2023. november 3.

Csabai Márk: Közelebb, mint gondolnád


Korábban már volt lehetőségem megismerni Márk munkásságát. Az első regényemet tőle, a Határtalanokat még 2018. januárjában olvastam, ami nem lett a kedvencem - a szarkasztikus humorral nehézkesen barátkoztam meg, de végül a többi könyvének köszönhetően sikerült. Ám az a két kötet, ami mégis igazán belopta magát a szívembe az írótól, az az Egy csibész naplója és a Nem mondhatsz nemet! volt. Reménykedtem abban, hogy a Közelebb, mint gondolnád is hasonlóképpen pozitív élmény lesz számomra. Mindenesetre optimistán kezdtem bele az olvasásba, várva, hogy kibontakozzon előttem Brúnó története!


Történet:

Zsugovszky Brúnó eredetileg fényképész volt, ám egy baleset következtében elvesztette az érdeklődését a tevékenység felé és helyette írni kezdett. A legutóbbi regénye, a “Halál után is van élet” rendkívül felkapott lett az olvasók körében, így a férfi nem szándékozik sokáig váratni a rajongóit, azonban akármit tesz, nem találja a megfelelő inspirációt.

A férfi végül óriási változást szeretne az életében, így csöppen be hozzá a csinos ingatlanügynök, Alexandra. Mérhetetlen vonzalom alakul ki közöttük, amit nem is rejtenek véka alá és rövid időn belül többé válik mindez egy kósza, ügynök-eladó kapcsolatnál. Brúnó felismeri, hogy a nő miatt kevesebb ideje van az írásra, így döntésre szánja el magát és mindent megtesz, hogy a lehető legjobban haladjon a történetével.

Brúnó az ihletét egy megbotránkoztató és kegyetlen tragédiasorozatból meríti, a rendőrség engedélyével hozzáfér az ügyhöz tartozó anyagokhoz, így testközelből építheti fel a saját, beteg könyvét. A történetének főszereplője egy férfi, aki megpillant egy nőt a benzinkúton és szinte a megszállottjává válik: heti több alkalommal a kútra megy, megfigyeli őt és a távozása után követni kezdi. Egy borongós, esős napon szintén így tesz, ami miatt lehetősége lesz közelebbről feltérképezni a nőt, akiből a nap végére áldozat válik. Vajon hányan voltak előtte és még hányan lesznek utána?

Alexandra furcsállni kezd néhány dolgot, így Brúnót átverve, kutakodni kezd a férfi otthonában, de legfőképpen a dolgozószobában, ahová ő soha sem teheti be a lábát. Az íróasztal fiókjában és a számítógépen olyan gyanús jeleket fedez fel, amelyek visszarepítik a nővére halálához. Olyan gondolatok bontakoznak ki a fejében, ami pokoli igazságnak tűnhet, ugyanakkor orbitális illúziónak is.

Kezdetét veszi a hajsza.
Hajsza az igazságért.
Hajsza a megtorlásért.
Hajsza a titkok leleplezéséért.
Hajsza, ahol valakinek vesznie kell.

Vajon helytálló Alexandra elgondolása és valóban köze lehet Brúnónak a nővére halálához? Vagy csak a reményvesztettség és a gyász beszél belőle, ami tönkretette a családját? Mi az igazság?

Véleményem:

Csabai Márk könnyen olvasható, dinamikus stílusban tárta elénk legújabb kötetét. A történet két síkon fut: egyszerre nyerünk bepillantást a főszereplő, Brúnó életébe, valamint az éppen írás alatt álló kéziratába is.
A Közelebb, mint gondolnád izgalmas, pörgős, nem hagy unatkozni egy percre sem. A két oldal - való élet és kézirat - összhangban van, kiegészíti egymást. A cselekmény nehezebb témát feszeget, hiszen pontosan olyan ügyet boncolgat, amit nem lehet érzelmek nélkül végig olvasni, ami nem enged idő előtt kiszállni, hanem fokozatosan építi fel a könyvet.

Brúnó karaktere úgy vélem, hozta azt a szintet, amit kellett, azonban Alexandrával kapcsolatban nem tudom ugyanezt elmondani. Értettem, hogy miért gondolja azt, amit, de mégsem tudtam maximálisan mellé állni és nem elhinni, hogy mindez csak egy bolyongó gondolat, ami fészket rakott a fejében.

Annyira hamar az utolsó oldalakhoz értem, pedig szerettem volna tovább olvasni és felfedezni az összes titkot, ami a történetben rejtőzik. Várom a regény folytatását!

A Közelebb, mint gondolnád lefoglalja a gondolataidat, a lelkedbe mar, már az első oldalakon foglyul ejt! Egy lidérces világba repít, ami egyszerre ver át és fedi fel a valóságot!

Kedvenc idézeteim:

"Valósággal megőrjít, függővé tesz, számomra ő a heroin, amit bármikor túladagolnék."

"Érzem, hogy belebizsergek melle érintésébe,
érzem, ahogy feltüzel teste közelsége,
érzem, ahogy elbódít magatehetetlensége…"

"(..) minden ember ezt csinálja: hazudik, nagyít, mellébeszél. Ki általánosságokban, ki emberi kapcsolatait tekintve, ki saját magának."

"Nem vagyok szörny, csak gyorsan esem szerelembe, de még ennél is gyorsabban ábrándulok ki…"

"(..) ha szeretünk valakit, azért bármikor és bárhogyan képesek vagyunk hazudni, ha kell, akár a pokolra is jutunk, hogy ő megmeneküljön."


A kötet fülszövege itt olvasható: moly.hu 💙