed, megtapasztalja a sorok között tengő mély gondolatokat és emóciókat.

Életünk során számtalan alkalommal előfordul, hogy más lapokat kapunk, mint amire számítunk és csak rajtunk áll, hogy kesergünk azon, ami nem lehet a miénk, vagy felszívjunk magunkat és megpróbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a maximumot kihozni a helyzetünkből. S talán az effajta kihívás sikeres eredménye még édesebb tud lenni, hiszen felkészületlenül kell helyt állnunk.
Mi több, az évek múlásával sok olyan személlyel találkozunk, akik bármennyire is szeretnénk, de nem lesznek szerves részei a mindennapjainknak - legyen az egy haver, egy barátnő, egy szerelem. A felismerés pillanatában fájdalmas tud lenni, de az idő előrehaladtával kitisztul előttünk, hogy ennek is volt hozadéka, ettől is többek lettünk.

A Kalliopé szereplői többarcúak, hiába különböző személyiségűek, mégis képesek egy csapatként együttműködni és a másik segítségére lenni. Sokszínűek, szerethetőek, az olvasás során egy valódi közösség tagja lehettem én is, ezáltal egyszerűbben tudtam azonosulni a helyzetükkel és bepillantani a próbákba is.

Erős Márti regénye szórakoztatott, kalandba hívott és érzelmi keringőre invitált. Az olvasás során voltam fent és voltam lent, de sosem maradt közömbös a történet.

Mindent egybevetve, a Kalliopé egy különleges, élményekkel teli, átlátható és könnyen pergő olvasmány, ami üdítően hat, ugyanakkor mély mondanivalóval rendelkezik. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szeret hasonló témában olvasni!

🌟

"Néha szüksége van rá, hogy valaki megmentse. Néha mindannyiunknak szükségünk van rá."

"Egyszerűen nem hagytam, hogy az érzések kiüljenek az arcomra. Néha muszáj megálljt parancsolnunk nekik, hogy ne befolyásoljunk velük másokat. Hagyni, hogy csak minket emésszenek belülről."

"(..) olyan ez, mint amikor két kirakós darabot mindenáron össze akarsz illeszteni, és csak hosszú idő után jössz rá, hogy nem illenek egybe. Először szomorú, de amikor a megfelelő helyre rakod őket, végül tisztán fogod látni a teljes képet."

"Talán nem olyan egyszerű az élet, hogy a kettőből egy lesz. Talán a kettő néha csak kettő marad."

🌟 

Fülszöveg:

Hogy mi az a Kalliopé? Mitológiai alak, a költészet múzsája, egyben színjátszó kör, egy társulat, ahol hasonló érdeklődésű fiatalok találkoznak, és bár kissé mindenki különc, a színház szeretete mindnyájukat összeköti. A Kalliopé hobbi, elhivatottság, életérzés. És van, akinek az első szerelem.

Ella egy kisvárosi gimnázium diákja, imád olvasni, csellózni és a barátaival lógni, valami azonban mintha hiányozna az életéből. Egy napon a Kalliopé színtársulat egyik próbáján találja magát, és onnantól kezdve fenekestül felfordul az élete. Az új ismerősök, a próbák kreatív kihívásai, a fellépések bizsergető izgalma, és egy magas, kócos hajú fiú teljesen felkavarják Ella álmos hétköznapjait. Sajnos azonban a társulatot nem kerülik el a sors csapásai, és Ella hamar rájön, hogy az igazi dráma a függöny mögött zajlik.

A Kalliopé az első Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram győztes regénye.

(Carte Teen, 2022)