2021. november 19.

Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok (Recepciós kisasszonyok 1.)


Hosszú ideje szemeztem már Petra könyveivel, azonban eddig minden alkalommal ült a vállamon egy apró kisördög, ami lebeszélt róla. A Recepciós kisasszonyok című kötet esetében is bepróbálkozott, de nem hagytam magam eltántorítani és milyen jól tettem.
Első pillanatra belopta magát a szívembe a regény külcsíne. A színkavalkád és maga az ábrázolás is tökéletesen passzol a történethez, hiszen a recepciós pult maga jelenik meg rajta. A színek halványak, viszont gyönyörűek. A fülszöveg pedig kellő információt tartogat a mű egészére tekintve.

Történet:

Dalma pesti lányként mindig álmodozott arról, hogy kitör a családi fészekből és háta mögött hagyja a magyar várost. Kihagyhatatlan lehetőséget ajánl számára apja rokona, mikor megírja, hogy a bécsi hotelben – ahol ő is dolgozik - szobalányokat keresnek. A lányt édesanyja le akarja beszélni, az utazásról, ám az édesapja támogatásával döntést hoz, s végül elmegy az ausztriai nagyvárosba.

A lány könnyen alkalmazkodik az új környezethez, s evégett könnyebben veszi az akadályokat a munka és az ott élés terén is. Szorgalmasan végzi a feladatát, csakhogy az egyik szoba takarítása előtt olyan látványba ütközik, amit nem tud kiverni a fejéből. Ekkor ismerkedik meg az egyik konyhalánnyal, Liselotte-val.

A hotel portása régóta tervezgeti, hogy átpártol máshová, ami sokkal nívósabb és jobban megfizetik – már talált is egy új helyet magának. Viszont arra nem számít, hogy a hoteltulajdonos jelenlétében megjelenik előtte egy lány, aki elárulja a terveit és ezzel korábban elküldik a munkából, mint ahogy ő azt szerette volna. Mindazonáltal Berta előtt megnyílik a lehetőség, hogy a recepciónál dolgozzon.

Így kerül Dalma és Lotte a recepcióra az új lány mellé. Ők hárman hamar közelebbi közelebbi kapcsolatba kerülnek egymással: rengeteg dolgot megosztanak a másikkal és számos dolgot kipróbálnak közösen. A recepciót sokkal színvonalasabbá varázsolták bájosságukkal, a saját tervezésű csinos ruhákkal és csodálatos hangjukkal.

Főszereplőnk figyelmét hamar felkeltette Oskar, aki a „felejthetetlen jelenet” szereplője, aki egyben a hoteltulajdonos fia is. A lányban egyfajta vonzalom alakul ki, azonban mivel a szerelem szférája idegen számára, így igyekszik távolságot tartani.

A lányok belevetik magukat a pezsgő nagyvárosi életbe, számtalan kalandra jegyet váltanak. Közben Dalma és Oskar kapcsolata is alakulni kezd, habár a fiú nehéz titkokat őrizget.

A történet fő kérdése, hogy mire képes egy végeláthatatlan románc? Mennyire számít a baráti viszony a nehezebb időszakokban? Hogyan változik meg Dalma a magyar életéhez képest az osztrák városban?

Véleményem:

Palotás Petra a sorozat első részében fokozatosan megismerteti velünk Bécs városi forgatagát, az 1920-as évekbe kalauzol el bennünket, ahol lehetőségünk nyílik megismerni a kor jellegzetességeit.

A Recepciós kisasszonyok a legelső olvasmányom az írónőtől, viszont biztos vagyok benne, hogy nem a legutolsó. Petra fergeteges stílussal rendelkezik, szédítő megfogalmazásban tárja elénk ezt a rendhagyó történetet.

Számomra Dalma karaktere szimpatikus volt minden rossz és jó tulajdonságával egyaránt. Kezdettől fogva azonosulni tudtam vele és mindez a regény befejeztéig fennmaradt. A másik kedvencem Oskar volt, akivel kapcsolatban azonos érzelmeim vannak – megértettem az érzéseit és a döntéseit is.

Petra regénye korhű történelmi hátteret kapott, mely nagyszerűen kiegészül a történetet uraló romantikus szállal. Összességében annyira szenzációs élményt okoz, amire a mű kezdete előtt nem is gondolnánk. Az oldalak csak pörögtek a kezemben, s teljesen ámulatba ejtettek!
Izgatottan várom a regény folytatását!

Ajánlom az írónő eddigi olvasóinak, illetve a romantikus regények kedvelőinek is! Palotás Petra regényének legalább egyszer esélyt kell adni, mert onnantól fogva a világának rabja leszel és alkalmad sem lesz menekülni!

Kedvenc idézeteim:

"(..) csak kordában tartja az érzelmeit, nehogy nagyobb sérülések érjék, mint amit egy női szív képes lenne elviselni."

"(..) az élet megtanította arra, hogy kitartással sokszor akkor is célba érhet, ha az elején még elérhetetlennek is tűnt a cél."

További információk:
- Olvasásom: 2021. november 14. - november 19.
- Kiadó: Álomgyár
- Oldalak száma: 314 oldal

Fülszöveg:

Szőlőssy Dalma, egy sváb-magyar család ifjú kisasszonya, apja rokoni kapcsolatainak köszönhetően Bécsbe utazik, hogy az osztrák főváros egyik legelegánsabb szállodájában szobalányként próbáljon szerencsét.
Egy félig-meddig véletlen okán azonban néhány hét elteltével a recepción találja magát, ahol kolléganőivel nem csupán a neves hotel mindennapjait forgatják fel, hanem belevetve magukat a pezsgő város forgatagába, a saját életüket is.
Hogyan válik egy félénk budapesti lány érett, a nők egyenjogúságáért harcoló fiatalasszonnyá? Mennyit ér a barátság az olykor emberpróbáló időkben? Valóban felment-e bennünket a vétkeink alól a határtalan szerelem?
Palotás Petra legújabb regényében, a Recepciós kisasszonyokban a varázslatos 1920-as évekbe repít vissza bennünket, hogy részesei lehessünk egy korhű pillanatképekkel életre keltett, feledhetetlen történetnek.