2024. február 16.

Rácz-Stefán Tibor: Téged ​kérlek karácsonyra


Rácz-Stefán Tibor munkássága nem ismeretlen számomra, azonban már hosszú ideje nem vettem a kezembe könyvet tőle. Evégett, amikor a könyvtár virtuális polcán felfigyeltem a Téged kérlek karácsonyra című kötetére, azonnal előjegyeztettem. Eredetileg karácsony környékén szerettem volna belemélyedni Bence történetébe, de az olvasási válságom közbeszólt, így el kellett napolnom, viszont cserébe az első, igazi idei olvasmányom lett. 

Az író minden könyvében súlyos témákat feszeget, melyeket könnyed köntösbe csomagol, ennek köszönhetően az olvasót pillanatok alatt beszippantja a mű. Legalábbis velem pontosan ez történik, akárhányszor megismerkedek Tibor újabb alkotásával. A megjelent könyvek közül az Élni akarok! tetszett a legjobban, míg az Éld át a pillanatot! a legkevésbé.

Fülszöveg alapján ígéretes olvasmánynak tűnt ez a kötet is, s egyáltalán nem csalódtam benne. Lendületes stílusban íródott, alapvetően jó hangulat lengi körül az egész olvasmányt, ennek ellenére a coming out nehézsége abszolút kiérezhető volt a sorok közül.

A Téged kérlek karácsonyra megindító, tökéletesen érzékelteti a mai világban rejlő gonoszságot. Tényleg le kéne tagadnod azt, aki vagy, mert különbözöl másoktól? Meg kéne játszanod magad, hogy ne nézzenek ki, vagy ne ítélkezzenek feletted? Megbélyegeznek és máshogy bánnak veled, sértegetnek, mert nem olyan vagy, mint ők? Elég erős vagy, hogy felfedd mások előtt a valódi önmagad?

A regény elsősorban a szexuális irányultságok elfogadásának problémáját taglalja, ugyanakkor más társadalmi probléma is helyt kap, ami szintén nagyon fontos. Olyan kérdéseket vet fel, melyek más “különcségek” tekintetében is helytállóak, pontosan ezért jelentős üzenetet közvetít az emberek felé.

Szimpatizáltam a szereplőkkel, mindegyikben volt valami különleges. Zalán viselkedését egyáltalán nem helyeslem, viszont a családi problémáit ismerve elfogadóan tudtam állni hozzá. Egyetlen személy volt, aki abszolút kiverte nálam a biztosítékot: a nagymama. Képtelen voltam elviselni a jelenlétét is, annyira büszke voltam a fiára, amiért végül kiállt ellene.

Tibor könyvét csak ajánlani tudom, mert érzelmes, reményekkel teli és iránytűt mutat!

Történet:

Bence hosszú évek óta hordozza magában a titkot: nem a lányokhoz vonzódik. Azonban fél kiállni a világ elé és saját magát adni. Azt a fiút játssza, akit mindenki látni akar. Főként, hogy ott van előtte egy példa, Martin, akit mindenki kiközösít, akit rettegésben tartanak és folyamatosan bántanak.

Főszereplőnkön hatalmas nyomás van, eljut arra a pontra, hogy képtelen magába fojtani a véleményét, az érzéseit. Mindez pedig akkor csúcsosodik ki, amikor összeveszik a legjobb barátjával, Zalánnal, aki folyamatosan bántja Martint és “buzi” szóval illet másokat. Ezzel egyidőben egy másik baráti társaság tagjává válik - Piroska, Viola és Martin mellé csapódik.

Zalán nem viseli jól, hogy a nehéz családi helyzete dacára még a legjobb barátja is ellene fordul. Bosszút akar állni, mely főszereplőnk számára egy lesérüléssel jár. Bence a pihenési időszakban - amikor nem reggeltől estig van edzéseken - rájön arra, hogy talán nem is szeret annyira focizni. Talán csak az édesapja az, aki elindította ezen az úton és valójában csak miatta csinálja.

Ahogy egyre közelebbi kapcsolatba kerül Martinnal, úgy teljesedik ki a vonzalma a fiú irányába. Ugyanakkor tudja azt, hogy ő még nem képes kimondani a másságot, nem tud kiállni mások elé és megnyílni előttük. Valamint azzal is tisztában van, hogy hosszú távon nem kérheti Martintól, hogy titokban legyenek együtt.

Tud elég erőt meríteni ahhoz, hogy megossza másokkal, ami a szívét nyomja? Hogy kitörjenek a benne tomboló érzések? Hogy önmagát tudja adni? A valódit!

Ha megteszi, milyen következményekkel jár mindez?


Kedvenc idézeteim:

"Gyűlölöm, amikor beférkőznek a fejembe a homofóbok gondolatai, mert néha elhitetik, hogy nem vagyok ugyanolyan értékes, mint ők. Engedem, hogy azok formálják a véleményemet, akik nem érthetik meg, hogy mit jelent melegnek lenni, milyen a folyamatos félelem, hogy valaki egy olyan dolog miatt ítél el, amiről nem tehetsz, ha attól rettegsz, hogy kitagadnak a szüleid, megvetnek a barátaid. Ha szó szerint megverhetnek csak azért, mert mersz önmagad lenni…"

"Megszorítja a kezem, aztán megsimogatja a fél arcom. Belehajtom a fejem a tenyerébe, és hagyom, hogy egyetlen pillanatra átjárjon az a szeretet, amit ma annyira természetesnek veszek, holott tudom, egyszer bármit megadnék majd azért, hogy átéljem. Olyan ez, mint egy homokóra, peregnek a szemek, és félek, hogy egyszer mindezt elveszíthetem."

"Annyira gyűlölöm ezt az egész coming out témát! Gyűlölöm, hogy azzal, ha megosztom az emberekkel azt, aki vagyok, célkeresztet rajzolok a homlokomra. Miért olyan nagy ügy ez, hogy egy fiút szeretek? Mikor jutunk már el oda, hogy nem tekintjük egyértelműnek azt, hogy mindenki heteró? OIyan világban akarok élni, ahol senkinek nem kell magyarázkodnom arról, hogy fiú létemre nem vonzódom a lányokhoz."

"– (..) Meleg vagyok.
Életemben először mondtam ki ezt a két szót. Mielőtt felrobban a bomba, ha csak egy pillanatra is, de elönt a béke. Bármi is következik most, emelt fővel állhatok elébe."

Fülszöveg:

Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj?
Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin.
Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét.
Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…
Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr?
A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé?
Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik?
A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

(Könyvmolyképző, 2022)