2022. március 3.

Farkas Anett: A 33-as ügy (Dávid és Vivien 2.) - előolvasás

Farkas Anett már A 33-as beteg című regényében bebizonyította azt, hogy rendkívüli módon tudja az izgalmat fokozni és csavarni a szálakat, miközben mindez a stílusában rejlő lendületességgel szenzációs párosítást alkot. Úgy vélem, hogy az írónő első könyve igazán ütős bemutatkozás volt az olvasóközönség előtt, s attól fogva az alkotói munkássága igazi, megkérdőjelezhetetlen szárnyakra kap. Erre nagyszerű példa a “Dávid és Vivien” sorozat második része, mely egy még különlegesebb élményben részesíti az olvasókat!

Történet:

2001

Vivien munkáját tekintve előrébb lép a ranglétrán: nyomozótiszt lesz, ám mindezzel a magánélete is változások előtt áll, hiszen kislányával elhagyja Pestet és Keszthelyen keres új otthont maguknak. A ház megvásárlásáig a szüleinél laknak, így Fanna mielőbb meg tud barátkozni új környezetével és barátokra lelhet már azonnal.
Dávid kíséretében egy új ügy megoldásán dolgoznak: három gyermek néhány nap leforgása alatt nyom nélkül eltűnik. Több közös pont is van a három családban: a férfiak egykori barátok voltak, az eltűnés helyzete a szülői figyelmetlenségből adódott.
A nyomozók előtt idejekorán nyilvánvalóvá válik, hogy a családfők titkolnak valamit - mindez megerősítést nyer akkor, amikor felkeresi párosunkat egy férfi, aki egy régi napló segítségével próbálja nyilvánosságra hozni egy eltusolt titkot. Ezen felül női főszereplőnknek meg kell harcolnia a mindennapokban a kislányával és a társa iránt táplált érzelmeivel, vonzalmával is.

Ki áll a gyermekrablások mögött? Miért éppen ezeket a családokat szemelte ki bűnös tettének végrehajtásához?
De a legfontosabb kérdés: miről hallgatja el az igazságot András, János és Csaba? S mi köze van annak mindehhez?

1971-1973

Linett és Tóni az egyik iskolai napon találkozik először. Osztálytársak, egyúttal padtársak, majd a későbbiekben barátok lesznek, melyet végül vérszerződéssel pecsételnek meg, s így igazi testvérekké válnak.
Az egyik szegény, keserű körülmények közt él - alkoholista szülők, mindennapi találkozás a rá lecsapó bőrszíjjal. A másik tehetős családból való, mégis humánus módon fordul a barátja felé.
Éva néni a szárnyai alá veszi az elkeseredett gyermeket: segít neki a tanulásban, vacsorát és ruhákat ad neki. A lurkó igazi családtaggá válik rövid időn belül, ráadásul az erős kapocs következtében, ami kialakult köztük, végre szeretetben érzi magát.

1974

A balatoni úttörőtáborban keserűséges tragédiák történnek. Itt találkozik először a három rövidnadrágos ifivezető és a már fentebb megismert testvérpáros. Ötük kapcsolata tovább folytatódik, ám az utolsó estén nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt mindannyian eltervezték.

Véleményem:

Tulajdonképpen a cselekmény két szálon fut, mely történéseit párhuzamosan ismerhetjük meg, a regény megoldása ennek ötvözetében rajzolódik ki a nyomozók, valamint a külső szemlélők előtt is. Anett által lehetőségünk adódik a főszereplőkkel karöltve versenyt futni az idővel és felfedni az elkövetőt, s annak valódi indítékát. A jelen idejű történések rengetegében bepillantást kapunk a “bűnös” gondolataiba, érzelmeibe. Emellett az öreg napló bejegyzései is segítségünkre vannak az eset valós okainak, s a mögötte megbúvó történéseknek a megismerésében.

Farkas Anett ebben a regényben egy olyan nyomozás színterére varázsol el bennünket, ahol a kegyetlenségnek nincs határa, ahol a hazugság szinte már felismerhetetlenné válik, ahol a bűnös és az áldozat között vékony mezsgye terül el. A 33-as ügy egy irgalmatlan, brutális kimenetelű emberi csapást dolgoz fel, miközben fontos témák is előtérbe kerülnek: erőszak, iskolai zaklatás és bántalmazás.

A regény bombasztikus élményt nyújt a történet befogadása közben, a befejezés pedig döbbenetes, ugyanakkor szívet tépő. Olyan emberi sorsokat ismerhetünk meg, melyek megfosztják a szótól az olvasót. S a történet végéhez érve döntésképtelenné tesz - foglalkoztatni fog a kérdés, hogy létezik-e olyan bocsánatra méltó ok, amiért megértenénk a gyermekünk elrablását?

Anett két oldalról is szembesít minket a kegyetlen tettekkel, ezzel felfedve az érem minden nézőpontját. Az oldalak rengetegében a nyomozás élvez prioritást, ám a szikrányi romantika kellő méretben és időben épül be, ezzel is emelve a mű szórakoztató-képességét.

Mindent összevetve A 33-as ügy borzalmakkal teli, ádáz küzdelemre hívja a gondolatainkat. Farkas Anett mesterien perdíti a szálakat, izgalommal teli fordulatokkal tarkítva.
Ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretik a krimit pszichothriller jellemmel felhúzva, csipetnyi érzelmi sokkal fűszerezve, s szívesen megismernének egy gyermekrablási ügyet, mely a történet végére megkérdőjelez mindent!

Kedvenc idézetek:

"Csupán annyit szeretett volna, hogy a sírás abbamaradjon, a szenvedés, ami felőrölte, megszűnjön."

"Lelkében fájdalmas sebek, gyötrelmes érzések szakadtak fel, túl sok rosszat cipelt magával. Fuldoklott a múltat elárasztó bűnök tengerében. Először halkan sírt, aztán felzokogott, szíve legmélyéről tört elő a szörnyű szenvedés. A magában tartott szavak pókhálóként telepedtek lényére, a hosszú idő alatt olyan réteggé álltak össze, ami megbénította."

"A keserűség rég megölte a lelkét."


További információk:
- Olvasásom: 2022. február 28. - március 1.
- Kiadó: Magánkiadás
- Oldalak száma: 350 oldal


Fülszöveg:

Mit tennél, ha a gyermekedet valaki elvinné?
Dávid és Vivien ezúttal egy emberrablóval találják szembe magukat. Eredménytelenül keresik a nyomokat, de az elkövető mindig két lépéssel előttük halad.
Aztán egy különös idegen toppan be a nyomozónő életébe.
Egy naplót nyújt át neki, ami 1971-ig repíti vissza az időben. Dávid és Vivien egy kislányt ismerhetnek meg, akinek keserű élete elevenedik meg a lapokon.
Egy gyermeké, akinek köze lehet a mostani ügyükhöz.
De vajon a nyomozópáros hihet a naplónak, Pavlovics Linett fájdalmas vallomásának?
Az újságíró
A polgármester
A vértestvérek
A bántalmazott gyermek
Az akta, amit már mindenki elfeledett:
A 33-as ügy