2023. február 16.

Buótyik Dorina: Maahes Isten rejtélye (Gracie Simpson történetei 3.)

 

Buótyik Dorina nevével elsőként 2020 májusában találkoztam, amikor is lehetőségem adódott a NewLine kiadó gondozásában megjelent, legelső regényét előolvasni. A Gracie Simpson sorozat kezdő kötete, a III. Amenemhat rejtélye bevezette az olvasókat az írónő sajátos, alapos megfontolással felépített régészeti világába. Az egyiptomi királynő rejtélye című mű sem spórol az akcióval és az izgalommal, azonban ez a könyv is egy kendőzetlen, eseménydús történelmi alkotás, ami könnyedén magával ragadja az olvasókat.


A Maahes Isten rejtélye a Morningstar Publishing égisze alatt jelent meg. A külcsín színvilága hasonló Dorina eddig megjelent köteteihez, ugyanakkor számomra egy észrevehető dologban mégis eltér - ezúttal a fedlap fő eleme egy oroszlán, ami szinte beleolvad a környezetébe, ennek ellenére fél pillanat alatt felkelti az olvasó érdeklődését. Személy szerint én ezt pozitív elemként könyveltem el magamban, azonban volt egy rendkívüli negatívum is a könyv megjelenésében, ami mellett sajnos nem tudok szó nélkül elmenni - az oldalak között lavírozva rendkívül kellemetlenül érintettek az apró betűk, számomra sokkal könnyedebb lett volna, ha egy picit növeltek volna rajta, mert így hamarabb elfáradtam a figyelmes összpontosítás közben és akaratlanul is le kellett tennem a kötetet.

Főhősnőnk, Gracie élete nem könnyű, egy meglehetősen fájdalmas eseményen van túl, ezért belevág a munkába, hogy egy kicsit másra összpontosítson. A figyelme hamar megoszlik, mivel rövid idő alatt talál egy múmiát, ami mindenki számára idegen, így vizsgálatok alá veti, míg ki nem derül, hogy honnan származik. A hely felderítése után a férje, s egyik régész ismerőse segítségével kezdetét veszi az ásatás - számos akadály gördül elé, de egyiptológusunk nem adja fel könnyen és mindent megtesz azért, hogy sikerrel záruljon a tevékenysége.

Mindeközben egy bűnügyi riporter, Thomas is érdekes tényekre bukkan. Ahhoz, hogy előrelépést érjen el a munkájában, elő kell vennie egy elhalt ügyet és megfejteni a megoldást. Az általa kiválasztott, egy évvel ezelőtti eltűnéses eset kapcsán Egyiptomba utazik, hiszen itt veszett nyoma az egyetemista fiúnak.

A történet két szálon fut, felváltva ismerhetjük meg az eseményeket, ezzel együtt pedig Maahes Isten rejtélyét is. Miért olyan nehéz engedélyeztetni Gracie-nek az ásatást, s milyen titkok lengik körbe mindezt? Hogyan tűnt el a fiú, s miért van veszélyben Thomas?

Buótyik Dorina ezúttal másként rétegezte a történetét, mely olvasás közben rendkívül észrevehető volt - legalábbis számomra, hiszen én már hosszú évek óta ismerem a munkásságát. Azonban ez a pici változás, szerintem pozitív kilengést eredményez és csak még masszívabbá tette a művet. A Maahes Isten rejtélye már önmagában is izgalmat generál az olvasóban, azonban a kaland-, a történelmi- és a krimi vonulatú elemek mellé párosult misztikus- és fantasy jellem is, ezáltal egy fokkal lendületesebb és sokrétűbb regény bontakozott ki előttem.

Gracie Simpson karaktere már az első regényben szimpatikus volt, aztán a kötetek érkezésével csak gyarapodott mindez bennem a főhősnő felé. Az írónő alaposan kidolgozta ismételten a többi szereplőt is, az olvasás során egyik karakterrel kapcsolatban sem merült fel hatalmas kérdés bennem.

Mindent egybevetve Dorina ezúttal sem bízta a véletlenre magát és egy velejéig ütős, cselekménydús történetet tárt elénk! Bátran ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szívesen csöppennének egy nyomozással teli, akcióval tarkított, mozgalmas világba!

🌟

 "Senki sem tudja a másikról, hogy mit élt át. Addig, amíg meg nem ismerjük egymást."

🌟 

Fülszöveg:

Először ​volt a fesztivál, utána kezdődtek az eltűnések.

Gracie Simpson egyiptológus egy azonosítatlan múmiára bukkan egy szarkofág mélyén a Beni Szuef Múzeumban. A vizsgálatok megállapítják, mely temetőből származik, így felkéri Tarek régészt és férjét, Louis-t, hogy tárják fel együtt. Ám nem úgy alakulnak a dolgok az ásatás körül, ahogy azt elképzelték. Gondok adódnak a támogatással, nem engedélyeztetik az ásatást, de mikor elkezdődik, egyre több baljóslatú esemény történik. Hirtelen meghal egy munkás, valaki ijesztgeti őket az éjszaka közepén. Vajon ki szabotálja az ásatást? Vagy tényleg létezik Maahes isten legendája?

Thomas Shephard bűnügyi riporter azt a lehetőséget kapja, hogy ő lehet Gordon helyettese. Ám ott van a másik esélyes is, a szerkesztőség beképzeltje, Jason. Feladatuk, hogy olyan kihűlt ügyet göngyölítsenek fel, amit címlapra vihetnek. Thomas neki is fog a munkának; kinézi az egy éve eltűnt Matt esetét. Megtudja, hogy a fiú öt eltűnt lány után kutatott, mikor Egyiptomban járt. Megkéri az egykori riportert, Davidet, aki Kairóban lakik, hogy nyomozzanak együtt.

A szálak a rejtélyes kis falucskába, Himahamaydah-ba vezetnek, ahol az a szóbeszéd járja, hogy a Skarlát fesztivál után mindig eltűnik valaki. Csakugyan Maahes falja fel az embereket?

Egy ásatás
Egy eltűnt fiú
Egy legenda
Maahes isten rejtélye

(Morningstar Publishing, 2022)