2020. november 23.

Anne L. Green: Baljós szitakötő (Biztos menedék 1.)



Kezdetektől fogva izgatottan vártam a regény megjelenését. Biztos voltam abban, hogy ez a történet most még különlegesebb lesz, mint amit az írónőtől megszokhattunk. A Baljós szitakötő című kötet alapvetően a családon belüli erőszakot, a bántalmazó kapcsolatból való kilépés témakörét öleli fel.

Alapvetően a borító tetszik nekem, egyfajta kettősséget tükröz számomra. Hiszen a történet érzelmileg komolyabb mélységekbe viszi le az olvasót – bántalmazás -, mégis az erős lila szín sokkal vidámabb cselekményt sugall, mint amire számítunk. Ezek összessége miatt kiemelkedő a többi ALG regény közül.
Az írónő ebben a műben egy olyan kemény témát vett elő, ami megdöbbentett. Ugyanakkor büszkeséget is éreztem, hiszen ritka az, ha egy tabutéma köré épül fel a regény cselekménye. Anne L. Green nem félt elővenni ezt a témakört, nem félt belefolyni és megjeleníti számunkra. 

”Robogtam egy fék nélküli gyorsvonaton, és nap nap után arra vigyáztam, ne törjem össze magam egy-egy rázós kanyarban.”

Történet:

Jack rendőrségi nyomozóként éli mindennapjait. Minden erejével küzd a rosszfiúk ellen, azonban van valami, ami még erősebben munkálkodik benne. A bosszú. Addig nem nyugszik, míg el nem kapja testvére gyilkosát, Hyland-et. Semmi mással nem foglalkozik, hiába nyugodtak már bele a körülötte lévők. Hibásnak érzi magát, s ebben leli a megváltást.
Erica élete legnagyobb hibáját követte el, amikor beleszeretett Curtisbe. Már lassan hat éve bántalmazó kapcsolatban él, amiből nincs kiút. Már többször is próbálkozott megszökni, aminek beláthatatlan következményei lettek. Ráadásul a lányát, Tammyt sem tudja a háta mögött hagyni.

Kettejük találkozása véletlen, mégis elsöprő. Egyetlen éjszakának indult, azonban a nőnek és a férfinek is többet jelentett. Mindketten sebzettek, mindketten szomjaznak az érzékiségre és a szenvedélyre. Az az éjszaka pedig pontosan erről szólt. Felborított mindent körülöttük, s a másikat keresték mindenben. Azonban arra senki sem számított, hogy a lehető legrosszabbá válhat a köztük tomboló vágy. Pedig egymás menedékei, a biztos és egyetlen menedékei. 


”Tanuld meg kinyitni a szíved, és élj a lehetőségekkel, amit az élet teremtett számodra. ”

Jack élete kezd romba dőlni. Későn veszi észre, hogy máshogy történhettek volna a dolgok, ha időben észreveszi a jeleket. Talán nem kellene a bosszút a szeme előtt tartania, hanem el kellene engednie a múltat és elfogadni mindazt, ami történt.
Erica hiába érzi úgy, hogy gyenge kilépni a börtönéből. Muszáj megpróbálnia, mert napról napra még jobban összetörik lelkileg és fizikailag egyaránt. Szembe akar szállni élete megrontójával, azonban nem számol a következményekkel.

Egy szerelem, ami a múlt és jelen démonjai miatt halálra van ítélve. Egy fenyegetés, ami tönkretesz mindent. 

”Olyan, mint egy jéghegy. A külvilág számára gyönyörű és ártatlan, de a felszín alatt mélyre nyúlik a pusztító ereje (..)”

Véleményem:

Anne L. Green egy megrendítő, érzelmekkel teli és drámai világba kalauzol el bennünket. Közelebbi bepillantást enged a jelen kegyetlen részébe, egy bántalmazó kapcsolatba. Az írónő szembesít minket azzal, hogy miért nehéz a bántalmazottnak megszöknie és hátat fordítania mindennek.

A történet témaköre nehéz és kíméletlen. Teljesen leigázza az olvasó érzelmeit, apró darabokra töri. Mégis többször éreztem azt a vége felé, hogy ugyanazt a köröket futjuk le már sokadszorra. Igen, tudom, hogy az elhatározás a kapcsolatból való menekülésről és az egymásra találás nem egyik pillanatról a másikra történik, de annyira ugyanolyan volt néhány rész, ez pedig megbélyegezte az élményemet. Azt éreztem, hogy mintha ezt már olvastam volna.. Ennek ellenére az első rész befejezése lesokkolt, teljesen ledermedtem az utolsó oldalon.
Anne L. Green stílusa továbbra is egyedi és olvasmányos. A Baljós szitakötő összezavar, érzelmileg lerombol és ízekre tör. Rengeteg sírtam Erica miatt. Mennyi kegyetlenkedésen kell keresztülmennie egyetlen rossz döntés miatt.

Kíváncsian várom a történet folytatását!

”Történnek az életben olyan dolgok, amelyeket nehéz felfogni, és képtelenség elfogadni. ”



Fülszöveg:

Jack Doyle a chicagói rendőrség egyik elszántabb nyomozója, aki eltökélten küzd, hogy megtisztítsa a várost a rosszfiúktól. Egy nagy lehetőség küszöbén áll, amikor a városban felbukkan a kegyetlen és nagy befolyással bíró régi ellensége Jack élete kudarcának érzi, hogy a múltban elbukott, és emiatt Hyland az elkövetett vétkei ellenére még mindig szabadlábon garázdálkodhat. Bosszúhadjáratot indít, és csak későn veszi észre, hogy kicsúszott a talaj a lába alól.
Ekkor találkozik a szép és csinos Ericával, akinek az élete szintén zátonyra futott. Képtelen menekülni az évek óta tartó bántalmazó kapcsolatából. A két megkeseredett ember között már a megismerkedésük pillanatában magas hőfokon lángol a szenvedély, de a körülmények nem kedveznek ahhoz, hogy felvállalják a köztük kialakult vonzalmat.

A Baljós szitakötő a Biztos menedék-sorozat első része, amelyben Anne L. Green bebizonyítja, hogy az élet viharaival szemben csak a szerelem az egyetlen biztos menedék.

(Álomgyár, 2020)