2023. február 4.

Aleva Zoltán: Matilda gyermekei - előolvasás

Aleva Zoltán nevével elsőként a Pitypang könyvek oldalán találkoztam, amikor is beharangozásra került negyedik tagként. Ezután nem sokkal lehetőségem adódott megismerni a történet fülszövegét, illetve megtekinthettem a gyönyörű borítót is. Végül azon szerencsések közé kerültem, akik megjelenés előtt megismerhetik a Matilda gyermekei című művet.

Az író első regényének fülszövege kellően felcsigázza az olvasót, a bámulatos borító pedig megerősítést ad. Már az olvasás előtt is úgy véltem, hogy az idei olvasmányaim közül ez az egyik legszebb külcsín - mutatós, kicsit sötétebb színvilágú és nem túl zsúfolt. Aztán az utolsó oldalakhoz érve megértettem a főbb elemek mivoltát, s csak még biztosabbá váltam, hogy a fedlap tökéletesen harmonizál a lapok közt rejlő cselekményszállal.

A könyv négy részből áll, különböző személyek szemén keresztül ismerhetjük meg a cselekményt: elsőként egy fiú, majd két lány, végül egy édesanya elbeszélésén keresztül van lehetőségünk végig követni az eseményeket.

Alun lassan abba a korba érkezik, hogy eldöntse milyen mesterséget szeretne tanulni és folytatni élete során. Édesanyját már elvesztette, nővérével és édesapjával él együtt. Azonban a benne kavargó érzelmek vegyesek, mivel kíváncsi és kalandvágyó oldala egyre inkább felülemelkedik rajta. Saját belátása szerint inkább hátra hagyná otthonát és körül nézne a nagy világban, megismerkedne más emberekkel, más kultúrával. Végül miután édesapjával megosztja a gondolatait, úgy döntenek, hogy a fiú egyenlőre a molnár segítője lesz és rövid időn belül elmehet idegen helyre, ha továbbra is ezt látja jónak.
Alun beleegyezik, ám azzal nem számol, hogy nem teljesen úgy alakulnak a dolgai, mint ahogy azt már előre eltervezte. Merjen kockáztatni a saját boldogsága érdekében, ezzel kockáztatva azt, hogy akár száműzzék otthonából?

Meryl élete nem egy leányálom, szüleivel és nővérével él. Ő mindig is édesanyja kedvence volt, így a házimunkák elvégzésekor rá maradtak az egyszerűbb és könnyebb dolgok, míg nővérének sokszor egyedül kellett megcsinálnia mindent. Nagyon szereti Marillát, aki hamarosan kirepül a családi fészekből és házasságot köt egy helyi család fiatal ifjával. A fiatalabb lány nehezen viseli, hogy sok dolgot nem tehet meg lányként, mint amit a fiúk tesznek - nem érzi, hogy ezzel csak őket szeretnék a szülők megvédeni. A saját döntéséből fakadóan végül ellenszegül az általa tanítottaknak és a közeli tó partján merész helyzetbe keveredik. Hogyan zárul a kör, melyet Meryl elindított és mi lesz a végső lépés?

Matilda, Marilla és Meryl édesanyja, valamint Allan felesége. Az élete sosem volt könnyű, hiszen évekkel ezelőtt olyan súly került a vállára, amit azóta is csendben, megtörten cipel a férjével közösen. Igyekszik helytállni a mindennapokban, s úgy tenni, mintha minden rendben lenne, de meddig lehet hazugságban élni? Hol húzódik meg a határ a saját biztonságuk és a mások veszélyeztetése között?

Aleva Zoltán kevert zsánerben, káprázatos megfogalmazásban és varázslatos stílusban tárja elénk legelső regényét. A Matilda gyermekei szórakoztatott, megdöbbentett és rendkívüli módon magához vonzott. A történetben váltakozó témák kerültek előtérbe, a mélyebb horderejű pillanatok és az író könnyedebb, lendületesebb hangvétele kimagasló párosítást alkot.

Valójában többször éreztem azt, hogy tudom a történet kimenetelét, viszont a végéhez közeledve erős csavarok törtek felszínre, amelyek meghökkentettek, ugyanakkor az izgalmi faktort magasabb szintre helyezték. Egy megragadó utazáson vehetünk részt, ahol akciódús, komoly érzelmi töltetű események tanúi lehetünk.

A Matilda gyermekei című művet nem tudom egy olvasórétegnek ajánlani, hiszen mondhatni mindenből van egy pici benne. Mégis azt mondanám, hogy Aleva Zoltán kötete kihagyhatatlan azoknak a könyvmolyoknak, akik szeretnek egy kissé régebbi korba, egy kicsit romantikus és egy kicsit elgondolkodtató közegbe csöppeni, ahol van egy titok, ami más megvilágításba helyez mindent! Észre sem veszed és a kezdeti izgalomból egy durva elképedés kapujába kerülsz!

🌟

"(..) amikor véletlenül csigára léptél, vigaszthatatlanul sírtál. Tudtad, hogy elpusztult, s te nem tudtad meg nem történtté tenni óvatlan lépted. Már akkor tudtam, hogy az én fiam különb a többinél. Éles eszű, hatalmas szívű, érzékeny ember."

"Tudták, hogy nem bírják majd sokáig egymás nélkül, mert a testük éppúgy sóvárog a másik után, akár a lelkük. Mintha egyazon lélek két, szétválasztott darabkája lakozna bennük, ami akkor válik teljessé, és boldoggá, ha egyesülnek. "

"Nem volt már kezdet, ahogy vég sem. Csak a végtelen körforgás."

"Az idő is csak enyhíteni tud a fájdalmon, megszüntetni, az sem képes. "

"A távozó éjszaka hódolattal hajolt meg az érkező hajnal gyönyörűsége előtt. Épp úgy, mintha azt most először tenné, noha számtalanszor sétáltak már el egymás mellett az idő káprázatos báltermében, amióta csak világ a világ."

🌟

 Fülszöveg:

Amikor ​még a Nap is fiatalabb volt – és nem látott annyi szörnyűséget, mint manapság –, az emberek is egész másfajta életet éltek. Különösen igaz volt ez egy völgyben élő, istenekhez fohászkodó, saját szabályok szerint és a nagyvilágtól elszigetelten élő kis közösségre. A szokványos, idilli napokat furcsa történések kezdik beárnyékolni, amelyek nem várt, tragikus eseményekhez vezetnek. Az összeszokott csoport addigi, háborítatlan életét örökre megváltoztatja a balsors. A hátborzongató eseményekhez, úgy tűnik, hogy többeknek is közük van a falubeliek közül, s a titkok, amelyeket addig féltve őriztek, mind-mind felszínre kerülnek, kíméletlenül feltárva a dermesztően sötét, lélekfacsaró igazságot…

Lehet-e a lélek eredendően gonosz? Hány arca van a szerelemnek? Mennyi fájdalmat képes egy ember elviselni? Hol húzódik meg a határ szeretet és gyűlölet között? Feláldozható-e egy élet, ha ezzel számos másikat megmenthetünk? Mi történik akkor, ha átveszi az irányítást a józan ész fölött a feltételezés, a hiedelem és a bőr alá kúszó félelem?

(Magánkiadás, 2023)