2023. december 22.

Ludányi Bettina: Vérszerződés (Egyezség 2.)

Az Egyezség sorozat első részével ellentétben a Vérszerződés már az első oldalakon beszippantott és rendületlenül vitt magával a végszóig. Hasonló stílusban és elbeszélésben íródott, mint az előzmény, ennek ellenére rengeteg szempontból hatalmas különbséget éreztem a két könyv között.

Bettina már többször bebizonyította, hogy mennyire könnyen át tudja verni az olvasót, ez a regény pedig egy újabb tökéletes példa erre. A Kisujjeskü számos kérdést hagyott bennem megválaszolatlanul, azonban a második részben mindenre fény derül. Az írónő először felcsigázott, majd lerombolt mindent, hogy az álca félrecsúszhasson!

A könyv ott folytatódik, ahol az első rész befejeződött.
A dobókockás gyilkost elfogta a hatóság, akit a zsaroló személyével is azonosítottak, így a milliárdos gyermekkori barátjának, Amarának már nincs mitől félnie, hiszen biztonságban van.

Alexia élete romokban hever, rossz előérzete van, képtelen elhinni, hogy ennyire egyszerű lenne az ügy és a nő már nem lenne veszélyben. Tett egy ígéretet, amit mindenáron be akar tartani, ezért meglátogatja egykori főnökét, a hadnagyot, hogy megossza vele az aggályait, de a férfi rövid idő alatt lepattintja az ex-nyomozót.

Amara biztonsága érdekében a nyomozónő nem hagyja annyiban a dolgot, de félő, hogy nem bírna józan maradni a nyomasztó körülmények között, így a segítségére siet és egyben mentorává is válik Max. Ketten veselkednek neki a kialakult helyzet felderítésének, ami szintén nem megy könnyen.

A helyzet csak tovább bonyolódik, amikor egy újabb haláleset történik - a gyilkosság körülményei ugyanazok, mint az előzőeknél. Felmerül a kérdés, hogy egy másolóval van-e dolga a rendőrségnek, vagy nem az került a rács mögé, akinek kellett volna?

Ha mindez nem lenne elég, Alexia rengeteg titokra fényt derít, amelyek abszolút megváltoztatnak mindent. Mindenkinek vannak rejtegetnivalói, mindenki próbálkozik önmagán felül teljesíteni, de van egy határ, ami felett az életben maradásért is meg kell harcolni.

Ki zsarolta meg a milliárdost és a barátját? Ki áll a gyilkosságok mögött?
S ki a játékmester, aki valójában mozgatja a szálakat?
Mi motiválja őket és mi a céljuk mindezzel?
Sears nyomozónőnek sikerül felfednie a bábok kilétét, mielőtt teljesen az őrület határára sodródna?

A történet három nagyobb fejezetre van lebontva, melyeken belül több nézőponton keresztül ismerhetjük meg az eseményeket - például a nyomozónő, a gyilkos és a mentor. A szereplők szerethetőek voltak, reális személyiséget kaptak, így a mű sokkal élvezhetőbb volt, hiszen könnyedén Alexia társává válhattam és testközelből élhettem át mindent. Az izgalmakat, az érzelmek tömkelegét és a tehetetlenséget is.

A Vérszerződés egy csavaros játék, ahol semmiben sem lehetsz biztos. Ebben a kötetben mindenki álarcot visel és mindenki hazudik. A szereplők az orrodnál fogva vezetnek és elhitetik veled a saját igazságukat, de a titkokra előbb-utóbb fény derül. A kérdés már csak az, hogy a valóság mi mindent tesz tönkre?

Ludányi Bettina alaposan felépítette a cselekményszálat, akcióval és érdekességekkel tűzdelte tele, így lehetősége sincs ellaposodni a történetnek. A megoldás pedig ütős és elképesztő! Örülök annak, hogy nem hagytam magam az első rész bizonytalanságába és elolvastam a folytatást! 

A kötet fülszövege itt olvasható!

💜

"Néha muszáj nevetnünk egy kicsit, különben beleőrülünk a fájdalomba."

"Kell valaki, aki megtart minket addig, amíg megtanuljuk magunkat megtartani."

"Kezdetben ezek csak szavak voltak, idővel azonban megéreztem az erejüket. Igen, még egy nappal távolabb. Ez azt jelenti, hogy kibírtam még egy napot. Meg még egyet, és még egyet…"

"A magány pusztító, ám szeretni valakit, akit végül elveszítesz, még inkább az."