2020. október 27.

Patricia Gibney: Az elrabolt lányok (Lottie Parker 2.)



A sorozat első részéhez már volt szerencsém, melyben úgy éreztem, hogy egy teljesen új és különleges vizekre eveztem. Izgatottan vártam a második részt, ugyanis bíztam abban, hogy magasabb színvonalat fog képviselni a könyv, vagy legalább üti ugyanazt a szintet. Nos, ebben nem is kellett csalódnom, ugyanis Az elrabolt lányok című mű a már megismert zsáner elemeit hordozza magán, egy sokkal bravúrosabb és szövevényesebb cselekményszál keretein belül.

Mivel az alkotás közel 600 oldalas, így nem titkolom, hogy kissé kétkedve kezdtem neki. Tartottam attól, hogy a történések csúsztatottak lesznek, hogy túlságosan szét lesz szedve minden és nem lesz annyira izgalmas, mint amúgy lehetne. (Bár az előző kötet még hosszabb volt, ott is voltak fenntartásaim ezzel kapcsolatban.)

Patricia Gibney az összes oldalt annyira jól megírta, hogy az egyszerűen fenomenális és számomra hihetetlen is. A könyv lapjaiból árad a kaland, a kíváncsiság, a durvaság – egyszerűen letaglózza az olvasót. Az írónő ráadásul játszott velünk, akkorra időzítette a történetben megjelenő csavarokat, amikor a legkevésbé számítottunk rá. Akkor és ott robbantott egy nagyot, amikor csak akart.

“Végignézte már, ahogy családját megerőszakolják és lemészárolják. Mi lehet annál rosszabb?”


Maga a történet valamilyen szinten kötődik az előző részhez, ugyanaz a probléma áll fenn főszereplőnk életében, valamint ugyanazok az arcok jelennek meg, akik az első kötetben is. Emiatt mindenképp érdemes sorban olvasni a részeket, s nem összevissza!

A mű több cselekményszálon fut, melyek később egy nagy egésszé olvadnak össze. Főszereplőnk továbbá is Lottie Parker, aki egy újabb bűntény felderítésébe kezd bele.

A nő ellátogatott a nyomozó házához, sehová máshova nem mehetett segítséget kérni. Vitte magával a kisfiát is, gyorsnak kell lennie és óvatosnak. Egy levelet szorongat magánál, ami kiút lehet számukra. Talán az eltűnt barátját is épségben és élve megtalálják.

Lottie Parker kegyetlen napra ébred. Egy állapotos lány holttestére bukkannak rá egy építkezés romjai között. Közben egy nő is felkereste, aki idegen nyelvű levelet hagyott nála, fogalma sincs, mit akarhat tőle. A családja széthullóban, a munkahelye is felújítás alatt. Minden rettenetes körülötte. Annyira szeretne elmenekülni a világ elől, de nem kellene több nyugtatót szednie. Csak elködösíti a gondolatait, kábulatba ejti.

Senki nem tudja ki ez a fiatal lány, a test megtalálója egy bevándorló férfi. Nem tud semmit mondani ezzel kapcsolatban, hatalmas trauma ez számára – főleg a gyerekkorában történt sérelmek miatt. Mintha a múlt újra és újra kísértené őt, s nem szabadulhatna előle.

Másnap egy újabb női holttest kerül elő, akinek a halála sokkal korábban bekövetkezhetett, mint az első áldozaté. Ugyanaz a férfi találta meg, aki az első testet is. Talán ő lenne a gyilkos, aki áldozatot játszva próbálja elterelni az igazságszolgáltatás figyelmét önmagáról?

A közeli befogadó központban furcsa dolgok történnek. Fény derül arra, hogy ki is az a nő, aki a nyomozó, majd később annak társa segítségét kéri. Nincs nyilvántartás a hölgyről, mégis ott volt. Valami rejtélyes tett húzódik a háttérben. Miért titkolóznak ott, s miért próbálják ellehetetleníteni a megoldástól?

“Néha az ember kénytelen eladni a lelkét az ördögnek, és reménykedni, hogy hajlandó lesz visszaadni.”


Lottie Parker férje évekkel ezelőtt életét vesztette. A nő számára mindez feldolgozhatatlan, gyászol azóta is. Úgy tűnik, hogy valaki szeretné bemocskolni a férje emlékét, a múltat. Meg kell állítania!

A holttestek folyamatosan bukkannak elő, a titkok egyre inkább sokszorozódnak. A fáradtság, a reményvesztettség kezd testet ölteni. Hogyan lehetne rá találni a gyilkosra? Mi folyik a befogadó központban? Ki mozgatja a jelenben történt halálesetek cselekményszálait? Ki áll mindezek mögött?

Patricia Gibney ismét egy olyan könyvet adott ki a kezei közül, ami a krimi vonal császárává válhatna. Magához láncol, nyomozásra hív!

Az írónő velünk együtt – a mi segítségünkkel – próbálja megtalálni a gyilkost. Szinte a történetbe olvadunk, a szereplőkkel izguljuk végig az egész bűntény felderítését.

Ajánlom a krimi kedvelőinek, mert számukra letehetetlen olvasmány lesz!


Fülszöveg:

Hétfő reggel egy várandós fiatal lány holttestére bukkannak. Ugyanezen a napon egy anya látogat el Lottie Parker nyomozó házához, és segítséget kér, hogy eltűnt barátját megtalálhassa.
Vajon az áldozat lenne ez az eltűnt barát?
Mikor ugyanaz a férfi, aki az első áldozatot is megtalálta, hasonló bűntény jeleit mutató, újabb holttestre bukkan, Lottie egyre sürgetőbbnek érzi, hogy megtalálja a kapcsolatot a két lány között. Hiába, újabb két nő tűnik el.
Lottie Parker nyomozót kísérti a múltja, terheli a jelene – az üggyel csak egy helyben toporog, továbbá a családja a széthullás szélén áll. Vajon sikerül-e neki megtalálnia a gyilkost, és megküzdenie saját démonjaival is?
Az elrabolt lányok feszített tempójú, izgalmas, letehetetlen thriller. Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongóinak különösen ajánlott.

(Libri, 2018)