2021. március 23.

Hidasi Judit: 99 gondolat a szerelemről


Az írónőtől több kötetet is olvastam már – Aranykör-duológia, 99 gondolat a szeretetről -, így több zsánerben is szerencsém volt felfedezni a stílusát, a fogalmazásmódját. Az Elveszve című regénye belopta magát a szívembe a benne rejlő izgalmakkal karöltve, azonban a Keresés hagyott némi kételyt bennem, így vegyes érzelmekkel kezdtem bele a gondolatköteteibe. A 99 gondolat a szeretetről című alkotása különleges, sajátos mű lett – tele hosszabb gondolatokkal és feladatokkal az olvasók felé -, így nagyon bíztam benne, hogy Hidasi Judit legújabb alkotásának oldalai is hasonló tartalmakkal lesznek feltöltve.
A 99 gondolat a szerelemről számos érzelmet, állapotot és helyzetet tár elénk, melyre az írónő igyekszik pozitív, s egyben elgondolkodtató választ is adni. Őszintén bevallom, hogy picit tartottam attól, hogy ebben a gondolattömegben a legnagyobb hangsúly magán a szerelmen lesz és egyszerű, unalmas részekkel lesz átdolgozva az egész. Azt hiszem, hogy nagyobbat nem is tévedhettem volna. Mert ez a mű tele van meglepetéssel, elrejtett kincsekkel, melyek csak az olvasás folyamán válnak nyilvánvalóvá az ember számára – valamint Judit sokkal szélesebben vizsgálja a szerelem, a kapcsolatok és az emberi önkép témáját.

"Az erő néha abban rejlik, hogy csendben maradsz, hogy elsétálsz, hogy tudod, meddig terjednek az energiáid. Lehet kimerülni a csatában, és vannak megvívásra váró harcok, de nem mindenáron és nem mindig."
 
Ebben a gondolatkötetben rengeteg olyan témával találkozhattunk, amik legalább egyszer megpróbáltatások elé állítottak bennünket is – szerelmi csalódás, hazugságok a kapcsolatban, szakítás, szingliség, önmagunk szeretete, önmagunk elfogadása és elfogadtatása másokkal, hit a szerelem érzésében. Hidasi Judit a különböző gondolatokat saját tapasztalataként, saját elhivatottságát figyelembe véve igyekszik átadni nekünk.

Bevallom, hogy nekem hiányoznak a különböző feladatok, amik az előző gondolatkötetében helyett kaptak. Ám van valami, ami eme alkotása esetén sem változott a 99 gondolat a szeretetről-hez képest – mindennap csak egyet-egyet vagy kevés gondolatrészt szabad elolvasni belőle, mert gondolkodásra sarkallja az agyat és érezni akarásra a szívet. Ezeket a történetrészeket át kell élnünk – felszakítva ezzel a régi sebeket -, hogy igazán el tudjuk hinni azokat a tanácsokat és tippeket, amiket az adott témában az írónő közvetíteni szeretne.

"Nem kell mindennap magadra öltened a szuperhősjelmezt."

Nem titkolom, hogy még csak a „gondolatmappa” felénél járok, mert igyekszem beosztani a saját magam kedvéhez és idejéhez igazítva – ráadásul, ami talán picit meglepő, hogy én nem sorban haladok a megjelölt gondolatok közt, hanem a tartalomjegyzékben választok egy olyat, ami tetszik hangzásra, s azt csapom fel. Rengeteg érzelmet kiváltott belőlem közel két és fél hónap alatt – számtalanszor elevenítettem fel újra a saját emlékeimet egy-egy rész alapján, többször szorult össze a szívem a mondatok olvasásakor, sok könnycseppet ejtettem a gondolatok befogadásakor. De ezt mind összegyúrtam saját magamban és pozitívan tudok visszatekinteni az elmúlt időszakra a 99 gondolat a szerelemről tekintetében.

"Olyat érdemelsz, aki nem ijed meg a szeretetedtől, hogy boldoggá akarod tenni, és te is boldog vagy a közelében. Aki megérti, hogy már régóta rá vártál, és ennek felelőssége nem nyomasztja őt. Aki értékeli, hogy szenvedélyesen szereted és kimutatod az érzéseid. Aki nem fél szeretni úgy, ahogy te is szeretsz."

Köszönöm az írónőnek ezt a sajátos, nem mindennapi alkotást, s bízom abban, hogy kaphatunk még hasonlót tőle! Szerintem ezzel a gondolatcsokorral mindenkinek meg kell ismerkednie, mert olyan élethelyzetekről és érzelmekről kaphatunk visszajelzést, ami nemcsak a múltban, de a jövőben is hasznunkra válhat!


Fülszöveg:

99 gondolat, 99 írás rólunk és a szerelemről.
Lehet, hogy a te utazásod csak most kezdődik?
A szerelem annyi formában van jelen az életünkben, hogy ezer év is kevés lenne megismerni. Néha egyszerű, néha bonyolult, fájó és szépséges.
A szerelem, ha megérint, tovatűnhet egy pillanat alatt, de az is lehet, hogy egy életre velünk marad.
A kérdés az, mit kezdünk vele, ha a megérkezik. Mit teszünk, ha felismerjük? Vigyázunk rá? Ápoljuk vagy elpazaroljuk? Hiszünk-e még benne egyáltalán?
Sok-sok kérdés, melyekre a választ csak a saját életedben találhatod meg.
Ez a könyv egy utazás az érzelmek birodalmába. Nem azt próbálja megfejteni, mi történik, ha két ember egymásba szeret, de rávilágít, milyen fontos, hogy higgy benne, és hogy vigyázz rá akkor is, ha már rád talált.
Hidasi Judit, a többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő Gondolatmappa és 99 gondolat a szeretetről című kötetei után ismét egy nagyszerű utazásra hív, ezúttal a szerelem világába.

(Álomgyár, 2020)