2021. augusztus 19.

Riley Sager: Akarsz velem játszani?


Számtalan helyen találkoztam az író nevével, ennek ellenére ezidáig egyszer sem éreztem késztetést arra, hogy elolvassam Riley Sager bármely kötetét. Az elmúlt pár hétben eléggé hullámzó időszakot éltem meg az olvasás terén, rengeteg könyvbe belekezdtem, de egyik sem kötötte le igazán a figyelmem. Majd az Akarsz velem játszani? -ba szinte már „minden mindegy” alapon kezdtem bele, mégis ez volt az az olvasmány, aminek sikerült kirángatnia a vegetálásból.

A történetről:

Akkor

Emma családja nem dúskál a pénzben, a rájuk hagyott örökségnek köszönhetően jut el a Fülemüle táborba. Az odautazás napján közli vele az édesanyja, hogy egy órán belül indulásra kész legyen a lány: így is késve érkeznek meg. Ennek köszönhetően három idősebb lánnyal kerül egy szobába.

A három lány közül a csapatvezér – Vivian -, hamar közelebbi kapcsolatba kerül Emmával és olyan dolgokat is megoszt vele, amiket „elvileg” a többiekkel nem. Ugyanakkor titkai is vannak, melyeket „csak” neki nem mond el. Összességében jól érzik magukat együtt, rengeteget beszélgetnek, nevetgélnek és játszanak – Mondj egy hazug állítást és két igaz állítást, tippeljük meg melyik a hazugság belőle! Habár közben főszereplőnk észre sem veszi, hogy olyan dolgokat tesz és úgy formálja a viselkedését, hogy Vivhez igazodjon. Neki akar megfelelni és ezért mindent megtesz a tábori napok alatt.

Egy nap Emma egyedül ébred fel a kisházukban, társai ágya érintetlen. Hirtelen azt sem tudja, hogy mihez nyúljon és hol keresse őket – míg fejbe nem csapja az előző este emléke. Végül szól a tábori felügyelőnek, aki megteszi a megfelelő lépéseket. Keresőcsapatok indulnak a vízben és a szárazföldön is, de sehol sem találják meg őket.

A tábor bezár, a lányokról semmi hír.

Most

Emma festőművészként éli mindennapjait. A kóbor lelke azóta sem talált megoldást, ez pedig teljesen felőröli. Azóta sem derült fény arra, hogy akkor éjszaka hová tűntek a lányok. Habár ő biztos benne, hogy élnek, s talán a sűrű erdő mélyén várják azóta is, hogy rájuk találjanak. Képtelen szabadulni a három lánytól, minden egyes festményén ott vannak.

Épp a saját kiállításán van, amikor szembe találkozik egy régi arccal. Franny a tábori felügyelő, s egyben tulajdonos meginvitálja magához, mert szeretne megbeszélni vele valamit.

A tábor 15 év után újra megnyit, a régi arcokkal – köztük Emmával.

Több lány érkezik a táborba, így a felügyelők nem kapnak saját helységet, hanem mindenkinek egy három fős csapathoz kell csatlakoznia. Főszereplőnk egészen összebarátkozik a lakótársaival. Talán túlságosan is. Főleg akkor válik gyanússá, mikor egyik éjjel mindhárom lány eltűnik.

Emma teljesen összezavarodik, nem ért semmit és már saját magában sem bízik. Valaki meg akarja őrjíteni? Vagy talán ő áll az eltűnések mögött, csupán nem emlékszik rá? Mi történhetett akkor és mi történt most? Nem lehet, hogy a múlt visszaereszti a karmait!

Véleményem:

Az író kiválóan forgatta a szálakat, teljes mértékben irányította a gondolataimat és az érzéseimet az olvasás során. Leültetett, a kötethez szögezett és végig vezetett a múlt és jelen kavargó sorain. Tetteseket keresett - és talált -, az orromnál fogva vezetett, abszolút megtévesztett!

Riley Sager páratlan stílusban tárta elénk a kötetet, mely zsáner szempontjából százszázalékosan hozta a thriller elemeit. Csavarta a szálakat, melyeket bámulatos fordulatokkal párosított. Táncra hívott, mely rendkívül izgalmas, szédítő és körmönfont élményt hagyott bennünk.

Biztos vagyok benne, hogy olvasok még az írótól, mert könnyűszerrel kilökdösött az olvasási zavaromból és úgy érzem, hogy ez ellen valódi ütőkártyák lehetnek a könyvei!

Szereted a thrillert? Szívesen olvasnál egy érdekfeszítő olvasmányt? Akkor egyértelmű! Akarsz velem játszani?

Idézetek a könyvből:

"Meg kell tanulnia, hogy ne higgyen el mindent, amit mondanak neki. A két igazság, egy hazugság nem játék. A legtöbb ember számára ez életforma."

" (..) néha egy hazugság sokkal több egy hazugságnál. Néha csak így lehet győzni."

"Szomorúság és megbánás, szeretet és utálat. És brutális megkönnyebbülés. Olyan érzés, mint amikor megtudod a teljes igazságot valamiről. A hűtlen házastárs lelepleződik. Megjön a hivatalos diagnózis. Az igazság megismerése azt jelenti, hogy végre lekerül rólad a súlya."

"(..) ilyen lehet a halál. Nem zuhanás egy mély álomba vagy lassú közeledés a meleg fény felé. Csak egy hirtelen megállás."

További információk:
- Olvasásom: 2021. augusztus 10. – 2021. augusztus 12.
- Kiadó: Lettero
- Kiadás éve: 2018
- Oldalak száma: 432 oldal