2022. december 19.

Bogár Erika: Széttört akkordok

Bogár Erika regénye a múlt évben jelent meg a NewLine gondozásában. Tulajdonképpen az írónő neve nem volt ismeretlen számomra, tekintve, hogy a kiadó oldalán már többször találkoztam vele. Őszintén szólva egy picit tartottam a történettől a zsáner miatt, hiszen a misztikummal fűszerezett alkotások nem tartoznak a gyengéim közé. Mindenesetre felettébb örülök annak, hogy lehetőségem volt megismerni a Széttört akkordok című művet, mivel a kezdeti kétségem hamar tovaszállt és egy rendkívüli élménnyel gazdagodtam.

A kötet külcsínén a sötét szín dominál. A fedlapon egy gitározó emberi alak rajzolódik ki, amely a borító szélénél két oldalról kékes árnyalatú füstfelhővel gazdagodik - a regény címe is ebből a különleges füstösségből került kialakításra. Véleményem szerint baromi jól mutat együtt az összes elem, s könnyedén felkelti az olvasó érdeklődését!

Főszereplőnk Peti és Gitta, akik egy barátjuk érkezését várják külföldről, azonban hamar kiderül, hogy egy másik személy érkezik hozzájuk. A fiú a Hideglelés csapatához csatlakozik erősítő tagként, de vajon mire vállalkozik mindezzel a testvérpár?

Josh egy roppant tehetséges zenész, aki személyiségében és viselkedésében nagy mértékben más, mint az ott élők. Alapvetően a különcsége miatt csodálatra méltó lenne, viszont olyan ellenérzést vált ki a körülötte lévőkből, amire senki sem lehet büszke - valóban némelyik ártatlannak tűnő húzása jogosan feszegeti a határokat, de ez nem ok a másik kiközösítésére és lenézésére.

A bandatagok sem fogadják kitörő lelkesedéssel az öntörvényűsége, valamint az értékrendbeli különbségek miatt, viszont elismerik a gitározási tudását és igyekeznek összecsiszolódni a próbák során több-kevesebb sikerrel.
Női főszereplőnk szívét rövid idő alatt elrabolja a motoros, agyontetovált fiú - bár kezdetben igyekszik távol tartani magát a vonzalmának gondolatától is, azonban hamar közelebbi kapcsolatba kerülnek.

Az idegen fiú körül valami nem stimmel, ugyanis akárhol van, balesetek történnek a társaságával, sőt még vele is. Milyen titkokat cipel Josh a vállán, s mik azok a furcsaságok, amelyekről még ő sem tud? Sikerül leleplezni a sejtelmes ügyet, mielőtt valaki komolyabban megsérülne?

Bogár Erika kiemelkedően jól ír, fokozatosan meséli el a történetszálat, lépésről-lépésre ismerhetjük meg a regény cselekmény és érzelem világát. A Széttört akkordok kellő mértékben tartalmazza az ifjúsági-, a misztikus- és a romantikus zsáner elemeit, amelyek keveréke elképesztő módon rabul ejti az olvasót.

A karakterek igencsak vegyes érzéseket keltettek bennem. A mű során a legellenségesebb érzéseket a főszereplők szülei keltették bennem, már csak visszagondolva is hirtelen haragot és csalódottságot érzek irántuk - a kezdetleges hozzáállásuk brutális nyomot hagyott bennem, az az elutasítottság és ridegség, ahogy Josh-hoz viszonyultak mostanáig bánt. Nyilván megértem, hogy féltik a gyerekeiket egy idegentől, akinek a megjelenése nem vált ki megnyugvást belőlük, de az az ítélkezés és kirekesztettség, ami akkor, ott történt, az sajnos tökéletesen fedi a mai világ valóságát. Ugyanakkor a Gittából áradó megértés és segítőkészség annyira lenyűgözött. Úgy vélem, hogy Peti valahol a kettő között tekergőzött, hol barátságtalanul, hol szívélyesen állt a külföldi fiúhoz.

Az olvasás során teljes mértékben bele tudtam olvadni a történetbe, s külső szemlélőként ugyan, de minden egyes pillanatot a szereplőkkel éltem meg - legyen az szomorú vagy boldog. Összességében egy roppant pozitív csalódás volt számomra a kötet, mert szórakoztatott, a lapok elé szögezett és lekötötte a figyelmem! Csak sodort a történetszálon végig és észrevétlenül jutottam el az utolsó oldalakig! 

🌟

"Ha mindenki eltűnik mellőled, akiért érdemes felkelni, egyre nehezebben telnek a napok (..)"

"Ha szeretsz valakit,az sokszor félelemmel jár,de akkor is a legszebb dolog,amit kaphatsz az életben."

"Mindannyiunk életében vannak felemelő és nehéz pillanatok (..)"

🌟 

Fülszöveg:

Peti, a győri Hideglelés rockegyüttes vezetője nagy reményekkel tekint a közelgő nyárra, hiszen egy New York-i vendéggitárost vár.
Josh érkezése az új lehetőségek mellett kihívások elé is állítja a zenekart. Felkészülésüket a kiugrást jelentő koncertturnéra rejtélyes, megmagyarázhatatlan balesetek hátráltatják.
Peti egyetemre készülő húga, Gitta és az öntörvényű zenész között kialakuló mély vonzalom felforgatja a lány hétköznapjait és veszélybe sodorja a testvérek addigi jó viszonyát.

Zene – Misztikum – Romantika

(NewLine, 2021)