2023. augusztus 7.

Kirsch Ákos: Rejtély Szalonikiben

Kirsch Ákos neve az akciódús krimik között keresendő. Az író ezidáig 10 regényt adott ki a kezei közül, amelyekben több, különböző szegmenst is találunk a központi zsáneren kívül - például horror, sci-fi, vagy thriller elemeket. Ezen felül a munkássága állandó része a gyönyörű tájleírás és a görög világ megjelenítése is. A Rejtély Szalonikiben különleges, mert Ákos ezúttal egy picit más utazásra invitálja az olvasókat!

Történet:

Varga Oszkár a mindennapjait Magyarországon tölti, azonban egy rövid időre szabadságot vesz ki a munkahelyén, hogy Görögországba utazzon. A férfi egy kedves barátjával, Leával beszél meg egy találkozott Szalonikiben, akit már évek óta nem látott, s aki iránt hosszú ideje gyengéd érzelmeket táplál. Ám a nő nem érkezik meg a megbeszélt időpontban, így Oszkár gyanakodni kezd a nő hollétét illetően.

A férfi elsőként Lea ex-vőlegényét látogatja meg, aki nem tud semmit a nő tartózkodási helyéről, ellenben közli a férfival a jegyességük felbomlásának valódi okait - ezzel felfedve a előtte, hogy a nő számára sem közömbös. Oszkár felkeresi a nő munkahelyét, valamint ellátogat a lakására is - amit ott talál, az csak még inkább felkelti a gyanúját. Úgy véli, hogy Lea bajban van, ezért minden követ megmozgat, hogy megtalálja barátját.

A férfi tanúja lesz valaminek, aminek egyáltalán nem lett volna szabad, ezzel felhívja magára a környéken ólálkodó rosszfiúk figyelmét. Oszkár mit sem sejt arról, hogy milyen sötét és veszélyes ügybe keveredett - s előzőleg Lea is. Csupán akkor érti meg a dolgok súlyát, amikor a megérzéseit követve rálel a nőre - szerencsére épségben. Azonban azzal nem számol, hogy a sarkában van valaki, akinek Leára fáj a foga.

Főszereplőnk többször is a halál torkának közelébe kerül, de semmi nem állítja meg. Társául szegődnek mások, ezzel szert téve némi segítségre. Lea megmentése az utolsó felvonáshoz közeledik, azonban nem biztos, hogy úgy zárul a nők kimenekítése és az igazság fátylának fellebbentése, mint ahogy azt a szereplők tervezik.

Meddig mennél el, ha valamelyik szeretted bajba kerülne? Vajon Oszkárnak és Leának sikerül megúsznia az előttük álló küzdelmet sérülés nélkül? Milyen sötét ügybe keveredtek, s mennyi korrupció rejlik benne?

Véleményem:

Kirsch Ákos stílusa könnyed, olvasmányos, elképesztő megfogalmazásmóddal, mindemellett rendkívül választékosan használja a szavakat. Ezúttal az akción, a kalandon és egy kicsit a romantikán is volt a hangsúly - tekintve, hogy a történet középpontjában egy nő áll, akiért a főhős odavan, s igazából az ő megmentése a cél. Tetszett, hogy a cselekményszál folyamatosan felfelé ívelt, egyáltalán nem ereszkedett lentebb, csupán az utolsó oldalakhoz érkezve.

A Rejtély Szalonikiben az író eddigi legerősebb, legütősebb regénye. Izgalmas, feszültséggel teli történet, ami kikapcsol és nyomozásra hív. Egyszer sem éreztem egyhangúnak, mindig volt egy újabb csavar, ami picit fokozta az eseményeket. Szórakoztatott és mindvégig fenntartotta a figyelmemet, nem hagyott elkalandozni, hanem egyszerűen a kötet elé szögezett!

Kedvenc idézeteim:

"(..) elhatározta, hogy nem mutat félelmet és kitart. Akár egy tengerből kiemelkedő szikla, úgy fogja állni a fájdalom hullámait."

"A Menedék. (..) Tökéletes helyszín a vallatásra – gondolta. – Ott senki nem fogja hallani a nők sikolyait.
Mert sikoltani fognak, abban nem kételkedett."

"Kívülállónak éreztem magam, állandó céltáblának, akit furcsasága miatt következmények nélkül bánthattak. A lángokban találtam menedéket. Még mindig élénken látom magam előtt, ahogy a tűz felemésztette a falut. Milyen gyönyörű éjszaka volt!"

"A hatalom olyan erő, amivel a világot is megváltoztathatjuk. Képesség, hogy a magunk képére formálhassuk. Először csak kis léptékben, majd fokozatosan emelve a tétet. Bizonytalan időket élünk, politikai irányzatok, ideológiák jönnek és mennek, miközben nő a feszültség nem csak a társadalomban, hanem országok között is. Ezek a folyamatok sosem véletlenek, mesterségesen generálják őket. Ahol létrejön a káosz ott könnyű a zavarosban halászni."

A fülszöveg itt olvasható: moly.hu 💙