2023. november 7.

Ludányi Bettina: Kisujjeskü - Egyezség 1.


A legutóbbi regényemet az írónőtől, a Festménybe zárt lelkeket nagyjából két évvel ezelőtt olvastam. Bettina kezdettől fogva olyan világokat épített fel, melyek az olvasót könnyedén beszippantják - volt köztük romantikus, akciódús és pszichológiai is. Minden alkalommal egy újabb különlegességgel, egy újabb plusszal alkotja meg a történeteit. Felettébb kíváncsi voltam, hogy legújabb sorozatának, az Egyezségnek a lapjai között milyen szörnyeteg, milyen titkok és milyen hajmeresztő kérdések bújnak meg!

Történet:

1994

A kisfiú szomorú. Elhagyatott. Egyetlen barátja van, a szabadidejét mindig a lánnyal tölti.
A dadája megpróbál a lehető legjobban vigyázni rá és megóvni őt az édesapja haragjától, de a nő nem érti, hogy mennyire szívfacsaró mindaz, ami a gyermekben lejátszódik. Nem látja, hogy egy ilyen korú kisfiúnak szeretetre és törődésre lenne szüksége a leginkább, dicséretre és kedves szavakra. Az apjának nincs ideje rá. Elvonja a legfontosabb dolgokat a fiútól, gondolván, hogy így megfelelő neveltetést kap, de ez fatális tévedés.

2022

Alexia élete romokban hever, a múltja miatt az alkohol rabja és hiába próbálkozik kimászni a gödörből, folyton visszaesik. A munkája az egyetlen, ami igazán leköti és amit lelkiismeretesen csinál. A társa, Chad az egyetlen, akit egy picit közelebb enged magához. Ő az egyedüli barátja. A nő épp egy újabb másnaposságot igyekszik maga mögött hagyni, amikor egy gyilkossági esethez hívják. A tetthely elhagyatott, a holttest brutális, nyomok pedig sehol sincsenek - a falon lévő karcolatot kivéve.

A sajtó rászáll a rendőrségre, mindenki tudni akarja, hogy van-e gyanúsított vagy valamilyen nyom, aminek a segítségével el tudják kapni a tettest, ám a nyomozóknak egyenlőre semmi sincs a kezükben. A helyzet még inkább romlani kezd, amikor a hadnagy kezébe néhány olyan fotó kerül, aminek a nyilvánosságra kerülése mindent tönkretehet. Ízekre szedhetik a rendőrséget és Alexiát is. Ennek következtében a főnöke meneszti.

Noah és a barátja, Amara egy árvaház megépítését tervezi, valamint egy jótékonysági bál megrendezésén dolgozik. A férfi különös üzenetet kap, amit nem tud hova tenni, végül nem foglalkozik vele, bízva abban, hogy valamilyen tévedésről van szó. Azonban nem sokkal később egy újabb levél érkezik hozzá, ami nem hagyja nyugodni, ezért a biztonságuk érdekében felbérel egy nyomozót, Alexiát. A nő be akarja bizonyítani, hogy okkal tartják jó nyomozónak és meg tudja védeni a megbízóit a veszélytől, el tudja kapni a fenyegetőt.

Csakhogy egyik ügyben sincs előrelépés, a rendőrség nem jut előrébb a gyilkosságokkal kapcsolatban - közben újabb haláleset is történik -, Alexia sem találja a levelek íróját. Mindenki a saját ügyével foglalkozik, azonban van egy pont, ahol a kettő keresztezi egymást és minden megkérdőjeleződik, ami azelőtt biztosnak tűnt.

Ki áll a borzalmas gyilkosságok mögött és mi köze van mindehhez a dobókockának?
Ki fenyegeti meg a város legnagyobb ingatlanbefektetőjének örökösét, s mi a célja ezzel?
Milyen abszurd helyzetbe keveredik Sears nyomozónő, mi az igazság?

Véleményem:

Ludányi Bettina ebben a regényben több részre osztja a fejezeteket - különböző idősíkokban, több személy nézőpontján keresztül ismerhetjük meg ezt a történetet. A Kisujjeskü fordulatos, vérpezsdítő és elgondolkodtató. Fokozatosan tárja fel előttünk a milliárdos történetét, a gyilkos kilétét és a nyomozónő életét. Súlyos témát boncolgat - a rossz gyermekkori neveltetést, az érzelmektől való megvonást, a kimondott szavak erejét.

Kettős érzések tomboltak bennem az olvasás után: a cselekményszál pörgős volt, mindig egy újabb csavar került napvilágra, ugyanakkor nekem a nyomozós rész nem tetszett annyira, mint szerettem volna. A karakterek szimpatikusak voltak, mindegyikben volt valami tökéletlen és ez számomra valóságszerűvé tette őket. A gyilkos kilétét nem találtam ki, meglepődve fogadtam, amikor fény derült rá.

Bettina ezúttal drámai és lélektani köntösbe csomagolta a mondanivalóját.
Milyen felnőtté válik az a gyermek, aki fiatal korában egyetlen emberhez ragaszkodott?
Milyen felnőtté válik az a gyermek, aki soha nem kapott figyelmet, szeretetet és törődést?
Milyen felnőtté válik az a gyermek, akinek sanyarú sorsa volt?
Mit tenne meg azért, aki őszintén és tiszta érzelmekkel fordult felé?
Főként ha esküt tettek egymásnak?

A Kisujjeskü egy velős pszichológiai thriller, ami nem hagy elszakadni csak az utolsó szavaknál. Bennem rengeteg kérdés megválaszolatlanul maradt, így reménykedem abban, hogy a sorozat folytatásában, a Vérszerződésben mindenre fény derül. Nem lett a kedvenc kötetem az írónőtől, de kíváncsian várom a folytatást!

Kedvenc idézeteim:

"A némaságnak olykor élesebbek a karmai, mint bármilyen hangnak."

"– A szavaknak ereje van – mondom. – Képesek felemelni vagy épp a mélybe taszítani."

"Megölni valakit hirtelen felindulásból is gyilkosság, igen. Ám amikor valaki élvezetből cselekszik, az egy más szintje ugyanannak a skálának. Az emberség szépen lassan felemésztődik, és átveszi a helyét a hatalom és az irányítás iránti vágy. Talán olyan ez, mint egy függőség. Szabadságot remélünk tőle, ugyanakkor romlásba taszít."

"A szülőknek kellene biztosítaniuk a hátteret, ahová a gyermek visszahúzódhat. Egy bázist, ami biztonságos, és ahol megnyugodhat. Nekem te voltál ez a bázis."


A kötet fülszövege itt olvasható: moly.hu 💟