2021. november 16.

R. Kelényi Angelika: Átkozottak


R. Kelényi Angelika legújabb regénye, az Átkozottak már az első perctől kezdve mélyenszántó hatással volt rám. Tudniillik, nem vagyok a mélyebb történelmi szállal fűszerezett könyvek gyakori olvasója, ennek ellenére az olvasás előtt, egy pillanatra sem éreztem kétséget az írónővel szemben.
Angelika neve számomra eddig is garancia volt az izgalmas, páratlan élményű olvasmányokra, ám úgy vélem, hogy akinek fenntartásai vannak a regényeivel szemben, azt az Átkozottak sikeresen lerombolja majd.
A külcsín egyszerűen gyönyörű, szerintem zseniálisan utal a történetre, és kitűnően passzol a fülszöveghez, a címhez is.

Történet:

Átskovács Krisztina hosszú ideje kutatja a Rudolf trónörökös és Mary von Vetsera közötti kapcsolatot, illetve rejtélyes haláluk körülményeit. Egykori tanára – aki emellett régi barátja - továbbít neki egy naplótöredéket, melyet Kövesdy Katinka írt, aki szintén köthető a Habsburg királyi udvarhoz. Akkoriban egy bizonyos szövetség munkálkodott azon, hogy egy átkot beteljesítsen. Tizenhárom halál vár a családra.

Egy bécsi telefonhívás miatt rögvest oda kell utaznia szereplőnknek.
A bárónő maradványai nemsokkal korábban eltűntek a temetőből, a sírfosztogató kilétét teljes homály fedi. Csakhogy kisvártatva különös módon előkerülnek, Leon Berger nyomozó és csapata bízik abban, hogy ezúttal az elkövető hagyott valami nyomott, ami által fülön csíphetik.

Krisztina próbál a múlt mélyére ásni, miközben a jelenben is akadályokba ütközik. A nyomozó kedvesen viselkedik vele, ami azért furcsa, mert előzőleg rideg és elutasító volt vele szemben – a nő úgy érzi, hogy a férfi szimpatizál vele, azonban ez a gondolat megreked, amikor megismerkedik Berger feleségével. Ezenkívül hajdani szeretője is próbál újra a közelébe férkőzni a nő folyamatos hátrálása ellenére.

A nyomozó rendőri őrizetet rendel Krisztina mellé, mikor kiderül, hogy a sírfosztogató kifejezetten neki üzen, ráadásul távoli kapcsolatban van a nő a hajdani bárónő vérvonalával. Andreas hatalmas felfedezést tett, melyet azonnal szeretne megosztani egykori tanítványával, ugyanis olyan dokumentumokra bukkant, amelyek mindkettőjük érdeklődését kielégíthetik.

Főszereplőnk meg tud küzdeni mindazzal, ami rá vár? Mi a múltbéli és mi a jelenhez köthető igazság?

Véleményem:

R. Kelényi Angelika a tőle megszokott lenyűgöző stílusban, izgalmas és érdekes elemekkel tarkítva tárja elénk legújabb regényét. A történet két idősíkban íródott, mely szimultán szolgál érdekességekkel, illetve kalandos és váratlan fordulatokban részesít.
Lehetőségünk van Krisztina szemén keresztül visszatekinteni és megismerni a Habsburg-házban történteket, illetve esélyünk van felfedni a baroneszi sírfosztogató kilétét, ezáltal egy bravúros nyomozásban részt venni.

A szereplők jól kidolgozottak, valósághűek voltak. Krisztina minden történészi munkájához köthető mániája ellenére is nagyon szimpatikus volt. Nagyon szerettem a karakterét!
Voltaképpen az elkövető kilétére különösebb észrevétel nélkül derült fény, ennek dacára a történet ugyanannyira élvezetes maradt, sőt talán ezáltal vált veszettül szenzációs olvasmánnyá.

Az Átkozottak számomra elsőrangú élményt nyújtott, kimagasló érzelmeket váltott ki belőlem. Angelika káprázatosan forgatta a szálakat, a két idősík összeolvasztásával mindent elsöprő erővel férkőzött a gondolataimba.
Tulajdonképpen a regény végeztével egyetlen gondolat furakodott az agyamba, miért nem olvastam az írónőnek az Ártatlan sorozatát eddig?
Olyan szinten lerombolta a történelmi regényekkel szembeni tiltakozás-hullámomat, hogy igazán a szívem mélyéről azt éreztem, hogy miért ellenkeztem mostanáig?

Az általam megismert Angelika-könyvekkel kapcsolatban azt érzem, hogy számomra ez az alkotás az, ami komolyan elfoglalhatja a legmagasabb helyet az élményeim közt. Még csak az elejébe lapoztam bele, majd váratlanul falni kezdtem a betűket, s csak az utolsó oldalaknál eszméltem fel! Letehetetlen, szórakoztató, egy igazi gyöngyszem!

Kedvenc idézeteim:

"Nem szeretem a golyóstollat: nem lehetett kiradírozni. Olyan végleges volt minden tollvonás: megváltozhatatlan, kitörölhetetlen."

"Gyönyörű, érzéki pillanatok, és gyötrő, fájdalmas pillanatok váltják egymást.."

"Szerinte a halálban egyesülnek az egymásnak teremtett lelkek, megszabadulunk a világ mocskától, és földöntúli boldogság vár ránk. (..) Nem kell többé a szennyel, a kényszerrel, a ránk erőltetett feladatokkal foglalkoznunk, csak egymással. Eltűnnek a különbségek, nem lesznek zavaró tényezők, mint társadalom és házasság és elvek meg fájdalmak, csak a könnyűség érzete és a szeretet."

További információk:
- Olvasásom: 2021. november 10. - november 13.
- Kiadó: Álomgyár
- Oldalak száma: 316 oldal

Fülszöveg:

Az átok megtalál…

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak…

A szálak végül összeérnek. Krisztina kezében futnak össze, de vajon túléli a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását? Létezik síron túli szerelem?

R. Kelényi Angelika titokzatos, kiszámíthatatlan regénye két idősíkon fut, napjainkban és az 1800-as években. Ahogy azt az írótól megszokhattuk, az izgalmas, fordulatos krimi cselekménye a fantázia szüleménye, ugyanakkor a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja.