2022. január 18.

Kirsch Ákos: Ébredés

Kirsch Ákos stílusa, fogalmazásmódja nem idegen számomra, hiszen már szinte az összes regényét szerencsém volt elolvasni. Zsánerileg nagyrészt a krimi és a kaland világában mozog, habár eme vonalat általában mással is párosítja, mint például misztikus iránnyal, akciódús elemekkel, fantasy jellemvonásokkal vagy akár horror vonásokkal is. Meglepetésként ért, hogy legújabb regénye ennek ellenére nem a már megszokott krimi vonulatába tartozik, hanem az Ébredés című mű egy akciódús sci-fi horrorisztikus szegmensekkel tarkítva.

Történet:

William a legutóbbi űrbeli kaland után megfogadta, hogy sosem ül újra űrhajóra, hiszen a felesége és a legénysége nagyrészének elvesztése teljesen megrázta. Ám arra nem számít, hogy egyenesen az admirális kéri meg, hogy kapitányi tevékenységet végezzen a MERIDIAN fedélzetén, mely a Galaktikus Tanács megbízásából egy múltban elveszett hajót kutatna fel, az AKHILLEUSZ-t.

A kapitány kíséretében többen is utaznak köztük Raven Waldas asztrofizikus, Nolan Tylerr geológus, Amber Jadin biológusnő, Quinn Calder pilóta, valamint első tiszti rangú katona, illetve Erik, aki a háromfős technikusokból álló kisegítőszemélyzet munkájáért felel. A legénység orvosa Tarq, aki mertaur – részben hasonlítanak az emberekre, kivéve, hogy az ujjaik közt úszóhártya, illetve a hátukon elrejthető kopoltyú helyezkedik el, zöld vagy kék színű a hajuk, ezen kívül testüket foszforeszkáló minták alkotják.

A csapat ketté válik – egy részük a MERIDIAN fedélzetén marad, míg a többiek a DROMOS-sal indulnak tovább.
A továbbutazók nem tudnak még ma sátrat verni, mert hatalmas vihar közeleg, így közösen úgy döntenek, hogy a hajón töltik az éjszakát, de előtte vizsgálódnak egy kicsit a bolygó felszínén. Közben a másik járművön bekapcsol a vészjelzőrendszer, ami hatalmas felbolydulást eredményez – Flint a gépházban tartozkódva biztos abban, hogy nincs egyedül, mégsem lát senkit maga körül.

Az éjszaka folyamán a DROMOS körül ún. Vultrixok – madárszerű, szőrős lények – jelennek meg, akik megtámadják a hajót. A legénység döntést hoz, belerepülnek a viharba, ezzel kockáztatva az életüket, mert csak ebben látják a megoldást. Végül lezuhannak, habár szerencsére a hajón lévők egytől egyig túlélik a becsapódást. Mindennek tanúja volt egy idegen férfi.

Mindkét csapattal furcsa dolgok történnek, miközben mindannyijuk élete veszélybe kerül. Mi történt valójában a bolygón? Ki akarja elpusztítani a legénység tagjait? Lehetőségük lesz épségben megúszni ezt a kalandot?

Véleményem:

Az író ismételten megmutatta, hogy hatalmas képzelőerővel bír. A műben szokatlan, ugyanakkor sajátos lényekkel találkozhatunk, mint például az eremos, octorid vagy ivoik. Mindezek annyira észrevétlenül lettek bele csempészve a cselekményleírásokba, hogy szinte fel sem tűnik az olvasónak, hogy idegen szavakkal találkozik.

Maga a mű izgalmas, az egész történet során fennmarad a kezdeti feszültség, ami egy pillanatra sem engedi el az olvasó érdeklődését.
Alapvetően részemről a sci-fi vagy akár a horror zsáner nem tartozik a nagy olvasottságú irányzatok közé, mégis rendkívüli élményt szereztem a mű elolvasása után. Ráadásul az utolsó oldalakon szereplő illusztrációk nagyon tetszettek!

Kirsch Ákos regényei mindig is lekötöttek, szórakoztattak és rendhagyó utazást nyújtottak. Mindez az Ébredés című könyv kapcsán sem volt másként. Ajánlom a regényt a kitalált, lidérces világ kedvelőinek, mert számukra kihagyhatatlan olvasmány lehet eme alkotás!

Kedvenc idézeteim:

"(..) egyetlen dolog számított: túlélni. Újra és újra, amíg csak lehetséges volt. A remény lángja – bár tudta, hogy hiába – , tovább lobogott a szívében."

"Az ember csak akkor tudja meg, mi lakozik benne, ha szembenéz saját magával."

"Túl sokáig kapaszkodtál a múltba, de a jövőd a jelenben gyökerezik (..)"

További információk:
- Olvasásom: 2022. január 10. - január 14.
- Kiadó: Gyémántfelhő
- Oldalak száma: 434 oldal

Fülszöveg:

A MERIDIAN kutatóhajó vészjelzést követve megérkezik a GN-s13 nevű galaxisba. Az eltűnt AKHILLEUSZ nevű korvett utolsó ismert koordinátái egy lakatlan bolygóhoz vezetnek.
A legénység és az utasok egy része felszíni csapatot alkotva leszállnak a planétára, míg a társaik orbitális pályán keringve várakoznak. Csakhogy hamar balszerencsés fordulatot vesznek az események. A felszíni csapat nem várt nehézségekbe ütközik, miközben alaposan meggyűlik a bajuk a helyi élővilággal.
Ezalatt a MERIDIAN fedélzetén maradtak baljós felfedezést tesznek: nincsenek egyedül a hajón…