2020. november 3.

Patricia Gibney: Titkok terhe (Lottie Parker 5.)

 


Minden egyes Patricia Gibney kötet elolvasása után alig várom, hogy a következő rész is már a kezemben legyen. Ez most sem volt másként.

Rengeteg értékelésemben kiemeltem már, hogy mennyire szeretem az írónő munkásságát és mennyire érzem kivételesnek a történeteit. Ezúttal nem kifejezetten ezt szeretném hangsúlyozni, sokkal inkább azt, hogy mi az az üzenet, amit ez a mű adott nekem.
Patricia Gibney az élet kegyetlen oldalával szembesít minket a cselekményszálak láncolatában. Megmutatja azt, hogy mennyire vagyunk naivak, és miért kellene odafigyelnünk a környezetünkre, a minket körülvevő ismert vagy ismeretlen arcokra. Görbe tükör elé állít bennünket – olvasókat -, s próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy talán ha pár perccel többet törődnénk másokkal, akkor rengeteg konfliktustól, végzetes lépéstől megmenthetnénk azokat.

A Titkok terhe című műben a már előzőleg megismert történetszál kerül tovább szövésre, melyben nyomozónknak egy újabb komoly és bonyolult ügyet kell megoldania. Az íronő ezt a thrillert is a lehető legsajátosabb stílusában, olvasmányosan írta meg.

"Célom az elmém minden rétegét átitatta, felbujtotta a tett eufóriáját… A halál pillanata. Az élet eltiprásának gyönyörű aktusa. Az utolsó másodperc, amikor még tart a kilégzés, amelyet soha többé nem követ belégzés. Elkerekedett szempár, a lehulló pillák, az elernyedő, zsenge izomzat!"

Egy nyári este alkalmával a kis Mikey eltűnik. Utoljára a csapattársaival látták a közeli Mc’Donaldsban, ahol a győzelmüket ünnepelték. A fiú családja nem igazán szentelt figyelmet neki, erre a meccsre sem mentek ki, pedig ő rúgta a gólt.
A tizenegyéves fiú holttestére egy virágágyásban találnak rá.

Lottie Parker régóta nem találkozott ennyire embertelen bűnüggyel, hiszen egy fiatal gyermek testét roncsolták szét. Egy szinte alig élt fiúét, aki előtt még ott állt az élet.
Ha mindez nem lett volna elég, a nyomozónő fia és annak barátja pár nappal később egy csecsemő tetemére lel rá a közeli tó nádasában. Sean teljesen felzaklatja magát és képtelen akárcsak a tudatot is elviselni, hogy valaki meggyilkolt egy apró, törékeny lelket.
Lottie mindent megtesz annak érdekében, hogy előrébb lépjen az ügy felgöngyölítésében. Azonban a kisbaba halála hamar összekapcsolódik egy zavarodott nő megjelenésével, aki nemrég becsörtetett a rendőrkapitányságra azzal a kikiáltással, hogy szerinte megölt valakit.

"Összeomlottam, mint a ház… A ház. Csak tégla és vakolat. Mégis, sokkal, sokkal több annál. Emlék. És mára semmi."

A nyomozócsapat élete felfordul, egyre mélyebbre ássák magukat az ügyben. Főként miután egy újabb kisfiú holttestét is megtalálják, ami csak még inkább összekuszálja a szálakat. Elszántan kutatják a megoldást, keresik a gyilkost, aki folyamatosan szedi az áldozatait, s talán már egy újabb gyermeket szemelt ki magának.
Miután Sean is eltűnik, csak még inkább felgyorsulnak az események. Lottie-nak felül kell kerekednie saját magán ahhoz, hogy időben felfedje az elkövető kilétét és megmentse a fiát.

Milyen beteg elméjű ember lehet az, aki tizenéves gyerekeket gyilkol meg és virágkoszorút készít nekik? Mi lehet az elkövető célja, s milyen indokkal öl? Sikerül időben megtalálni a tettest, mielőtt újabb életeket venne el?

"A fiú ablakát figyeltem. A függöny megrezzent. Ott van. Elbújt. Ki elől? Előlem?
- Jövök, kisfiam, jövök – suttogtam, és visszamentem a kocsimhoz. Senki nem figyelt fel rám. Fogalmuk sem volt, ki sétál közöttük. Rám se néztek. Láthatatlan voltam. De nem leszek többé az.
Jövök érted."

Patricia Gibney ismét felborzolja a kedélyeket, izgalomtól túlfűtött állapotba hoz minket az oldalak elolvasásával. Régóta nem találkoztam hasonló lendületű és kaliberű történettel. Az írónő minden alkalommal meglep, sosem fogy ki a mutatós elemekből. Tökéletesen időzíti a fordulatokat, s mindig ott csavar a történeten, ahol szükséges.

Ajánlom neked, ha:

  •        szereted a krimi és thriller egyvelegét
  •        szívesen olvasol nyomozásról
  •        nem zavar, ha egy történetszál több részen keresztül tovább szövődik
  •        szereted az izgalmas, akcióval teletűzdelt történeteket
  •        nem riadsz vissza a világ kegyetlen részének megismerésétől


Fülszöveg:

Egy fülledt nyári estén a tizenegy éves Mikey Discroll elindul hazafelé a barátjától. Összezúzott testét két nappal később találják meg helyi kamaszok egy virágágyásban.
Az ügyet Lottie Parker nyomozó kapja meg, amely ezúttal személyes: fiának, Seannak egy kedves barátjáról van szó. Mikey a lepusztult Munbally lakótelepen élt a város másik végén, és Sean szerint a fiú viselkedésében nem volt semmi szokatlan. Lottie nem tudja leküzdeni gyanakvását, hogy fia talán rejteget valamit előle…
Néhány nappal később a közeli tó vadvirágos partján újabb halott fiút találnak.
Bomlott elméjű elkövető után indul meg a hajsza, ám ahhoz, hogy a tettest elkaphassa, Lottie-nak rejtélyek szövevényes hálóját kell kibogoznia, amelyet Mikey barátai olyan elszántan titkolnak. Mindenki titkolózik, de vajon kit akarnak megóvni ezzel? Vajon Lottie, aki fia életét féltve küzd, idejében megtalálja a gyilkost?
(Libri, 2020)