2020. november 1.

Anne L. Green: Elfojtott indulatok (Elfojtva 1.)

 


Vannak azok az írók, akik kiadtak tíz könyvet ugyanabban a zsánerben, ugyanazzal a cselekménnyel, csak más megfogalmazásban. S vannak azok a történetek, amelyek ugyan azonos zsánerben íródtak, mégis képesek újat mutatni.
Nos, szerintem nem mondok újdonságot azzal, hogy Anne L. Green a második kategóriába tartozik, legalábbis az én szememben mindenképp. Ő az egyik olyan írónő, akinek a neve számomra garancia a különleges és egyedi romantikus könyvekre.

Az írónő ebben a könyvben sem hazudtolja meg magát, s a már jól megszokott sajátos stílusában tárja elénk a történetet, minden egyes tökéletlenségével együtt. Imádtam minden egyes oldalát, mert képes volt érzelmeket kiváltani belőlem – feldühített, elszomorított, ugyanakkor meg is nevetettet.

„(..) egyetlen ember sincs, aki hibátlanul játszana. Az életünk olyan, mint egy végeláthatatlanul hosszú film. Csak pörög, pörög, és nem tudod, mikor, hol és mi lesz az utolsó filmkocka. Olykor drámai, keserű, máskor pedig szárnyaló, kalandos az út, de a főszereplő a saját történetedben mindig te leszel. Te alakítod, és döntöd el, mi lesz a vége, de mindennél fontosabb, hogy megéld minden pillanatát.”

Maya Cross egy belevaló, nem mindennapi nő. Ian Bryton egy rosszfiús külsővel megáldott, csupaszív férfi. Kettejük találkozása pedig egy katartikus élményt vált ki az olvasóból, a szó szoros értelmében.

Maya az édesapja cégénél dolgozik, ahol próbál egyre fentebb lépni a ranglétrán, nagyobb felelősséget vállalva. Ám mindez nem megy könnyen számára, hiszen szinte mindennap újabb harcokat vív meg vele a saját véleménye érvényesítéséért. Amikor felmerül egy lehetőség, ami még jobb irányba sodorhatja a vállalkozást, akkor a nő nem fél a szépségét és a ravaszságát használva véghez vinni a tervét.

„Rá kellett ébrednem, nem az a gond, ha a padlóra kerülök, hanem az, ha ott is maradok. Ez adott erőt ahhoz, hogy újra és újra felálljak. Egy igazi harcosnak egy idő után már nem fájnak az ütések, megtanulja elviselni a fájdalmat. ”

Ian minden egyes nap az édesapja általi elnyomással élt együtt, az ő árnyékában kellett felnőnie, ráadásul a fekete bárány címkét is a nyakába aggatták. Az öreg halála után pedig minden rászakadt, hiszen egy gazdag, jól menő cég minden pozitivitása és problémája az ő vállát kezdte nyomni. Neki pedig mindez nem számít, hiszen apja soha nem szerette őt, soha nem volt büszke rá. Így hát célul tűzte ki, hogy gyorsan túl ad rajta, mintha soha nem is lett volna. Ennek köszönhetően kerülnek közelebbi kapcsolatba a nővel, ami akár végzetes is lehet számukra.

Maya darabokra tört szíve, s Ian pokoli múltja mindkettejüknek feladja a leckét. A férfinek és a nőnek is meg kell tanulnia alkalmazkodnia, az álca mögé látnia és döntést hoznia a lehetetlen helyzetekben.

„(..) a vágyat könnyen le lehet küzdeni, mert az csak testi vonzalom. A szív vágyai ellen harcba szállni már sokkal nehezebb feladat.”

Vajon képesek lesznek legyőzni a démonjaikat, a félelmeiket? Elég erősek lesznek ahhoz, hogy harcoljanak egymásért és a szerelmükért? Vagy elbuknak mindketten?

Anne L. Green a menny kapujából rögtön a pokol tornácára küldd minket, hogy minden egyes oldalt olvasván egyensúlyozzunk a kettő közti kifüggesztett fonalon.

Az Elfojtott indulatok című mű egy valódi, érzelmekkel teli alkotás, csipetnyi erotikával fűszerezve – na meg persze, az elmaradhatatlan krimis hatású elemekkel tarkítva.

„Hangtalanul folytak a könnyeim. Nem vágytam másra, csak egy nagy és széles erkélyre korlátok nélkül, ahová kifuthatnék és kiereszthetném a fájdalmat. Ordítottam, sírtam volna, vagy ha már nagyon nem bírom a kínokat, a mélybe vethetem magam.”

Izgatottan várom a történet folytatását, habár nem függővéget kaptunk befejezésül, de mégis maradtak bennem kérdések.

Az írónő üzenetet szeretett volna közvetíteni felénk, s azt hiszem ez sikerült is.
Nem szabad első pillantásra ítélkeznünk mások felett, hiszen ugyanúgy állhat mellettünk egy angyal bőrbe bújtatott ördög, mint egy kívülről rohadtnak tűnő aranylelkű ember. Minden ember álarcot visel kezdetben, amit csak idővel vet le magáról, ám mi akkor sem ítélkezhetünk a másik felett, ha azt hisszük az igazi arcát látjuk, mert mi csak hisszük, de nem tudjuk biztosra, hogy valóban az-e az.
Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ALG szerette volna kiemelni azt, hogy nem minden győzelem jelent valódi nyereséget.

A karakterek megtestesítették mindazt, amit meg kellett nekik – a borítón látható Mátéról nem is beszélve. Szerintem az írónő sehol nem talált volna jobb alakot a szereplő reprezentálására!

S talán ami az egyik legfontosabb számomra, hogy az írónő ebben a regényben is lelki mélységekig hatol. Ott érint meg minket, ahol a legfájdalmasabb és a legtanulságosabb. Mégis ezzel teszi a legtöbbet és a legnagyobbat velünk. Elgondolkodtat és engedi, hogy átjárjon a leírt szó, a mondanivaló!

Ajánlom a romantikus lelkületű olvasóknak!

„A zene az, ami mindig velem van. Akkor is, ha kellemes dolog történik velem, akkor is, ha kínzó. Ha csak simán jobb lábbal kelek fel, boldog vagyok, önbizalommal teli, de akkor is, ha épp nyomasztó napom van, és senkivel sem akarok beszélni. (..) Számomra a zene a legjobb gyógyír mindenre. Zene kell, ha boldog vagyok, ha szomorú, ha dühös, ha unott. Minden élethelyzeten átsegít.”



Fülszöveg:

A szerelem lehet erősebb, mint a családi kötelék?

Ian Bryton nem az én súlycsoportom. Igazi nehézfiúnak tűnik a képei alapján, de meg kell hagyni, állati jó pasi. Imádom a csibész mosolyú, dögös szívtiprókat. Ha pedig még bomba testük is van, néhány szexi tetoválással, na annak már tényleg nehezen tudok ellenállni. Nem tehetek róla, bukom az ilyen fazonokra. Izgalmasak, érzékiek, férfiasak és veszélyesek.

A többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt Anne L. Green megírta a lázadó Maya Cross érzéki, humoros, ám szívszorító történetét. Az Elfojtva-sorozat első kötetéből megtudhatjuk, mi történik, ha egy olyan pasi keveredik a családba, aki már első ránézésre is igazi rosszfiú, akit semmi más nem érdekel, csak a csajok, a pia, a tetkói és a több száz lóerő a lába közt. Vagy talán mindez csak a látszat?

(Álomgyár, 2020)