2022. december 13.

Kirsch Ákos: A hegy árnyékában és más novellák

Kirsch Ákos neve nem ismeretlen számomra, tekintve, hogy számos regényt szerencsém volt elolvasni tőle. A legelső alkalommal amikor belecsöppentem a munkásságába, akkor volt egy pici kétség bennem, ám ez az érzés hamar átfordult és azóta minden alkalommal izgatottan várom milyen újabb művet ad az olvasók kezébe.


Jelen kötet más, mint az eddigiek - hat különböző novellát tartalmaz, amelyek egytől egyig eltérő helyszíneken és szereplőkkel játszódnak. A könyv külcsíne - és címe - a legelső történetre épül, ami véleményem szerint kellő érdekeltséget rejt magában. A borító fedlapján a sötét színek kapnak némi erősséget, míg a hátlapon a fehér, citromsárga és kék színek kerülnek előtérbe.

A hegy árnyékában
című részben egy négy főből álló csapat hegymászásának lehetünk tanúi, akik több ijesztő helyzettel találják szembe magukat. Az ígért nyereményösszeg miatt vállalják be a kalandot, de a végére kiderül, hogy nem mindenkinek ugyanaz a szándéka és a túlélésért meg kell küzdeniük. Mi a gyilkos célja ezekkel a játszmákkal?

A Hekatéban egy görög utazáson vehetünk részt. Egy izgalmas, sokrétű nyomozás veszi kezdetét, ahol feltűnik egy holttest, megjelenik egy érdekes, csuklóra tervezett tetoválás és egy csoport, akik védik egymást és nem félnek áldozatot bemutatni a szertartásaikon. Kik azok a Hekaté gyermekei?

Az Ígéret egy férfi hajóutazásáról szól, aki teljesíteni szeretné néhai felesége utolsó és egyben legerősebb kívánságát. A víz elemen kívül a kalózokkal is harcolnia kell, hogy a lelkiismerete szerint cselekedjen. Képes legyőzni az ellenfeleit, hogy beteljesítse a célt?

A sötét tó című történetben egy rejtélyes átkot, egy félelmetes tettet ismerhetünk meg. Egy férfi bátorságot merít és elhatározza, hogy éjjel a tópart közelében marad és lerántja a leplet a titokról. Azonban azzal nem számol, hogy a rá nehezedő ijedtség mennyire erősen tud eluralkodni rajta. Miért kebelez be éjjelente a tó nőket?

A Halál a szigeten ismét egy görög kalandra hívja az olvasókat. Egy nő nyaralási célzattal utazik a szigetre, szeretné kiengedni a gőzt, de azzal nem számol, hogy egy idegen férfi hamar belopja magát a szívébe. Pánikkeltő helyzetek ütik fel a fejüket, amikben egyedül a rendőrség nyújthat segítséget. Milyen veszélyt rejthet magában egy idegen?

A kötelék során egy testvérpár történetét ismerhetjük meg, akik gyerekként imádtak együtt sátorozni és rémmeséket kitalálni. Évekkel később az egyikük furcsán kezd viselkedni, mintha egy szirén gyönyörű hangját hallaná. Mi áll a megmagyarázhatatlan suttogás hátterében?

Kirsch Ákos legújabb regénye egy kalandokban, izgalmakban és megválaszolatlan kérdésekben bővelkedő utazásra repíti az olvasókat. A történetekbe csöppenve azt éreztem, hogy az író ebben a kötetben teljesedik ki igazán, s az eddig megismert oldalát ezúttal sokkal intenzívebben közvetíti a lapok elé szegezett szempároknak.

Számomra pozitív élmény volt, hogy mindegyik történet más keretre épült, más helyszíneken játszódott és más mondanivalóval rendelkezett. Alapvetően a novelláskötet borzongást vált ki az olvasóból a kétségbeejtő helyzeteknek köszönhetően. Az író igyekezett minél több fordulatot elhelyezni a történetekben, s ez erőltetés nélkül sikerült is neki. Nem szürke, azonos sémára épülő alkotásokat kaptunk, hanem egyszerű, ugyanakkor jól megfogalmazott és lendületes írásokat. Ráadásul a hosszabb művek fejezetekre lettek bontva, így sokkal átláthatóbbak a novellák.

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy Ákos egy frenetikus élményben részesített. A hegy árnyékában és más novellák egy mozgalmas, átgondolt és sokrétű kötet, melyben mindenki talál legalább egy olyan történetet, ami valódi pezsgést vált ki belőle. Ajánlom az akciódús, kalandvágyó és krimi-thriller kedvelő olvasóknak!

🌟

"A végzet sebes szárnyakon suhant feléjük."

"(..) a sors néha kegyetlen játékot űz az emberrel."

"Néha az élet meglehetősen nagy seggfej tud lenni."

🌟 

Fülszöveg:

Egy végzetes expedíció a francia Alpokban…

Rejtélyes gyilkosság Athénban és Szkopelosz-szigetén…

Vérfagyasztó események egy magyar faluban a busójárás idején…

Egy eltűnt testvér utáni kutatás, valamint egy az Indiai-óceánon vitorlázó férfi ígérete…

Ezek a történetek invitálják kalandra, borzongásra és nyomozásra az olvasókat, melyek során részesei lehetnek számtalan rejtélynek és misztikumnak, akárcsak feszültséggel teli akciónak.

Mindenki megtalálhatja a számítását ebben a novelláskötetben, ha jeges csúcsokra akarna felhágni, félelmetes eseményeket szeretne átélni, ha mediterrán vidékeken barangolna vagy a nyílt óceánon küzdene az elemekkel és az emberi gonoszsággal.

(Gyémántfelhő, 2022)