2023. június 20.

R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes (Caroline Wood 8.)

R. Kelényi Angelika regényei szinte minden alkalommal kétség nélkül magukkal ragadnak, ezért kíváncsian vártam, hogy Caroline Wood legújabb kalandja, a Mesés Marrákes mit tartogat számomra. Az eddigi részekben az írónő mindig ízlésesen, alaposan mutatta be az adott kultúra szépségeit és árnyoldalait, a jellegzetességeket és a gasztronómiát kiemelve. Őszintén bevallom, hogy hihetetlenül vártam, hogy ezek tekintetében megismerjem a marokkói vonalat, s úgy vélem, hogy Angelika tüzetesen bemutatta nekünk ezt a világot.

A mű külcsíne az előző kötetekhez híven megtestesíti a történet helyszínét, egy-egy lényeges elem elbújik rajta, mely a történet olvasása után kap valódi értelmet - például a fedlapon szereplő sivatag fontos állomás lesz a cselekményszál tekintetében. Ugyanakkor a borító színkavalkádja és a többi különleges alkótórész kiválóan passzol főhősnőnk legújabb bevetéséhez.

Caroline Wood hátrahagyva a Vadvirág panziót, Balatonrakoncát, a szerelmét, Ádámot, valamint londoni otthonát egy újabb veszélyes ügy közepébe csöppen bele. Sármos és jóképű főnöke kérésére Marrákesbe repül, hogy egy ottani fosztogatót lefüleljen, mivel a hatóságoknak ezidáig nem sikerült elkapniuk az elkövetőt. Főhősnőnknek ezúttal egy gazdag, drága ékszerekkel felvértezett örökösnőt kell alakítania, azonban szerencséjére - vagy sem - segítségére lesz egy új munkatárs, DG, aki a testőri szerepet kapja a feladatban.

Úti céljukhoz érve Caro képtelen feldolgozni a gyönyörű, elit hotel belső atmoszféráját. Tudja, hogy ez a kaland kockázatos, mégsem észleli a gyomrát összezsugorító feszültséget, sokkal inkább előtérbe kerül az újságírói mivolta.
Szereplőinknek nincs sok ideje felfedezni a várost, mivel a tolvaj kilétének felfedése végett számos nívós eseményre kell ellátogatniuk. Terveik szerint gyorsan végeznek az esettel, remélik, hogy amíg a rendezvényeken bájcsevegnek, addig a szélhámos belopózik a szobájukba és elviszi a széfbe rejtett káprázatos, hamis ékszereket, amelyekbe nyomkövető került beszerelésre, így könnyedén el tudják csípni a csalót.

Caroline személyét ismerve, nem meglepő, hogy ez nem megy annyira zökkenőmentesen, mint ahogy első hallomásra történhetne. Balszerencséjére megismerkedik egy jó kiállású, vonzó férfival, Oliverrel, akinek a jelenléte Caro-t nem hagyja hidegen. A nő furcsállja a férfi viselkedését, mivel több olyan összejövetelen is részt vesz, ahol főhősnőnk is megjelenik, azonban a férfi elcsitítja a nő érzéseit, azt állítja, hogy a kettejük közötti erős vonzalom miatt próbál a közelébe férkőzni.
Az utolsó kimagasló eseményen DG-t elveszíti, mivel a férfi illuminált állapotba kerül a kapott ital hatására. Caroline mázlija, hogy pontosan ekkor kell lába az ékszereknek és valahogyan el kell kapnia a fosztogatót. Testőre körülményére tekintettel mástól kell segítséget kérnie, de talán pontosan ez okozza majd a vesztét.

A nagy kaland közepette feltör hősnőnkben a francia főnöke általi elismerés iránti vágy, a régi, elnyomott érzelmek. Emellett felvetődik benne a kérdés, hogy valóban Ádám mellett van-e a helye és boldogságnak mondható-e az, ami köztük van. A nő elbizonytalanodik, s csak reménykedik abban, hogy megtalálja a kérdéseire a válaszokat.

Ki áll a nagy értékű ékszerlopások mögött, milyen céllal tulajdonítja el a tárgyakat?
Honnan leselkedik az igazi veszély Caroline-ra, s a segítség időben érkezik hozzá?

Angelika továbbra is zseniális megfogalmazással, lehengerlő stílusban vezet be a történeteinek rejtelmeibe. A Mesés Marrákes szórakoztatott, egy csodálatos utazásra hívott, ahol kicsit romantikus vizekre evezhettem, de mégis a kalandozások kapták a legnagyobb hangsúlyt. Könnyed, bohókás, tele izgalommal!

Caroline Wood karakterével kezdettől fogva szimpatizáltam, ebben a kötetben is szinte tökéletesen át tudtam érezni a benne lévő kétségeket. Tulajdonképpen az eddigi részekkel ellentétben, ezúttal némileg jobban megkedveltem Pierre Duval-t, míg Ádám hasonló mértékben ellenérzéseket váltott ki belőlem.

Úgy vélem, hogy Angelika minden szempontból elképesztő módon összerakta főhősnőnk legújabb kalandját, ennek ellenére nálam nem tudta lekörözni a Veszélyes vadvirág c. művet. Roppant kíváncsi vagyok, hogy kedvenc újságírónőnk milyen kalamajkába keveredik Krétán!

🌟

"A párkapcsolat döntés kérdése, az életben mindig lesz kísértés, és dönteni kell, mit választunk."

"(..) tudatosult bennem, hogy én is látni akarom a francia szemében a csodálatot. Látni akarom, hogy átmelegszik a tekintete, amikor rám néz, látni akarom, hogy félt, hogy fontos vagyok, mert olyankor tudom, hogy nem a siker, nem a magazin a lényeg, hanem én."

"Van, aki nyomás alatt szárnyal, van, akit a stressz lebénít."


🌟 
 

Fülszöveg:

Fűszeres éjszakák, kalandos nappalok

Caroline Wood, a folyton bajba keveredő újságíró nem tud ellenállni egy marokkói utazásnak, pedig tisztában van vele, milyen veszélyekkel járhat egy ilyen kaland. Francia főnöke, a jóképű és szívtelennek tűnő Pierre Duval egy ékszertolvaj nyomába küldi a lányt, aki örömmel vállalja a megbízatást, hisz már hiányzott neki az izgalom. Kivételesen egy segítőtársat is kap, a CBM Magazin egyik új munkatársát, a kicsit fura, de néha hasznos DG-t.

Caro és DG a fenséges Marrákesbe repülnek, hogy kinyomozzák, ki fosztogatja a gazdag turistákat, sőt, időnként a helyi elit tagjait is. Az elkövető olyan ügyes, hogy a rendőrök tehetetlenek, semmiféle nyomot nem találnak, így Miss Woodra vár a feladat, hogy csapdát állítson neki. Megismeri Marrákes pazar pompáját és Medina nyomorúságos szegénységét. A kérdés már csak az, melyik az ijesztőbb, veszélyesebb terep a számára. És ki az a különös férfi, akinek az arcát soha nem látja…

R. Kelényi Angelika következő Caroline Wood-regénye a varázslatos „Vörös Városba” csábítja az olvasót, ahol minden olyan gyorsan változik, mint a homokdűnék alakja a perzselő sivatagban. Csupán egy dolog biztos: minden mesét a valóság ihlet.

(Álomgyár, 2023)