2022. február 14.

Kővágó Sára: Római ajánlat - előolvasás


A blogomról sugárzik, hogy szívesen olvasok a romantika zsánerében – hiszen a legtöbb értékelésem ilyen témájú művekről szól. Számtalan történetet megismertem már, melyek közt voltak különlegesek és újdonságok is, ugyanakkor előfordult az is, hogy az olvasás során az volt a benyomásom, mintha ugyanezt már olvastam volna. Kivételes alkalom, ha találok köztük egy-egy igazi gyöngyszemet, ami végül beragyogja számomra a zsáner valódi szépségét. Nos, azt hiszem Kővágó Sára regénye pont ilyen!

Ugyan a fülszöveg elolvasása után egy pici tartózkodás volt bennem – mint minden számomra ismeretlen író esetében, ellenben pont ezáltal tudnak sokkal nagyobbat nőni a szememben. A csodálatos borító és a rövid történetleírás zseniális párosítást alkot, már mindez sejteti, hogy a Római ajánlatban mennyire magas szinten hág a tetőfokára az érzelem és a sóvárgás.

Történet:

Sophie már az egyetem első évében felfigyelt egy fiúra, Davidre. Akkoriban a sors nem keresztezte igazán az útjukat, ám évekkel később egy esős napon ismét összetalálkoztak, s már akkor elkezdődött valami köztük. A nő és a férfi Londonban él – Sophie tolmácsként dolgozik fix munkaidőben, míg David az előléptetés miatt egyre többet hajt és túlórázik. A nő úgy érzi, hogy szerelme titkol előle valamit, szinte már nem is foglalkoznak egymással, csupán az alvás az egyetlen közös elfoglaltságuk.

Egy nap Sophie-t a főnöke az irodájába hívatja és egy elszalaszthatatlan munka ajánlatot közöl vele: utazzon el egy hónapra Olaszországba egy műkereskedő tolmácsaként. A nő rögtön visszakozik és gondolkodási időt kér: hogyan hagyja itt ennyi időre szerelmét, mikor kapcsolatuk ingatag lábakon áll. Azonban a kapott pofon eldönt mindent, s már csak azt veszi észre, hogy a pályaudvar magán várótermében álldogál.

James Corner nehéz gyermekkort és múltat cipel a vállán – így talán nem meglepő, hogy egy komor és érzéketlen álarc mögé bújik. A nő Aurora, a házvezetőnő személyében találja meg a békét és a nyugalmat, habár Mr. Corner asszisztensével, Mike-val is hamar egy hullámhosszra kerül. Sophie lelkében tombolnak az emóciók – a Londonban hagyott fájdalom, s az itteni lét kérdései keverednek benne.

Végül a Rómában töltött idő egyre élettel telibb lesz főszereplőnk számára, a vonzó férfi apránként megnyílik neki és betekintést enged a magánéletébe – a múltba és a jelenbe egyaránt. Egy alkoholmámoros este alkalmával teljesen egymásba felejtkeznek, ám sebtében kiderül, hogy nem minden volt őszinte és igaz.

Sophie hogyan birkózik meg mindazzal, ami rövid idő leforgása alatt történik vele? Elég erős ahhoz, hogy minden sérelmet maga mögött hagyjon és megírja a saját boldogságát? Vissza tud találni a valódi önmagához, ha már hosszú ideje nem találkozott vele?

Véleményem:

Tulajdonképpen Kővágó Sára első regényében nemcsak a romantika szál játszik nagy szerepet, az önvalóhoz történő visszatalálás és a boldogság felismerése is kulcsfontosságú témája a műnek. A Római ajánlat esélyt ad mindarra, ami még előttünk, olvasók előtt is talány.

Maga a történet magába szippantott és Sophie minden egyes pillanatát saját magamon éreztem. Sosem jártam Olaszországban, viszont az írónőnek köszönhetően csodálatos leírást kaphattunk, s jóformán együtt ehettem a főszereplővel Marcello éttermében, jelen lehettem a piacozások és a főzések alkalmával, sőt még motorozhattam is!

Felüdülés volt a mű lapjaiba mélyedni és átélni mindazt a varázst, amit Sophie részére tartogatott a végzet!

A karaktereket nagyon szerettem, talán még David szerepét sem ítélem el, hiszen nélküle nem valósulhattak volna meg a kalandok és a meghitt pillanatok.
Aurora egyszerre volt barátnő, édesanya és tündérkeresztanya is.
Mike kedves volt, ugyanakkor tartózkodó, de hamar igaz baráttá vált.
Emily egy valódi barátnő, aki a rosszban és a jóban is támogatást nyújtott.
James személye kettős érzelmeket váltott ki belőlem: egyszerre imponált és riasztott el. Bíztam abban, hogy nem az a valós arca, amit mutat és előbb-utóbb kitárulkozik, s felfedi önmagát. Szerintem érzelmileg erős és határozott férfi, ezért is ideális a nő számára. Észbontó, hogy mennyire passzolnak egymáshoz.
Sophie-val könnyű volt együtt éreznem, annyira masszív női képet sugárzott a történet folyamán, ami mindenképpen példaértékű!

Mindent összevetve nemcsak szórakoztatott, de teljesen elvarázsolt! Az írónő stílusa lenyűgözött, a történet mindvégig pörgött és tele volt érzelemmel.
Szerintem Sára regénye kihagyhatatlan a zsáner kedvelőinek!

Kedvenc idézetek:

"Mást egy izmos test vagy formás fenék indít be, engem az intelligencia és az elszántság."

"Azért fog, mert tudja, annyira elveszettnek érzem magam ebben a pillanatban, hogy ha elengedne, olyan mélyre süllyednék, ahonnan már nem tudna visszarántani."

"Egyet jegyezz meg, kislányom. Amin nem lehet változtatni, azt el kell engedni. Ha a múltban élsz, sosem leszel igazán boldog. A jelent kell megragadni és kihozni belőle a legtöbbet."

"Néha képesek vagyunk azt hinni, ha elég emberrel vesszük magunkat körül, akkor kevésbé leszünk magányosak, de ez csak illúzió."


További információk:
- Olvasásom: 2022. január 31. - február 3.
- Kiadó: NewLine
- Oldalak száma: 320 oldal


Fülszöveg:

Sophie Williams élete látszatra tökéletes. A magyar származású lány egy neves londoni fordítóirodánál dolgozik, csodás barátai vannak, és úgy érzi, élete révbe ért egyetemi szerelme, David mellett. Főnöke azonban váratlanul új megbízatást ad neki: egy hónapra Rómába kell utaznia, egy műkereskedő tolmácsaként. Sophie először visszautasítja az ajánlatot – képtelen lenne elszakadni barátjától és a megszokott hétköznapoktól. Ám biztonságos világa hirtelen összeomlik, és egyik pillanatról a másikra Rómában találja magát a jóképű, de rideg James Corner oldalán. Kapcsolatuk nehezen indul, a férfi zárkózott és mogorva, míg Sophie nyitott és kíváncsi. Az együtt töltött időnek köszönhetően azonban mindketten ráébrednek, félreismerték a másikat.
Egy történet csalódásról, szerelemről és a második esélyről…

Kővágó Sára első regénye kalandokban és érzelmekben gazdag történet, önmagunk és múltunk elfogadásáról, valamint a szerelemről, ami a legnagyobb félelmeinket is segít leküzdeni.