2023. július 30.

Komlós Kinga: Chicago (Szerelem luxuskivitelben 1.)

Komlós Kinga munkásságával ezidáig nem találkoztam, pedig már ez a hatodik megjelent regénye. A Szerelem luxuskivitelben sorozat első részének fülszövege ígéretesnek tűnt, ráadásul romantikus zsánerben íródott, ami a kedvencem. Ezek végett nagyon kíváncsi voltam, hogy mit rejtenek a kötet lapjai és valóban annyira izgalmas lesz-e, mint ahogy külső szemlélőként véltem. A Chicago egyértelműen hozta azt a színvonalat, azt a fordulatos cselekményt, amire számítottam.

Történet:

Dana egy szorgalmas, jólelkű egyetemista lány, akinek az elmúlt időszakban számos nehézséggel kellett megküzdenie, sőt még jócskán benne van most is. Édesanyja betegsége váratlanul érte mindannyiukat, hiszen semmi jele nem volt a rossz egészségügyi állapotának. A nő a rosszullétei miatt nem tud dolgozni járni, csak nagyon ritkán, ezáltal a fiatal lányra szorul az a feladat, hogy előteremtse maguk számára az anyagiakat. Nagyban megnehezíti a dolgokat az is, hogy Danának halasztania kellett az egyetemen, így kiesett az ösztöndíjprogramból és rettentő nagy összeget kell kifizetnie ahhoz, hogy az utolsó évét végig csinálhassa.

Mindezeken felbuzdulva dönti el a lány, hogy kockáztat és megpróbálkozik egy rendkívül vakmerő tettel: eljátssza, hogy luxusprostituált, hogy több pénzhez jusson. Mindent eltervez és mindent beszerez, hogy a lehető legbiztonságosabban véghez vigye a tervét, bár így is van vesztenivalója. Négy estét szán erre a feladatra, ám az utolsó alkalommal másként történnek a dolgok.

Damon élete sem könnyű, édesanyja halála után hatalmas változás állt be a családja életébe - a bátyja éli a saját mindennapjait a felesége és a gyermeke társaságában, míg ő az édesapja lelkét pátyolgatja és mindent megtesz azért, hogy a jó irányba terelgesse. Az idős férfi a tudatlanság és az alkohol megszállottja lesz, így a családi vállalkozás és a bár a testvérek feladatává válik.

Damon egy szombat este alkalmával pillantja meg Danát először, de nem az igazi valóját ismeri meg, hanem a lányt, aki álarc mögé bújik. A fiú érzi, hogy ő sokkal több ennél, valami megmagyarázhatatlan erő és vonzalom folyamatosan a lány felé húzza. Így történik meg, hogy az egyik alkalommal, amikor a lány és annak legújabb kiszemeltje a hotel felé tart, akkor elhatározza magát, s végül ő lép be az örömlány mellett annak a bizonyos szobának az ajtaján.

Dana kételyek közt őrlődik: engedjen a feltörő vágyainak, vagy válassza azt az utat, mint az előző esetekben? Végül döntésre jut és ennek eredményeképp, olyan éjszakát él át, ami alapjaiban rengeti meg a világát.

Kialakulhat valami komoly két olyan személy között, akiket folyton összehoz a sors, mégis a magukkal cipelt terhek és titkok elválasztják őket egymástól? Megszeretheted valakinek az igazi valóját, ha nem azt az arcát láttad elsőként? Feláldoznád-e édesapád egészségét, ha ezzel boldoggá teheted azt a lányt, akitől az élet folyton csak elvett, és aki egyben a te boldogságodat is jelentheti? Mi számít az életben igazán, ha veszélyes vizekre evezel?

Véleményem:

A Chicago váltott szemszögben, Dana és Damon szemén keresztül íródott párhuzamos idősíkban, ennek ellenére az írónő hitelesen adja át a lány és a fiú különböző személyiségét, stílusát. Kinga jól elkülöníthető, olvasmányos megfogalmazásban, rengeteg érzelemmel átitatva adja át a történetet.

A regény érdekfeszítő, csavaros, romantikus és egy kissé drámai hangulatú is. Az írónő nem egy szürke, mindennapi környezetet teremt, ahogy a cselekményszál sem a tipikus, egyhangú elemeket hordozza magában. Az oldalak észrevétlenül peregtek a kezeim között, a valóság talaján ringatózva könnyedén beléptem a mű által teremtett világba.

Megnevettet, empatikussá tesz, pozitív élményt hagy maga után!

Élveztem a főszereplők közti civódást, ahogy részben egyetértettem az utolsó oldalak fő problémájával is. Elgondolkodtató és egyben komoly témát feszeget, hiszen ez a kérdés egy picit az életre is hajaz. A mindennapok része az, hogy bizonyos szituációkban dilemmába kerülünk a döntéseinket illetően, mint ahogy az is szerves része az emberi életnek, hogy lehetőségünk adódik valakinek adni, miközben azt valaki mástól vesszük el.

Őszintén bevallom, hogy nem erre a végkifejletre számítottam, de talán ez a befejezés egy picit emelt a türelmetlenségemen. Kíváncsian várom, hogy a sorozat folytatása, a Kentucky mit rejt magában!

Kedvenc idézetek:

"Amikor az ember tudja, hogy mi várható, igyekszik hozzászokni a gondolathoz, ám amikor tényleg elérkezik az ideje, az mindent megváltoztat. Akkor rájövünk, hogy erre egyszerűen lehetetlen felkészülni. Amikor többet nem hallod a hangját, amikor többet nem látod a mosolyát, amikor többet nem emeli rád a tekintetét, arra egyszerűen nem lehet egy előre megírt forgatókönyvet használni. Mindaz, amire előre próbáltál felkészülni, amire előre figyelmeztettek, menten a feledés homályába merül, abban a pillanatban, amikor teljesen átéled. Az a kegyetlen, mindent elsöprő szenvedés és fájdalom elkeseredetten társul a düh és a tehetetlenség elegyével. Úgy érzed, hogy minden véget ért, a szíved egy darabja kiszakadt és a lelked egy része meghal."

"Amikor megpillantom, hevesen ver a szívem, a torkom kiszárad, a gyomromban pedig ezer pillangó verdes, hogy kiszabaduljon a fogságból."

"Visszahúzódó, mégis magabiztos. Elragadó, mégis könyörtelen. Egyedül van, mégis a lábai előtt hever az egész világ."

"Amikor nem találkoztunk, hiányoztunk egymásnak, de amikor együtt voltunk, zavart éreztünk. Bántani akartam, ugyanakkor meg is akartam védeni. Szerettünk együtt lenni, de ugyanakkor büntettük is a másikat ezért. Önmagunkat pláne."

"Úgy viszonozta a csókomat, mintha ez lenne az utolsó mentsvára minden ellen, ami ebben a világban ártani akart neki. Szenvedéllyel, mégis tartózkodóan. Félve, mégis határozottan. Adva, mégis kapva."

A könyv fülszövege itt olvasható: moly.hu 💟