2020. október 28.

Patricia Gibney: Nincs menedék (Lottie Parker 4.)



Patricia Gibney minden egyes alkalommal bebizonyítja azt, hogy milyen szinten képes feszíteni a húrt, hogy kellően izgalmas történetet alkosson. A mostani olvasás során is éreztem a feszültséget, a kétségeket, amik a kötet alakulása során gyötörnek minket, olvasókat.

Igaz, hogy most több hétig húztam az olvasást, mert se időm, se kedvem nem volt magához az olvasáshoz – ennek ellenére, amikor belecsöppentem, akkor tökéletesen fel tudtam venni a fonalat ott, ahol legutóbb abbahagytam.

"​A szeretet néha furcsa dolgokra képes."

Azt hiszem, hogy most először éreztem azt, hogy egy kicsit vontatott volt a történet, de hamar túlléptem ezen az érzésen. Beleolvadtam Ragmullin lakói közé, velük együtt éltem meg a tragédiát, velük együtt rettegtem a gyilkostól.

Történet:

Lottie Parker magánéletében újabb probléma kerül látótérbe – összekuszálódnak a szálak a családjában, mind a lányát, mind az anyját tekintve. Valamint egyre bonyolultabbá válik a kapcsolata a nyomozótársával is. S ha mindez nem lenne elég, egy új gyilkossági ügy veszi kezdetét.

Egy nő mindenképp beszélni szeretne valakivel a rendőrségen, mert biztosra állítja azt, hogy hajnalban sikolyt hallott a temető felöl – senki nem hisz neki, kivéve Lottie-t. Mindez bizonyosságot is nyer akkor, amikor egy véletlen folytán egy temetésen észrevesznek a sírgödörben egy női holttestet.

A városi rendőrség kissé megnyomorodva kezd neki az újabb ügy felderítésének, tekintve, hogy egy időre új főnököt kaptak – aki egyenesen utálja Lottie-t, sőt szeretné kicsinálni a helyéről, így a nőnek megfontoltnak és óvatosnak kell lennie.
"Mi ment így félre kettejük közt? Minden az ő hibája volt… Miért hagyta el? Megváltoztatta a telefonszámát, letiltotta az összes felületen. Nem tudott rájönni, mi lehetett az oka. És akkor, karácsony előtt… egyszerre újra megjelent a Facebookon. Őt kereste. Hazahívta."

A talált holttestről hamar kiderül, hogy egy nemrég eltűnt lány maradványai. A nyomozónő mindenáron szeretné megtalálni a gyilkost, mielőtt újabb tragédia történik – azonban hamar kiderül, hogy a baj közelebb van, mintsem a lakók azt gondolnák.

Nemsokára két újabb lány is eltűnik – köztük az egyik, a rendőrség egyik dolgozójának a rokona, így az ügy egyre személyesebbé válik. Versenyt kell futniuk az idővel, többször át kell nézniük azokat az anyagokat, amik a kezükbe vannak, és előrébb kell jutniuk velük.

Hamar kiderül, hogy az egész gyilkossági ügy a kezdetektől fogva kísértetiesen hasonlít, egy közel tíz évvel ezelőtti ügyhöz. Nem sokkal később az is nyilvánvalóvá válik, hogy ez az eset teljes mértékben a régebbi gyilkosság folytatása, s az összes mögött egy gyilkos áll.

A napok elteltével egyre kacifántosabb lesz az ügy, hiszen vannak olyanok, akik hátráltatják a nyomozást, hamis információkat állítanak és szándékosan megpróbálják másfelé terelni a dolgokat.

Gyanúsítottá válik a temető gondnoka, és a tíz évvel ezelőtt eltűnt lány családjának élő tagjai is. Lottie biztos abban, hogy közülük lesz az, aki felelős mindezért. Ezen felül a nyomozónő életében egy régebbi, kellemetlen ismerős is feltűnik – akinek a jelenléte csak még inkább megzavarja az álló vizet.
"A félelmet felváltotta az unalom, és az asztalon heverő csontok, a gyerekcsontok, szinte gúnyolódtak rajta, mintha azt várták volna, hogy tegyen valamit."

Vajon miért tűnt el tíz évvel ezelőtt az a lány? Vajon a gyilkos miért szedi újabb áldozatait? Milyen katarzis áll az egész ügy mögött, s ez mennyire fogja megbolygatni a város életét?

Összességében:

Az írónő a történet végén megdöbbent, összeszorítja a torkunk. Olyan csattanót ad a kötetnek, ami napokig az ember fejében marad, s el sem ereszti. Beteg, kíméletlen és lélekfacsaró!

Nem ilyen befejezésre számítottam, de Patricia Gibney thrillere pont ezért borzongatja meg az olvasókat. Mert nem fél brutális eszközökhöz nyúlni, nem tart attól, hogy rettenetbe hozzon minket. Mégis azt hiszem, hogy eddig ez a kedvenc könyvem a sorozat részei közül.

Ajánlom a műfaj kedvelőinek, mert letehetetlen olvasmány, izgalmas és hátborzongató befejezéssel!
"​Az oldalára fordult.
Senki nem jön érte.
Egyedül maradt.
Senki nem találja meg.
Nem tehet semmit.
Egyedül fog meghalni."

 


Fülszöveg:

A ​gyászolók némán állnak Ragmullin temetőjében, amikor éles sikoly töri meg a meghitt csendet. Egy nyitott sírgödörben egy fiatal nő összezúzott, véres holttestét találják, és Lottie Parker nyomozót kérik fel az ügy felderítésére.
Mivel a test nem lehetett ott régóta, Lottie azt gyanítja, talán a pár nappal azelőtt eltűnt Elizabeth Bryne-t találták meg. Nagy a nyomás, hogy mielőbb megoldja a rejtélyt, ugyanis új főnöke nyilvánvalóan nem szíveli.
Hamarosan újabb két nő tűnik el. Netán egy sorozatgyilkos jár szabadon a város utcáin? Ráadásul az eltűnések körülményei kísértetiesen hasonlítanak egy tíz évvel korábbi, megoldatlan ügyben tapasztaltakhoz… A történelem megismétli önmagát?
Újságírók hátráltatják Lottie-t a nyomozásban, aki mindeközben attól tart, hogy a gyilkos újra lecsap, mielőtt ő elkaphatná. Versenyt fut az idővel, ám maga sem sejti, milyen közel van a tettes… Akinek talán éppen ő a következő célpontja.

Angela Marsons, Robert Bryndza és Rachel Abbott thrillerjeinek kedvelői rajonganak majd Patricia Gibney új, szívdobogtatóan izgalmas regényéért. A Nincs menedék az utolsó oldalakig kétségek közt hagyja az olvasót.

(Libri, 2019)