2021. október 24.

Farkas Anett: A 33-as beteg (Dávid és Vivien 1.) - előolvasás


Farkas Anett regényével a NewLine kiadó oldalán találkoztam először, azonnal felkeltette az érdeklődésem. A külcsíne tökéletesen tükrözi a történet mondanivalóját – a borítón található női rúzsnak és a faháznak is jelentősége lesz a cselekmény alakulásában. A fülszöveg pedig annyira ütősre, de mégis feszültségkeltőre sikerült, hogy szerintem maga a könyv külseje mindent összevetve, pillanatok alatt megragadja a krimi/thriller olvasók figyelmét.

A kötetben több szereplő közeli nézőpontját ismerhetjük meg annak ellenére, hogy maga a történet elbeszélő módban íródott. Őszintén bevallom, hogy az elején picit féltem attól, hogy emiatt össze fognak folyni a gondolatok, a tettek bennem, mint olvasóban, ám ez a félelem néhány fejezet elolvasása után teljes mértékben megszűnt.

Történet:

Fehér Vivien budapesti rendőr, ám egy kettős gyilkossági ügy felgöngyölítése miatt szülővárosába, Keszthelyre kell visszatérnie.
Pintér Dávid nyomozó már számtalan ügyet megoldott, a mostani azonban kifogni látszik rajta.
Rebeka egy pszichiátriai otthon régóta ott tartózkodó lakója, aki képtelen megbirkózni démonjaival. Elméje olyan traumákat tart számon, amiket eddig egyetlen pszichiáter sem tudott normálisan megismerni.
Szereplőinknek szembe kell nézniük a múltjukkal, fel kell eleveníteniük mindent, amit inkább felejteni akarnának. De hogyan fonódik össze a jelenlegi útjuk?

A rendőr-nyomozó páros első találkozása nem pont úgy sikerült, ahogyan azt eltervezték. Kissé unszimpatikusak egymásnak, mégis felül kell emelkedniük ezen az érzésen és együttes erővel a sorozatgyilkossági ügyre kell fókuszálniuk. A gyilkos nem hagy nyomokat, az áldozatok haját leborotválja és kirúzsozza őket. Mintha egy beteges elme lenne, aki így akarna üzenni, esetleg bosszút állni. Ráadásul napvilágra kerül egy több éves ügy, ahol egy férfit is hasonlóképp aláztak meg. Talán kapcsolat lenne ezen ügyek között? Vajon ugyanaz az elkövető az összes esetnél?

Viviennek és Dávidnak szorosan kell együttműködniük ahhoz, hogy előrébb jussanak az ügyben. Azonban arra egyikőjük sem számít, hogy a sok együtt töltött idő nemcsak a rájuk bízott feladat megoldására, de az érzelmeikre is hatással van. Elemi vonzalmat éreznek egymás iránt, amit egyenlőre elnyomnak magukban, már csak az a fő kérdés, hogy ez meddig sikerül?

Ki áll a gyilkosságok mögött és mi az indítéka? Ki az igazi áldozat? Milyen terheket, titkokat cipelhet az ember egy életen át?

Véleményem:

Az írónő legelső könyve egy igazán zseniális alkotás, mely cselekményekben és érzelmekben rendkívül gazdag. Egy mindennapi kezdősztoriból csettintésre varázsolt egy furfangos, izgalomtól túltengő gyilkossági nyomozást.

A történet alapvetően több kérdéskört is érint: sorozatgyilkosság, erőszakoskodás, barátság. Olyan témák, amik valójában nem tartoznak egymáshoz, mégis Anett annyira lehengerlően megírta ezt a művet, mintha párban járnának. Az írónő sajátos stílussal rendelkezik, nem bízta a véletlenre a dolgokat, mert grandiózus fordulatokkal tarkította, amik folyton más megvilágításba helyezték a tényeket az olvasó előtt.

A 33-as beteg című műben kitűnően keveredik a krimi és a thriller, mely nélkülözhetetlen lélektani és feszültségnövelő romantikus elemekkel lett tarkítva. Egyetlen negatív gondolat sem férkőzött a fejembe az olvasás során, annyira gyorsan peregtek az oldalak a kezemben, hogy fel sem tudtam fogni.

Farkas Anett alkotása egyszerre hajmeresztő és rendkívüli. A megragadó külcsín mögött egy érdekfeszítő, megkapó mű rejtőzik tele felfedezésre váró titkokkal és hazugságokkal.
A karakterek annyira erős személyiségek voltak, különbözőek, ugyanakkor határozott jellemek. Az elején nem szimpatizáltam Dáviddal, ám hamar kiderült, hogy a zord külső egy normális férfit takar. Vivien kislánya irtó aranyos volt, azonnal levett a lábamról.
Az írónő bámulatosan fogalmazott, briliánsan összeegyeztette a családias pillanatokat a nyomozással és minden mással.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem volt megismerni megjelenés előtt a regényét!
Bízom abban, hogy minden kedves olvasót úgy elragadnak majd az oldalak, mint ahogy velem tették!

Kedvenc idézeteim:

„Felejteni szeretett volna, de a sors nem hagyta.”

„Megszűnt körülötte minden. Csak ők léteztek ebben a percben, a halott és az élő barátnő.”

„Tiporsz vagy eltipornak.”


Fülszöveg:

Rettenetes sorozatgyilkosság sokkolja a Balaton fővárosát. Egy szörnyeteg nőket rabol el és aláz meg.
Pintér Dávid sztárnyomozó és alkalmi társa, Fehér Vivien próbálnak válaszokat találni, és kibogozni azt a csomót, ami egyre nagyobbra duzzad az áldozatok számának gyarapodásával.
Úgy tűnik, a rejtély megoldásához Vivien múltján keresztül vezet az út.
De mi köze mindehhez a zalaegerszegi pszichiátria szomorú sorsú betegének, Rebekának? Vajon az őt kezelő pszichiáternek sikerül áttörést elérnie?
Ki ismerheti a teljes igazságot?
Egy rendőrnő
Egy apa
Egy pszichiáter
Öt barátnő a múltból
A 33-as beteg


További információk:
- Olvasásom: 2021. október 12. – október 18.
- Kiadó: NewLine
- Oldalak száma: 320 oldal