2022. október 5.

Kővágó Sára: Kétségek - előolvasás

Kővágó Sára első regénye az idei év első felében jelent meg a NewLine kiadó égisze alatt. A Római ajánlat már a kezdő oldalakhoz érve elvarázsolt és az utolsó fejezethez érve abszolút elrabolta a szívemet! Pörgős volt, cselekmény- és érzelemdús, vagyis pont olyan, amilyennek egy jó romantikus könyvnek lennie kell. Már akkoriban biztos voltam abban, hogy az írónő alkotása sok olvasó szívére hatással lesz - az én lelkem is hullámvasúton érezte magát, néhol megsiratott, míg máshol mosolyt csalt az arcomra.

Gyengéim a szép borítók, az a legelső, ami hatást gyakorol rám, így nem meglepő, hogy Sára kötete a kedvenceim között szerepel. A második regényének külcsíne - Sophie és James történetéhez hasonlóan - hamar belopta magát a szívembe. Egyrészt a borító megjelenése, a női arc takarása tökéletes összhangban van az írónő első megjelent művével. Másrészt a fedlap színe teljesen magával ragadt, szerintem rendkívül erős és egyedi árnyalatot kapott. Izgatottan várom, hogy a kezembe foghassam!

A Kétségek című műben a főszereplő nő, Eliza szemén keresztül ismerhetjük meg a történetet. Rajta kívül több karaktert is közelebbről megismerhetünk, de ezek közül a legfontosabbak Colin és Isaac, illetve a nő öccse és édesanyja, akik szintén több helyzetben is jelentős szerepet játszanak.

Eliza napjai a munkahelye és az otthona közötti körforgással telnek - legjobb barátnőjével közösen az egyik közeli vendéglátónál dolgoznak. A család helyzete egyáltalán nem a normális kategóriába tartozik: édesanyja betegsége miatt az öccse nevelése és a háztartásbeli feladatok is őt terhelik. A számlákat egyedül fizeti, így nem is csoda, hogy sokszor a bevásárlás is a lehető legalapabb termékekre szűkül.

Egyik nap szereplőnk munkahelyére betéved egy jóképű, öltönyös férfi és egy kicicomázott, gyönyörű nő. Nem sokkal később Elizát egy másik asztalnál porig alázzák, viszont sem a munkatársa, sem a főnöke nem siet a segítségére, helyette az elegánsan öltözött férfi az, aki kihúzza őt a csávából. Aznap a nő a munkaidejének letelte után találkozik a “hősével”, aki bátorkodik meghívni őt egy italra. Ettől kezdve szinte minden egyes munkanap után találkoznak, a kapcsolatuk egyre szorosabbá válik. Azonban Colin baráti társaságában néhányan fokozatosan azt éreztetik a nővel, hogy nem való közéjük, a férfihoz pedig semmiképp.

A szituáció ott válik igazán kínossá, amikor az egyik közös mulatozás alkalmával megjelenik egy férfi, akivel Eliza egy rendkívül alkoholmámoros pillanatban találkozott, s Isaac ismeri Colint. A nő azt érzi, hogy mindketten megmozgatnak benne valamit, ezért teljesen zavarodott állapotba kerül. Sőt, ha mindez nem lenne elég, az otthoni helyzet is romlani kezd, melynek következtében a nő úgy érzi, hogy képtelen megfelelni a rengeteg elvárásnak és teljesen összezuhan.

Eliza képes választani a két férfi közül? Ki az, akit igazán akar, s milyen titkok húzódnak meg a háttérben? Hogyan éli meg a nő, ha szembe kell szállnia az anyjával, hogy megvédje a testvérét? Mi az a határ, amikor felismerjük, hogy nem az elvártak szerint kell cselekednünk, hanem úgy, ahogy nekünk jó?

Sára regénye mögött egy rendkívül jól felépített történet rejlik, melyben a lélektani és a romantikus elemek bámulatos módon találkoznak. A Római ajánlathoz híven, ebben a műben is jelentős szerepet kap az emberi lét egyik kiemelkedő kérdése: kinek kell megfelelnünk és kinek az elvárásai szerint kell élnünk az életünket? Főszereplőnk, Eliza pontosan erre keresi a választ - szinte az egész mű ennek a válasza köré épült fel, így az utolsó oldalakhoz érve megleljük a nővel karöltve a megoldást.

A Kétségek sodró cselekményű, roppantul érzelmes kötet. A nőben rejlő vívódás magával az élettel, illetve a két férfit tekintve is bámulatos módon kerül szemléltetésre. Ráadásul az emocionális oldalt rettentően befolyásolja a nő családi helyzete is, mely nyomás alatt tartja és kételyeket is ébreszt benne.

A karakterek kiforrottak voltak, mindannyiuk viselkedése tökéletesen passzolt az alakított szerepükhöz. Kezdetben Colin szimpatikus volt, aztán ahogy előrébb haladt a történet úgy vált számomra önhibáján kívül teljes mértékben ellenszenvessé. Isaac személyével kapcsolatban pontosan ennek az ellentétét éreztem, a megjelenésekor annyira elutasítónak és hidegnek éreztem, majd a mű előrehaladtával egyre közelebb került hozzám. Simon volt az a szereplő, akit egész végig a szívem legmelegebb részében hordoztam és annyira megszerettem.

Mindent egybevetve Kővágó Sára legújabb műve, a Kétségek egy magas színvonalú, lendületes és káprázatos olvasmány - őszintén bevallom, hogy véleményem szerint az írónő stílusa és fogalmazásmódja méltó módon vetekszik néhány nagyobb külföldi íróval. A kötetben több lényeges témakör is megjelenik, mint például a testvéri szeretet mivolta, illetve az önmagunknak való megfelelés is.

A kötetet bátran ajánlom a Római ajánlat kedvelőinek, emellett a romantikus történetek kedvelőinek is!

🌟

"(..) érzem, ahogy az alkohol egyre ürül a szervezetemből és még azelőtt cselekedni akarok, hogy meggondolom magam. Józanul olyan könnyen húzok falakat magam köré, könnyedén visszautasítok bárkit, de ha iszom, leomlanak a védőbástyáim. Könnyebb megnyílnom, beengednem a másikat."

"A vágy és a szenvedély csak átmeneti."

"Utálom, hogy ilyen hatással van rám, utálom, hogy zavarban vagyok tőle és utálom, hogy képtelen vagyok bármit is tenni ellene."

"Egyetlen ember van, aki mindig ott terem, amikor szükségem van rá. Cipel, ha fáj a lábam, elkap, amikor összezuhannék."

"Attól félek, ha kilép, akkor valami megszakad köztünk, valami végérvényesen lezárul. Nem akarok tovább veszekedni, harcolni vele."

"Megtanultam élni nélküle, bár a hiánya velem maradt."

"Őt keresem, pedig pontosan tudom, hogy nincs itt. Furcsa dolog az agy. Annak ellenére, hogy sehol nem látom, mégis érzem, ahogy jellegzetes fenyőillata orromba kúszik."

🌟


Fülszöveg:

A ​KÉTSÉGEKEN TÚL KEZDŐDIK AZ ÉLETED…
Te mit választanál, az áhított biztonságot vagy a mindent magával ragadó szenvedélyt?
Eliza Miller élete váratlan fordulatot vesz, amikor megismeri Colint, a londoni ügyvédet, aki elszántan akarja a lányt. Eliza számára a régóta vágyott biztonság és nyugalom ígérete csábító, úgy érzi, kimozdítja szürke életéből. A kapcsolatuk azonban nehézségbe ütközik, amikor a lány múltjából felbukkan Isaac, akihez szenvedély, vágy és kíváncsiság vonzza. Ahogy ráébred, hogy a két férfi jól ismeri egymást, Eliza két tűz közé szorul, miközben próbálja összetartani széthulló családját.
A gyerekkori sérelmek, a felszínre bukkanó titkok, a mindent átszövő bizalmatlanság és az ellenállhatatlan szenvedély magával sodorja Elizát. Vajon ki tud keveredni belőle? Képes lesz választani a kényelmes biztonság és a perzselő vágy között? Vajon mi a fontosabb, a szerelem, a család vagy önmaga?
Kővágó Sára második regénye szenvedélyes és szívszorító történet arról, hogyan küzdünk meg gyerekkori traumáinkkal, milyen fontos szerepet játszik a család a mindennapi életünkben, és mekkora súlya van még a legapróbb döntéseknek is.

(NewLine, 2022)