2020. október 27.

Patricia Gibney: A hiányzók (Lottie Parker 1.)



A Libri kiadó gondozásában megjelent könyvek közül, már többhöz volt szerencsém. Bátran merek tőlük könyvsorozatokat is olvasni, mert nemrégiben olvastam Emelie Scheppe svéd krimi köteteit, valamint Courtney Cole romantikus trilógiáját is, s mind-mind csupa-csupa kellemes élmények voltak számomra.

Bevallom, hogy valamilyen szinten fontos számomra az, hogy az aktuális olvasmányom melyik kiadó keze közül kerül ki. Mert ha tömegesen hibákkal teli, rossz megfogalmazású könyveket olvasok valamelyiktől, akkor sokkal kevesebb lelkesedéssel kezdek neki egy újabb kötetnek tőlük.

A fülszöveg elolvasása után reményekkel telve kezdtem neki a kötetnek, mert izgatottá és érdeklődővé váltam a történetszálra tekintettel. Bíztam abban, hogy egy újabb jól megírt művel találkozok szembe és nem kételyekkel gyarapodva érek a végére. Nem csalódtam a műben! Mert lefoglalta a gondolataimat, ösztönzött az elmélkedésre és nem nyitott kapukkal találtam szembe magam, ahol időm sincs élvezni a művet és agyalni az eseményeken.

Maga a történet egy játszma az olvasó számára, legalábbis én annak éltem meg. Mert épp megfelelő gyorsasággal csepegteti az érdekesebbnél érdekesebb információkat, amik titkokkal átszőve és rejtélyesen kerülnek elénk. Az írónő tökéletesen elrejtette az apró morzsákat a lapok rengetegében, s így a végén csak fejet rázva hitetlenkedek – minden az orrom előtt volt, mégis átslisszoltam felette.

“A nap eseményei megmérgezték az éjszakáját. A múltja utat talált a jelenéhez.
Egy italra volt szüksége.
Egy italra.
Egy igazi italra, valami rendesre.”


Őszintén élveztem a regényt, mert kalandos, csavaros és lebilincselő volt! Mindennel egyben: a stílussal, a cselekményszálakkal, a történetvezetéssel. Személy szerint izgatottan várom a folytatást, ami már a polcomon vár..De azért adok egy kis időt neki, hogy leülepedjen, és lázban égve kezdjek neki a Lottie Parker sorozat második kötetének!

A hiányzók a múlt és a jelen történéseit, érzelmeit körbefonva meséli el a történetet. Néhol szerényebben körül írva, néhol keményen kimondva az igazságot, ami sokszor megbotránkoztató, míg máshol keserűséget kiváltó.

Főszereplőnk egy nyomozó, Lottie Parker. Akinek a lakóhelyén történt kegyetlen gyilkosságokon kívül, a családban történő gondjait is meg kell oldania. Ezek mindent összevetve sokszor kimerítőek, ijesztőek számára.

Egy napon a helyi templomban egy holttestet találnak a padsorok között. A nőről lerí, hogy gyilkosság áldozata lett, s mintha nem is védekezett volna, mintha egyszerűen tudta volna és megértette volna, hogy neki most meg kell halnia.
Rá pár órára egy újabb áldozatról kapnak hírt, akinek az élete a háza melletti fára felkötve ért véget.

A két áldozat ismerte egymást, egy munkahelyen dolgoztak. Mégis mintha semmi közös nem lenne köztük ezen kívül, mintha a gyilkos nem megfontoltan dolgozna, hanem spontán ölne. Azonban mindez a gondolatmenet megváltozik, amikor egyre több titok kezd felszínre törni egy elslisszolt ügy miatt.

Közben a nyomozó otthonában is problémák adódnak. A férje halála óta minden megváltozott. Nem képes felállni a gyászból, a gyógyszerek és az alkohol világába keres vigaszt. A gyerekei észreveszik mindezt, s ez rájuk is kihat. Titkolóznak, rossz társaságba keverednek. Azonban neki a feladata az, hogy anyaként viselkedjen és kihúzza gyermekeit mindabból, amibe bele süllyedtek. Családként kell viselkedniük és elfogadni azt, hogy a múlt nem megváltoztatható.

A Szent Angela nevelőintézettel kapcsolatban számos megbotránkoztató tény kerül feltárásra. Gyilkosságok, áldozathozatalok, különféle rituálék. Fiúk és lányok, akiknek az élete megpecsételődött. A sátán gyermekeinek nevezték őket, s ebbe a tudatba is kellett felnőniük egytől egyig. Van, aki letudta rázni magáról ezt a béklyót, van, aki nem.

De mi történik akkor, ha a titkok felszínre kerülnek? Mennyire képes az ember gonosz lenni és mindent a süllyesztőbe dobni, ami másnak fontos? Ki az, aki gyilkol csak azért, hogy szabad utat kaphasson egy ügyben, ami számára pénzt és becsületbeli tisztaságot hoz?

Lottie Parker minden erejét bevetve kapaszkodik az apró szálakba, amik a tetteshez vezetnek. Akkor is, ha rengetegen akadályoztatják a nyomozást, akár illegálisan is. Elferdítik az eseményeket, lódítanak, csak lemossák magukról a mocskot.

Azzal azonban senki sem számol, hogy van valaki, aki szinte beleőrült abba, ami vele történt kiskorától kezdve. A sátán gyermekének érzi magát, s úgy érzi, hogy itt az ideje annak, hogy most ne ő legyen az áldozat. Hol a határa az őrületnek és a megszállottságnak?

“(..) távozott a helyszínről, hogy mielőbb lerázhassa magáról ennek a nyomasztó helynek a hangulatát, hogy ne hallja a mögötte topogó ezer bántalmazott gyerek apró lábának dobogását.“


Kavarodnak a szálak oldalról oldalra. Patricia Gibney mindig tesz bele egy csavart, egy pálfordulást, ami egy kicsit megbonyolítja a dolgokat. Sosem nyíltan állít szembe minket a gyilkossal, hanem mindig csak annyira visz közel hozzá, hogy érezzük a jelenlétét. Hogy tudjuk: igenis ott van közöttük, de nem tudunk rá mutatni.

Ez a történet nem egy szimpla sorozatgyilkosságot dolgoz fel. Megjeleníti az emberi bánásmód kegyetlenségét is. Feltárja a szemünket azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyen és lelkiismeret-furdalás nélkül képesek vagyunk átgázolni az embereken. Ízelitőt ad arról, hogy mennyire nem tiszteljük társainkat, mennyire vagyunk érzéketlenek velük szemben.

Lottie Parker karaktere számomra szimpatikus volt. Mert önmagát felülmúlva sikerül kikerülnie a saját lelki útvesztőjéből, miközben a tettes után nyomozott. Erős, határozott személyiségnek tűnt a szememben, annak ellenére, hogy néha döntésképtelen, míg máshol reményvesztetté vált. Összekaparta magát és sikerült megoldást találnia mindenre!

Ajánlom a krimi kedvelőinek, mert ez a sorozat egy fordulatokkal, kalandokkal teli történet, ami mindig tartogat egy újabb és durvább érdekességet!


Fülszöveg:

Lélegzetelállító nyomozós thriller – hihetetlen fordulattal
Mikor a helyi katedrálisban egy nő holttestét találják, majd néhány órával később egy férfiét, amint a saját udvarának fájáról lóg, Lottie Parker nyomozót hívják az ügyhöz. Mindkét áldozat combján elmosódott, de határozottan hasonló tetoválást találnak. Nyilvánvaló, hogy a két áldozat közt van kapcsolat. De mi?
A nyomok a Szent Angélába, egy régi gyermekotthonba vezetnek, mely intézethez Lottie múltja is kapcsolódik. Az eset hirtelen személyessé válik…
Úgy tűnik, hogy a gyilkosságok egy több évtizedes, megfejtetlen bűntényhez kapcsolódnak. Két kamaszfiú is eltűnik. Lottie-nak meg kell találnia a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna, de hogy tehetné, ha ezzel a saját gyermekeit is veszélybe sodorja?
A gyilkosnak meglehetősen torz véleménye van az igazságszolgáltatásról…
Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongói különösen izgalmasnak találják majd ezt a borzongtató, hosszú éjjeleket ígérő thrillert.

(Libri, 2018)