2021. december 5.

Sebastian Marino: Szép álmokat, Olivér!

Az író nevével ezelőtt még sosem találkoztam, pedig a saját nevén már két kötetet megjelentetett. Hatalmas köszönettel tartozom neki, amiért rám talált és felkért a nemrég megjelent regényének, a Szép álmokat, Olivér!-nek az elolvasására.
Már a fülszöveg elolvasása után eldöntöttem, hogy szeretném megismerni ezt a művet, mert szívesen olvasok hasonló témákban, ráadásul minden alkalommal úgy érzem egy picit, mintha a komfortzónám határait feszegetném. A regény külcsíne egyszerű, ugyanakkor az erős színeknek és a megjelenített alaknak köszönhetően hamar felkelti az olvasó figyelmét, ezek ötvözete vonzza az emberi szemet.

Történet:

Olivér élete csodálatos volt – kitűnő tanuló egy gyönyörű barátnővel, s egy apró gyermekkel a szíve alatt, tele álmokkal és célokkal. Azonban a társadalmi különbségek hosszú távon nem kiküszöbölhetőek, s a lány édesapja – aki a polgármester - ezt érezteti is a szegényebb sorsú fiúval, sőt nem éri be ennyivel és tettlegességig vezet a férfi útja. Noémi képtelen tűrni apja viselkedését és elviselni azt, hogy eltiltja a fiútól, akit igazán szeret, így véget vet az életének.

A fiú élete darabokra törik, amikor a lány öngyilkos lesz, ezen felül meg kell birkóznia a polgármester bosszújával is, hiszen a férfi ellehetetleníti a családját és ez beláthatatlan következményekkel bír. Olivér édesanyja idegösszeroppanást kap és a pszichiátriára kerül, ahol nap mint nap gyógyszereket tömnek belé. Édesapja és ő is a kilakoltatás szélére kerül, tekintve, hogy Noémi apja mindenhová elér és sehol nem alkalmazzák, képtelen munkát szerezni az apa. Sőt, hajléktalanokká válnak és végül szállóra költöznek.

A fiú a kedvese halála óta teljesen lecsúszott, az iskolában bukásra áll és rendszeresen drogot használ. Nolen a legjobb barátja, aki szintén a saját keresztjét cipeli, de legalább az illuminált állapotot közösen érik el és ott vannak egymásnak, ha gond lenne. Olivér a barátjának köszönheti, hogy lehetősége van nyélbe ütni egy nagyobb üzletet – drogárusítás. Ekkor még fogalma sincs arról, hogy hogyan fog megváltozni az élete és hogyan fogják összekötni a szálak egy különleges lánnyal.

Laura takarítóként dolgozik a helyi általános iskolában, ahol folyamatosan megalázzák a diákok. Az édesanyja rákos beteg, csak pár hónapja van már hátra. A lakbérrel tartoznak, a villanyt kikapcsolták, így kénytelen felkínálni a testét, hogy pénzhez és időhöz jusson. Nem érzi azt, hogy az élete érne valamit és ha tehetné a halál szélén táncolna, egyedül a fű az, ami egy kicsit meg tudja nyugtatni az idegeit.

Olivér és Laura véletlenül összetalálkozik a vonaton, aztán újra és újra, míg rá nem lelnek arra, hogy több közös van bennük, mint gondolták és egymás támaszai lehetnének. A sorsuk összekapcsolódik és olyan folytatást kapnak, ami velejéig megrengeti mindkettejük világát.

Főszereplőnknek sikerül felkapaszkodnia a semmiből és helyre hozni az életét? Vagy a drogok uralta világ győzedelmeskedik az élete felett, s a sötétség rabjává válik?

Véleményem:

Sebastian Marino legújabb regényében a saját élményeit és tapasztalait is megosztotta, így sokkal hitelesebben tudja elkalauzolni az olvasót Olivér világába. A történetben fontos szerepet töltenek be a társadalmi különbségek, a drogozás, az elengedés és a reménykedés is. Olyan életigazságokkal találkozhatunk az oldalak rengetegében, amelyek az olvasó gondolatvilágát teljesen beszippantják.

Nagyon tetszett a történet, az író stílusának köszönhetően gyorsan haladunk az oldalakkal. Lendületes és fokozatosan terhel meg bennünket a komolyabb témákkal, ezzel biztatva minket az elfogadásra és a teljes átélésre.

A végkifejlet teljesen meglepett, többféle befejezés is lejátszódott a fejemben, de a leírtak eszembe sem jutottak. S talán pont ezért érzem azt, hogy a történet vége emelte számomra a csúcsra az olvasási élményt. Mert a befejezés volt az a legfőbb pont, ahol minden értelmet nyert.

A Szép álmokat, Olivér! a rossz döntésekről, a hamis érzésekről és az emberi sors alakulásáról szól. Felkavarja a lelked és lecsap a gondolataidra!
Különleges történet, melyben az író az olvasó döntésére bízza, hogy melyik világot fogadja el és mit választ valóságnak!

Kedvenc idézetek:

"Kiszámíthatatlan az élet. És kegyetlen is. Egy darabig kényezteti az embert, elhalmozza csupa jó dolgokkal, aztán meg akadályokat gördít elé, vagy ami még rosszabb, derékba töri az életét."

"Valójában mindnyájan terheket cipelünk életünk során, csak nem mindenki bírja ezt elviselni. Valakinek könnyebben megy, másoknak kevésbé."

"Kívülről lehet, hogy vadnak tűnök, de legbelül ugyanaz az érzékeny kiskamasz vagyok, aki voltam. Álruhát viselek az élet nevű álarcosbálban."

"A lelki sebek sokkal elviselhetetlenebbek, mint a fizikaiak, mert míg a fizikai fájdalom idővel enyhül, a lelki elkísér bennünket egészen a koporsóig. Nincs rá igazi gyógyír, csak a halál."

További információk:
- Olvasásom: 2021. november 24. - 2021. december 2.
- Kiadó: EZ-Könyv
- Oldalak száma: 366 oldal


Fülszöveg:

Egy történet szerelemről, barátságról, veszteségről és fel nem dolgozott traumákról. Hogy miként képes egyetlen rossz döntés, olyan események láncolatát elindítani, melyek végül katasztrófába torkollnak. A szegényebb családból származó, jó tanuló Olivér beleszeret a polgármester lányába Noémibe. A két fiatal hamar egymásra talál és mély, szenvedélyes kapcsolat alakul ki köztük. Miután Noémi állapotos lesz, apja eltiltja a fiútól. A lány önkezével véget vet életének ami miatt apja tönkreteszi a fiú és családja életét. Szüleit elküldik a munkahelyükről, Olivért pedig az iskolából. A fiú nem tudja feldolgozni a traumát és a kábítószerek rabjává válik, majd édesapjával együtt a hajléktalanszállóra kerül. Vajon képes lesz Olivér felállni, vagy végleg elnyeli őt a sötétség?