2024. január 28.

Farkas Anett: Bármi áron - előolvasás

 

Farkas Anett legújabb műve eltér az eddig megjelent köteteitől, hiszen ennek a történetnek nem az elborzasztás és a megdöbbentés a célja, sokkal inkább lélektanilag hat az olvasóra. A Bármi áron nem bővelkedik kegyetlenségben, mégis érzelmi oldalról megizzaszt és az elmét is lefoglalja. Kedves Olvasó, te miért tennél meg mindent? 

Az írónő megmutatta azt, hogy más zsánerben is képes hozni azt a színvonalat, amit a többi könyve képvisel. Ebben a regényben a szereteten van a hangsúly, ugyanakkor a megvesztegetésen és a csaláson - hogy van szíve bárkinek kihasználni egy labilis, szegény sorsú lányt? 


A Bármi áron a szívedbe mar, érzéki csalódást okoz és maximálisan magával ránt. Súlyos téma bontakozik ki az olvasó előtt, ami minden oldalon ott hagyja az általa keltett komor hangulatot, ugyanakkor a további történések csak tetézik mindezt. Gréta története egyszerre borús, torkot szorongató és fájdalmas is - egy emocionális bomba, ami robbanásra kész és a detonáció következtében összeomlik minden. 


Anett regénye nemcsak darabokra szaggat, de újra is épít. Magában rejti a lehetőséget és a reményt az újrakezdésre. Egy szebb élettel kecsegtet. Csak ajánlani tudom az olvasóknak, mert ez a mű is nyomot hagy az olvasás során, de más értelemben átütőt!

 

Történet:

 

1990


Hámori Gréta kilátástalan helyzetbe került: a megélhetés érdekében fel kellett adnia a céljait, a vágyait és munkába állt, hogy kiegészítse a családi kasszát a saját keresetével. Az élete teljesen felbolydul, amikor a szerelmének el kell utaznia - ezzel hátrahagyva őt -, ráadásul a vérvétel megerősíti, hogy egy új életet hord a szíve alatt.


A nő a Nyírő Gyula kórházba jár vizsgálatokra, itt ismerkedik össze egy ottani dolgozóval, Adéllal, akivel könnyedén egy hullámhosszra kerül. A szülést követően minden összeomlik, az orvosok azt állítják, hogy egy hetek óta halott kislányt szült meg. Ő tudja, emlékszik, hogy egy nagy hangú kisfiúnak adott életet, mégis mindenki az ellenkezőjét állítja. Hiába kér segítséget, vagy fordul a hatóságokhoz, ügyvédhez, teljesen kihasználják és megbélyegzik.


2005


Grétát felkeresi egy pár, akik szintén hasonló helyzetbe kerültek, mint ő akkoriban. Juli megszülte a kislányát, de órákkal később nem a saját gyermekét kapta vissza.


Hat személy nyaralást nyert Tihanyba. Meglepődve tapasztalják a másik itt létét, ekkor még nem gyanús számukra, hogy miért éppen ők kapták meg ezt a nyereményt. Azonban az egyikük kap egy májfoltos papírra írt levelet, ami teljesen más megvilágításba helyez mindent és fény derül arra, hogy mi oknál fogva élvezhetik ezt az üdülést. Nem sokkal később az első alany szívrohamot kap, így egy újabb személyen van a sor, hogy bevallja a bűneit.


Az ügyvéd.
Az ügyész.
A nyomozó.
A szülésznő.
Az orvos.
Az ápoló.

Lengyel Zsolt a rendőrségnél dolgozik, hozzá kerül Juli és a kislánya esete. Úgy érzi, hogy vissza kell mennie az időbe és újra kell nyitnia a Hámori Gréta esetet, mert talán ezúttal áttörést érhetnek el. Felveszi a kapcsolatot az áldozatokkal, illetve azzal a nyomozóval, aki a korábbi ügyet vezette - falakba ütközik, korrupció szagát érzi a levegőben. Amire azonban végképp nem számít, hogy sokkal többet kap ettől az esettől, mint amire számított volna. 


Hogyan viselnéd, ha az egész életedet arra áldoznád, hogy visszakapj valamit, amiben senki sem hisz?

Hogyan élnéd túl a kihasználtságot, a megalázást és az átverést?

Mit tennél meg azért, hogy boldoggá tett életed legfontosabb személyét? 

Mi mindennel néznél szembe, hogy elérd azt, amire szükséged van? 

Bemocskolnád a kezed? 

Kockáztatnád az életed?

 

Kedvenc idézeteim:

 

"Az idő nagyon furcsa dolog. Ha várjuk valami jó történjen, úgy érezzük lassan telik, vánszorog. Ha rossz híreket kapunk, az rögtön leigáz, magával ránt."

 

"– Itt vagy velem, mint egy új remény. Az éjszakát felváltja a fény – dúdolta. 

Az ágyhoz sétált, a takarót megemelte, hogy kényelmesen alábújjon. Magára húzta, kényelmesen elhelyezkedett, a párnán legyezőként terült szét vékonyszálú haja. 

– Csak egy perce élsz, nézlek boldogan. 

Elhatalmasodott rajta az álom, elképzelte a jövőjét, szemét már alig bírta nyitva tartani. 

– Úgy vártam rád, édes kisfiam…"

 

"(..) tisztában volt vele, hogy aki szörnyetegekkel harcol, könnyen ő is azzá válhat."

 

"Mindenkinek szüksége van álmokra."

 

Fülszöveg:

 

Könnyű álmot hozzon az éj …
Ismered azt az érzést, amikor nagyon akarsz valamit, és ölni tudnál érte?
Felkavaró, hátborzongató történet egy fiatal lány kétségbeesett küzdelméről.
Gréta 19 évesen válik édesanyává, életerős kisfiúnak ad életet. Másnap az orvosok mégis azzal a hírrel állítanak be hozzá, hogy az éjjel egy halott kislányt hozott a világra.
Gréta hiába állítja az igazát, mindenki ellene fordul. Zárt osztályra kerül, elvágják a külvilágtól.
Évekkel később a Dunai nyaralóházban különös események kezdődnek.
Vajon a véletlen műve lenne, vagy valakinek a bosszúja irányította erre a helyre:
Az ügyvédet
Az ügyészt
A rendőrt
Az orvost
A szülésznőt
A közös múlt sötét titkokat rejt. Amikor veszélyes repedések jelennek meg a célpontok tökéletes jövőképén, mindannyian rádöbbennek, a saját érdekükben szembe kell nézniük múltbeli tetteikkel.

 

(Magánkiadás, 2024)