2022. augusztus 22.

R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág (Caroline Wood 7.)


Számomra az elmúlt években az egyik legjobban várt könyvsorozat a Caroline Wood kötetek, mivel a regényekben rejlő kaland, izgalom és romantika teljes mértékben magával ragad minden alkalommal, és az utolsó lapokon rejlő utalások a következő utazásról szintén a bűvkörükbe vonnak. Az első három-négy résszel kissé hullámzó volt a kapcsolatom, aztán az ötödikkel és a hatodikkal stabilan felfelé ívelt, emiatt rettentően kíváncsi voltam, hogy a hetedik vajon milyen lesz, végül meglepően pozitív élménnyel zártam ezt a művet is.
Angelika tipikusan az az író, akinek az alkotásait nehéz nem szeretni. Az általam olvasott könyvei egytől egyig intenzívek és lendületesek voltak. Arról nem is beszélve, hogy több zsánerben is megjelent már az írónő, így különböző terepeken tapasztalhattuk meg a stílusát, a sajátos alkotói jegyeit. Szerintem minden olvasó talál a repertoárjában olyan művet, amit rendkívül szeretni fog majd.

Történet:

Az előző részben megismert Flores-i kalandozás után ismét hazai vizekre evez Caro. Az Ádám-megmentése projekt után a minden lében kanál nő és a kávékülönlegességeket imádó férfi kapcsolata egyre szorosabbá válik, szinte az összes éjszakát egymás társaságában töltik. Ám a szerelmük veszélybe kerül, amikor felüti a fejét a féltékenység, a nyomozás iránti vágy és a döntések nem egyezősége.

Caroline élete bonyodalmakkal gazdagodik, amikor a panzióba egy idegesítő, mogorva, ugyanakkor bunkó férfi érkezik, aki hamar kivívja a többi lakó unszimpátiáját. Arról nem is beszélve, hogy az indonéz utazásról magával hozott Rose és Liliom körül is nyugtalanító helyzet alakul ki - a férfi úgy kezeli az ittlétet, mintha még mindig a szigeten lennének, tekintve, hogy nem törődik a lányával, nem jár utána, hogy kivel barátkozik, csupán a szép lányok kötik le a figyelmét. A nő élete még inkább felborul, mikor egyik reggel a közkedveletlen Berisha urat holtan találják meg a szobájában. A helyi hatóság igyekszik felvenni a fonalat a gyilkossági üggyel, de ismerve a rakoncai őrséget, ez rendkívül nehéz feladatnak bizonyul.

Hamar megtörténik a következő haláleset is, mely sokkal komolyabb nyomozót kíván, így leutazik valaki, aki a helyi igazságszolgáltatás segítségére lehet. Az ügy egy igazán okos, ugyanakkor gyönyörű nő kezébe kerül, aki nem mellesleg Ádám egykori barátnője is. Caro kezdi elveszíteni a türelmét az őt ért hirtelen csapások miatt, s olyan veszélyes tettekre adja a fejét, amit józan ésszel biztosan nem vállalna. Sőt, a jelenlegi elkeserítő helyzetben átgondolja a CBM-hez való visszatérését is.

Mi áll a különös gyilkosságok mögött, s ez hogyan függ össze Liliom új barátjával? Sikerül azelőtt felfedni az elkövető kilétét, mielőtt teljesen eldurvulna a helyzet? Caroline és Ádám kapcsolata túléli ezeket a megpróbáltatásokat? Főszereplőnk megleli azt az elköteleződést, ami boldoggá teszi?

Véleményem:

R. Kelényi Angelika ismét egy fokkal magasabb szintre helyezte a regény színvonalát, kivételes érzékiséggel vegyítette a nyomozás izgalmát és a szerelem erejét. Ezúttal egy sokkal különlegesebb történetet ismerhettünk meg Caro szemén keresztül, mint a sorozat eddig megjelent részeiben. A Veszélyes Vadvirág című mű könnyedsége és izgalma is rendkívüli párosítást alkot, ami még inkább fokozza a történet erősségét.

A mű bővelkedik a lelki mélységekbe, melyet alapvetően külső szemlélőként egyáltalán nem gondolnánk. A történet első harmadához érve aztán szembesülünk mindazzal az önmagunkkal kapcsolatos kérdéskörrel, ami bizonytalanságba taszítja az embert. Terítékre kerül a jelen és a jövő, illetve a már meghozott döntések, melyek egy újabb választás elé vezetik Carot.
Az írónő nem habozott, s az olvasó szeme előtt állította szembe a főszereplő nyugalommal teli falubeli életét, az adrenalinnal töltött újságírónőjével. Ugyanakkor a párkapcsolatbeli nyomósabb elhatározások is felszínre kerülnek, amely által sokkal közelebbről megismerhetjük a sorozat legjelentősebb karakterét.

Mindent egybevetve véleményem szerint ez a regény a legmélyrehatóbb a CW kötetek közül. Mert Angelika ebben a regényben egy olyan oldalt mutatott meg, mely annyira evilági mind a cselekményt, mind a karaktereket tekintve. S a megszokott letehetetlen kategória, a már ismert pergős stílus. Nem tudom másként kifejezni magam, csupán rettentő egyszerűen és klisésen: egyszerűen imádtam! Kikapcsolta az agyam, lefoglalta a gondolataimat és rabul ejtett!

Kedvenc idézetek:

"A soha a világ legvégzetesebb szava. Mint egy megfellebbezhetetlen ítélet, ami megváltoztatja az életet."

"(..) ha az ember magában tartja a fájdalmát, őrlődik, az megcibálja a lelkét és mélyre taszíthatja őt."

"Szomorúnak vagy inkább borúsnak látszott, mintha végzetesen súlyos gondok nyomnák a vállát, és rájöttem, csak akkor jókedvű, ha mások is látják. Most azt hitte, senki nem figyeli, így elengedte magát."

"Számomra a „tegyünk úgy, mintha minden rendben lenne, aztán majd lesz valami” nem létezett. Ha valami elromlik, azt ha érdemes, meg kell javítani, ha nem, akkor el kell dobni. Ha egy kenyérpirító vacakol, nem várjuk, hogy magától megjavul, intézkedünk. Semmi értelme elhanyagolni, mert a végén szépen, lassan teljesen tönkremegy. Pont így van a kapcsolatokkal. Azt várni, hogy magától megoldódjon a probléma, hülyeség."

"A szerelem semmi, ha közben fel kell áldoznod magad. A szerelem akkor csodálatos, ha közben az lehetsz, aki lenni akarsz."


További információk:
- Olvasásom: 2022.08.14.-08.16.
- Oldalak száma: 320 oldal
- Kiadó: Álomgyár


Fülszöveg:

Gyilkosság, ​szerelem, Balaton

Caroline Wood boldogan vezeti a Balaton-parti Vadvirág Panziót, úgy hiszi, békére lelt, és fel sem merül benne, hogy a festői kis faluban bármi történhet, ami kizökkenti nyugalmából. Egészen addig, míg fel nem fedezi egy sokak által utált vendég hulláját a ragyogó „Türkiz" fantázianevet viselő kétágyas szobában. Az elhunyt Berisha úr miatt nem sokan ejtenek könnyet a panzió lakói közül, de egyikük sem tűnik hidegvérű gyilkosnak… Caroline a nem túl lelkes hatóság tudtával nyomoz, és olyan titkokra lel, melyekért Pierre Duval is megnyalná mind a tíz ujját. Mire épp kiderülne, ki és miért tette el láb alól Berisha urat, újabb holttest bukkan fel a Vadvirág környékén… Ez már túl sok a helyi körzeti megbízottnak, így megérkezik a fővárosi szuperzsaru, hogy felderítse az egyre szövevényesebb ügyet…

R. Kelényi Angelika következő Caroline Wood-regénye ismét a Balaton partjára kalauzolja az olvasókat, ahol a főhős, szokása szerint, újabb különös bűnténybe botlik, melyet természetesen nem hagyhat megoldatlanul.