2020. október 27.

Patricia Gibney: Az elveszett gyermek (Lottie Parker 3.)



Az írónőnek az eddigi kötetei mind-mind különleges élményt nyújtottak számomra. Ha össze szeretném hasonlítani valamivel, akkor azt mondanám, hogy Emelie Schepp könyveinek olvasása közben éreztem ezt az erős vonzást a sorozat részei között. Mert minden egyes történet a bűnügyet, a nyomozást helyezte hangsúlyba, ennek ellenére egy pillanat erejéig sem éreztem azt, hogy mintha ezt már olvastam tőle – minden regényben tartogat valami pluszt, valami egyedi és olvasmányos elemet.

Mostanában igyekszem egyre választékosabban, egyre több zsánert és témát körülölelve olvasni. Úgy érzem, hogy szükségem van a saját látóköröm tágítására, s bevallom, hogy eme mű során is sikerült tanulnom valamit. Az elveszett gyermek című alkotásban az emberi kegyetlenség legmélyebb pontjai is kibontakoznak előttünk, emellett bepillantást nyerhetünk a hazugság és a múlt démonainak ismételt felbukkanásaiba is. Megerősít bennünket a valóságban átélt tapasztalatainkkal kapcsolatban, óvatosságra és megfontolásra int!

Azt hiszem fontos megemlíteni a sorozat részeivel kapcsolatban, hogy önállóan is olvasható – legalábbis szerintem -, de érdemes sorrendben haladni vele. Az előzmények ismeretében könnyebb lesz megismerni a szereplőket, visszaemlékezni a múltra.

“Letörölte a könnyeit.
Lelkében elhatározás érlelődött.
Ez nem mehetett így tovább.”


Külcsín, első benyomás:

Az alkotás borítója a már előzőkben is jól ismert hátulról ábrázolt nőt jeleníti meg. Ebben az esetben úgy vélem, hogy eme személy két jelentéssel is bírhat az olvasó számára. Ábrázolhatja Lottie Parker nyomozónőt (hiszen minden egyes kötetnél ez az alak tűnik fel más háttérrel, más öltözetben, más külsővel és mindig ő a főszereplőnk), ám rajta kívül a címre való tekintettel egy elveszett lányt is jelenthet.

S ha már a kettősségnél tartunk, Patricia Gibney örömmel tüntet fel kettős elemeket a történeteiben. Ezzel is fokozva a letehetetlenség érzését mindezt fordulatokkal megspékelve.

Az olvasó egyrészt élvezi a lendületességet, a folytonos figyelmet. Másrészt annyira durva elemekkel ötvözi mindezt, hogy az néhol nemcsak megdöbbentő, de torkot szorongató is egyben.

“Félek szeretni, mert ha szeretek, akkor majd elveszítek valakit (..)”


Történet:

Főszereplőnk élete ott folytatódik, ahol az előző történet véget ért – Lottie Parker családja bővült egy gyermekkel, Katie állapotos volt és egy gyönyörű, izgő-mozgó babát hozott a világra. Sean és Chloe lassanként kezdenek helyre jönni az átélt tragédiák, az elviselt bántások után. Ám minden kezd ismét a feje tetejére állni, amikor kiderül, hogy a családban több titok is van, mindazt bárki is gondolta volna. Ráadásul akkora horderejűek, amik megrengettnek mindent.

Egyik nap a nyomozó csapatához egy újabb borzalmas hívás fut be. Az egyik házban megöltek valakit. Tessának hívták, s az ott lakó nő édesanyja volt. Marien eltűnt, s addig a lányát, Emmát a szomszéd házba küldték, ahol egy barátságos család társaságában várhatja meg az ügy kimenetelét.

Nem sokkal később egy elhagyatottnak tűnő, illegális növénytermesztés melletti házikó ég le. Ketten bent voltak a tűz keletkezésekor – az egyik férfi életét vesztette, a másik túlélte.

“Tudom, hogy el fog hagyni, és csak reméli majd, hogy sosem találom meg. Ó, dehogynem… Egy napon megtalálom. Várni tudok, azt már remekül megtanultam.
Elrángat. Ezúttal én súgok neki valamit.
– Sosem felejtelek el. Úgyhogy ne is képzeld, hogy te elfelejthetsz engem.”


Előkerül Marien, azonban olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy kórházba kerül, és mesterséges kómában tartják. Közben Emma nem bírja tétlenül nézni, ahogy a családját fokozatosan tönkreteszik és a saját életét is félti.

A lány édesapja lesz az egyik gyanúsított: kiderül, hogy Arthur-nak milyen rossz kapcsolata volt a feleségével, valamint távolságtartási végzés is van ellene.

Mike a leégett ház melletti tanyán/farmon lakik. Ő is és még többen is az ügy kapcsán kezdenek egyre inkább titkolózni és bujkálni a nyomozás elől.

Lottie minden erejét bevetve próbálja megtudni, hogy ki áll a tűzeset és a gyilkosság(ok) mögött. Az ügy megoldásának köze van egy több tíz évvel ezelőtti botránynak, melyben a nő apja is részt vett. De milyen szerepe volt édesapjának? Elég erős Lottie ahhoz, hogy megtudja az igazságot?

Összességében:

A történet fő elemei a korrupció, az ember kegyetlen bánásmódja. Ezekre épül fel a történet, hiszen egy évekkel ezelőtti brutális tett kerül napvilágra, ami nemcsak a múlt démonait hívja elő, de a jelenre is óriási hatással lesz.

Az elveszett gyermek című mű magával ránt, saját bőrödön tapasztalhatod a nyomozás és a felderítés minden pillanatát! Részese lehettem az összeomlásnak, majd az újra épülésnek is.

“Azokra a veszekedésekre is gondolt, amelyeknek fültanúja volt. A szavakra, amelyek megrezegtették a szobák falait. A szavakra, amelyek téglán és habarcson át az agyába hatoltak, hogy aztán sose kopjanak ki onnan.”


Élveztem minden egyes oldalát, fokozatosan azt éreztette velem, hogy meg kell ismernem az ügy kimenetelét. Minél hamarabb végeznem kell vele, mert egyre inkább durvulnak és csavarodnak a cselekményszálak.

A végén akkora csattanót kaptam, hogy döbbenten forgattam a fejem és azt sem tudtam, hogy mihez kezdjek. Együtt éreztem Lottie-val. Éreztem a fájdalmát és a keserűséget, amit az igazság megismerése váltott ki belőle.

Izgatottan várom, hogy belecsöppenjek a sorozat következő kötetébe. Ajánlom a nyomozós történetek, a thriller kedvelőinek!


Fülszöveg:

Mikor egy középkorú asszonyt saját otthonában meggyilkolnak, Lottie Parker nyomozót és társát, Boyd őrmestert bízzák meg az ügy felderítésével. Mikor azonban rájönnek, hogy az áldozat lánya is eltűnt, joggal kezdenek aggódni az egész család biztonságáért…
Két nappal az eset után egy közeli ház ég le, s ezzel megnő a környékbeli áldozatok száma. Lottie és csapata titkok és hazugságok szövevényén kénytelen átrágni magát, melyek furcsa módon egy nagyon régi ügyhöz kapcsolódnak… Egy ügyhöz, melyben még Lottie édesapja is nyomozott, mielőtt végett vetett volna a saját életének.
Lottie, aki alig ismerte apját, azonnal rájön, hogy ezen az eseten keresztül végre felfedheti a családját övező rejtélyek némelyikét. De vajon tényleg akarja ezt? És vajon készen áll rá, hogy megtudja az igazságot?

A hiányzók és Az elrabolt lányok bestsellerszerzőjének legújabb thrillere az utolsó oldalakig kétségek között tartja az olvasót. Rachel Abbott, Angela Marsons és Robert Dugoni rajongóinak kötelezően ajánlott.

(Libri, 2018)