2022. január 12.

Robert MacLeod: A végső erő (Omega 1.)

 


Alapvetően a sci-fi regények nem tartoznak a zsánereim közé, ennek fő oka, hogy szinte egyáltalán nem is olvastam még hasonló kategóriájú kötetet.
Őszintén szólva az első pillanattól kezdve egy pici félelmet éreztem magamban – ami szerintem normális, legalábbis nálam máskor is előfordul, ha olyan olvasmányba vetem bele magam, mely a komfortzónámon kívül esik. Nos, az Omega trilógia első kötete durván feszegette a korlátaimat, s ezt egyáltalán nem rossz értelemben mondom, sőt...
A mű borítója nekem nagyon tetszik, a sötét szín dominanciája ellenére figyelemfelkeltő hatást érzékeltet. A fülszöveg lényegre törő, egyszerű, mégis minden benne van, ami a regényt jellemzi. Mindezeket egybevetve, a külcsín ütős egyveleget alkot.

Történet:


Dante épp hazafelé vezet, mikor egy különös dolog történik vele. Egy föld felé zuhanó gépezetet fedez fel az égbolton, mely tőle nemsokkal messzebb csapódik be. A kíváncsisága hatalmas, ígya furcsa jelenség felé veszi az irányt. Ezután egy szinte álomszerű élményt szerez, mikoris próbálkozik a roncsolódott jármű utasának segítségére lenni, ám mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy annak kellett volna – vagy mégis?

Főszereplőnk birtokába egy rendkívüli képesség kerül, mely segítségével jelentős dolgokat tud véghez vinni. Azonban az élet a legfontosabb kérdésben teszi próbára, mely végül kegyetlen befejezéssel zárul, s ez sorsdöntő esemény lesz számára. Dante az orbitális fájdalom közepette rászánja magát valami igazán nemes dologra – felveszi Omega álarcát, hogy móresre tanítsa a gazfickókat. Ezzel egyúttal megnyilvánul a karizmatikus, karakán férfi, aki egykoron egy gyámoltalan kisfiú volt.

Hosszú éveken át harcol a szélhámosokkal szemben, ezzel hírnévre tesz szert. Azonban tetteiről megoszlik a világ véleménye. Egyesek szemében egy hős, aki megszabadítja a világot a bűnözőktől, míg mások szerint egy galád férfi, akit jól helyre kellene tenni és börtönbe zárni. Hol a határ a igazi megmentő és a valódi elkövető között?

Dante élete újabb kolosszális fordulatot vesz, amikor találkozik egy szokatlan, ugyanakkor megsemmisíthetetlennek tűnő fajjal. Embert próbáló küzdelem veszi kezdetét Omega és az ismeretlen jövevény közt.

Főszereplőnket több szempontból is megviselik a történések, így méltán merül fel az olvasóban, hogy az erőteljében lévő harcos végső győzelmet arathat, vagy fájdalmas befejezés várja őt?

Véleményem:

Robert Macleod legújabb sorozatának első kötetében egy akciódús, tudományos-fantasztikumokkal tarkított történettel találkozhatunk. Az író Dante szárnypróbálgatását és felnőtté válását egy szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató köntösben tálalja. Hiszen jobban belegondolva a történet lendületességétől és sci-fi oldalától eltekintve, olyan témákat érint, melyek a társadalom számára nehezen megválaszolható, enigmatikus kérdések.

Főszereplőnk a műben abszolút nyomon követhető változáson megy keresztül. Egy bátortalan, félszeg kisfiúból válik acélos edzettségű, szimultán öntudatos, rettenthetetlen férfivé – ezzel megerősítve azt a tényt, hogy az emberi lélek képes radikálisan megváltozni, ha élete során nehéz és reménytelen szituációkba keveredik. Mindenesetre számomra a regény izgalmas részein túlmutatva, hasonló gondolatok fészkelték be magukat a fejembe, hiszen A végső erő című alkotás sorai közt meglepő feltevések is helyt kaptak.

Úgy vélem, hogy Dante a történetben lévő események bekövetkezte ellenére végig emberséges maradt. Hiszen az idegen lényekkel folyó harc során is felrebbent Omega álarca és láthattuk a szeretetteljes, jólelkű férfit a háttérben.

Az Omega trilógia kezdeti részében más társadalmi kérdések is előtérbe kerülnek. Főként az, hogy mihez kezd az ember, ha hatalma van megváltoztatni a világot. Melyik irányba kezd húzni a tetteivel? Az önkényes döntéseit vagy a népesség akaratát tartja szem előtt? Teremtésre vagy tiprásra használná a tekintélyét?

Összességében tetszett a történet, egész könnyen mozogtam a sci-fi világában. Nem mondom, hogy gyakran fogok hasonló témában olvasni, de semmiképp sem fogom azonnal elvetni a zsáner alá tartozó olvasmányokat.

Feltétlenül ajánlom a hasonló témájú regények kedvelőinek, mert Robert Macleod könnyed szerkezetben, ugyanakkor részletesen kidolgozott leírásokkal és pörgős cselekményekkel tarkítva vezet be Dante világába.

Kíváncsian várom a sorozat második részét! Nem utolsósorban pedig szeretném megköszönni a Marysol Kiadónak, hogy elolvashattam ezt az izgalmas alkotást!

Idézet a könyvből:

"Csupán egyetlen dolgot kérek önöktől. (…) Fejezzenek be végre mindenféle ellenségeskedést egymással. A Föld nem az Egyesült Államokat, Oroszországot, vagy Kínát, esetleg Európát jelenti. A Föld az maga a Föld. Közös érdekekkel és céllal. Amit nem fehér, fekete vagy sárga emberek laknak, hanem egyszerűen csak emberek. Akik mind egyformák és egyenlők. Ha ezt megértik, és végérvényesen kibékülnek, illetve összefognak egymással, akkor talán lesz esélye az emberi fajnak, hogy túlélje. Hogy túléljen bármit ebben a galaxisban."

További információk:
- Olvasásom: 2021. december 19. - december 27.
- Kiadó: Marysol
- Oldalak száma: 320 oldal

Fülszöveg:

Hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy megkapod életed legnagyobb ajándékát!
Majd rögtön ezután egy olyan tragédiát, ami alapjaiban megrengeti a létezésed!
Te hogyan éreznéd magad?

Dante, az öntörvényű, de jószívű ifjú sosem látott erő birtokába kerül. Ez a hatalom azonban sokszor össze keveredik a lelkét mardosó haraggal.
Igazságosztó harcai közben egy olyan földöntúli világba csöppen, ahol nem az ember a legkegyetlenebb faj, és kiderül, az ereje mit sem ér, ha önmagán kívül másokra is vigyáznia kell.

Mire vársz még?
Vesd bele magad az Omega trilógia első kötetének fantasztikus világába, és tapasztald meg minden porcikádban, a végső erőt!