2023. november 13.

Farkas Anett: Lázadó angyalok (Ádám és Lili 2.) - előolvasás

 

Farkas Anett egyetlenegyszer sem okozott csalódást. Minden alkalommal egy tüzetesen áttanulmányozott, maximálisan kidolgozott történetet adott ki a kezei közül, melyek egytől egyig hozzák azt az izgalmat és ámulatot, amit azok fülszövege ígér. A Lázadó angyalok is hasonlóképpen szédületes, ugyanakkor kíméletlen. Érzelmi katarzisba üldöz, ahol pillanatok alatt mindent elveszíthetsz!

Történet:

Ahogy a Kettős játszma utolsó oldalain kiderül, Lili és csapata egy újabb ügy nyomozásába kezd bele. Főhősnőnk és kollégája, Kati beépülnek a Szent Benedek árvaház falai közé - a többiek kintről segítenek nekik-, ahol valami szörnyűséges dolog történik. Rengeteg gyerek betegszik meg, akik azelőtt teljesen egészségesek voltak, ám a nagy részük ki sem kerül az orvosi szobából élve. Az ajtó mögött gyomorforgató szag terjeng, üveges tekintetekkel és gyenge sikolyokkal karöltve.

A csapatnak feltett szándéka felfedni a gyermekotthon körüli titkokat, azonban ahogy egyre mélyebbre ásnak, úgy gyarapszik a megválaszolatlan kérdések száma is, sőt, ha mindez nem lenne elég, rettentően különös dolgok kerülnek előtérbe. Nehéz feladat áll előttük, mivel úgy kell szimatolniuk, hogy a beavatottakon kívül senki ne vegye észre őket. A saját életük is veszélybe kerül, hiszen az elkövető mindent megtesz, hogy a kiléte a homályba maradjon, nem fél erőszakos eszközökhöz nyúlni a célja elérése érdekében.

Ki válik gyanúsítottá? Szinte mindenki, mindannyian rejtegetnek valamit.

Mindeközben egy harminc évvel ezelőtti ügy kegyetlen részletei napvilágot látnak.. A darabolós gyilkos embertelen tetteket művelt, számos élet kioltásáért felelős, s a halottak alig pár évesek voltak. Ám ahhoz, hogy a jelenlegi elkövetőt sikeresen elfogják, bele kell merülniük a régi tragédia részleteibe - és velük együtt az olvasónak is -, mert talán ez segíthet megérteni bizonyos helyzeteket és előrébb viheti a nyomozást is.

Szereplőinknek versenyt kell futniuk az idővel és önmagukkal is, hogy megállítsák a bűnöst, mielőtt újabb emberéleteket venne el. Kockáztatniuk kell, viszont ha nem elég óvatosak és ügyesek, akkor szomorú véget érhet a történet mindannyiuk számára.

Ki áll a megbetegedések hátterében és mi hajtja előre?
Ki felel valójában az évtizedekkel korábbi gyilkosságért? S ki az, akinek a legfájdalmasabb a visszaemlékezés?
Milyen titkokat cipelnek a szereplők? Sikerre vihető a nyomozás anélkül, hogy még egy életet követeljen?
Mi a valódi igazság? Ki az, aki hazudik?

Véleményem:

Farkas Anett közel két évvel ezelőtt robbant be a köztudatba a Dávid és Vivien sorozatával - A 33-as beteg, A 33-as ügy és A 33-as áldozat -, ami egyfajta előszele volt annak a zsenialitásnak, amit az írónő a Kettős játszmában képviselt, majd a Lázadó angyalokban a legmagasabb szintre emelt. Közhelyesnek hangzik, mert minden könyvét nagyon szerettem az írónőnek, de ez a mű volt az, ami maximálisan a kedvencem lett tőle.

Eszméletlenül erős, mind cselekményileg, mind érzelmileg, hiszen olyan témákat feszeget, amelyek senkit sem hagynak hidegen. Gyermekek ellen elkövetett gyilkosság? A Lázadó angyalok pontosan egy ilyen kegyetlen nyomozás részleteit bontakoztatja ki az olvasó előtt, az ízlésesség határain belül.

Már az első oldalak után a bűvkörébe vont, a történet részévé váltam és a döbbenet, a fájdalom abszolút velem tartott az oldalak tengerén. A kíváncsiságom csak fokozta az élményt, hiszen egyszerre ismerhettük meg a múlt és a jelen eseményeit, s ezzel együtt a megoldást is.

Egy pillanatra sem engedett fellélegezni, minden fejezetben egy újabb morzsa került napvilágra, ami teljesen felbolygatott mindent. Anett nem kímélt, olyan meghökkentő fordulatokkal bolondította meg a fejezeteket, amelyek a józan eszemet az őrületbe kergették. A szereplők belopták magukat a szívembe, nagyon aggódtam értük, ahogy a gyerekekért is.

A Lázadó angyalok érzelmileg megterhelt, lefoglalta a gondolataimat és a nyomozás résztvevőjévé avanzsált. Valósághű, brutális és elképesztő! Egyszerre nyomasztott és kikapcsolt, mert olyan intenzív élményt okozott, amire nem voltam felkészülve. Anett ismét megmutatta, hogy fantasztikus író és a krimi zsáner egyik kiemelkedő alakja. Még rettentő sok könyvet akarok olvasni tőle, kíváncsian várom, hogy legközelebb milyen világba kalauzol el bennünket!

Kedvenc idézetek:

"A szeretet csupán délibáb. Ha túl közel mész hozzá, szertefoszlik."

"A kalapács a kezében gondolkodás nélkül életre kelt, és perceken belül porrá zúzta az apró csontokat."

"Az őrangyalok is olykor gyilkolnak."

"Fekete fogai összekoccantak az örömtől, az ő szenvedésük lett az ő saját kielégülése."

"Szeretet. Különös szó. a legszebb talán a szótárban, az élet mégis megvonta tőle ezt az ajándékot."

"(..) a megbocsátás nem szorul további szavakra, hisz nekik nincs másra szükségük, pusztán új élményekre: együtt, közösen, a jövőben."


A kötet fülszövege itt olvasható: moly.hu 💙