2022. december 2.

Hadházi Anita: Örökölt múlt - előolvasás


Hadházi Anita legelső regénye idén novemberben jelent meg a NewLine kiadó gondozásában. Alapvetően nem vagyok jártas a történelmi-romantikus kötetek között, söt tulajdonképpen elég kevés élményt szereztem ezidáig ebben a zsánerben, mégis az Örökölt múlt című kötet esetében nem volt kétségem afelől, hogy meg kell ismernem az alkotást.

A mű külcsíne könnyedén elnyerte a tetszésemet, hiszen a kötet fedlapján látható női alak, illetve a kastély egyértelműen utal a történetszálra. A fülszövegben rejlő információk pedig maximálisan kiegészítik a borító összképét - kellő izgalmat és titkot rejt magában, így az olvasó késztetést érez arra, hogy mihamarabb belekóstoljon a Plumbury család életébe.

Az írónő a könyvet elbeszélő formában írta meg, így ezúttal nem a főszereplő szemszögéből fedezhetjük fel a történetet. A karaktereknek és a tájleírásnak köszönhetően észrevehetetlenül beleolvadunk az 1819-es Londonba és annak vidékébe, ami a kötet helyszínéül szolgál.

Sophie Plumbury zavartalan, előkelő életét éli a nagyvárosban, ahol úri hölgyként kezelik a körülötte lévők, tekintettel arra, hogy rendkívül jó kapcsolatot ápolnak az egyik legnemesebb családdal, a Darlingtonékkal.

A lányt váratlanul éri, amikor édesapja bejelenti, hogy vidéken az egyik messzi, régen látott rokonuk által birtokot örökölt a család, s mihamarabb elköltöznek, hogy nyugodt és elvárások nélküli életet élhessenek. Sophie számára idegennek hangzik mindez, képtelen elfogadni a helyzetet, s ezzel kapcsolatban szót is emel apjával szemben. Azonban ez nem vezet eredményre, s idejekorán egy rozoga kastély és egy gondozatlan kert társaságában találja magát.

Berryton egy nyugodt és barátságos hely, ahol nincs fényűzés, vagy nagy estélyek. Itt mindenki ismer mindenkit, pletykákat szőnek egymásról, ugyanakkor ha úgy adódik, segítő kezet nyújtanak egymásnak. A helyi orvos nemcsak fiatal, de hű is a szakmájához - nem riad vissza attól, hogy életeket mentsen, odafigyeljen másokra és a feladatait önmaga lássa el.

Sophie nem érzi magát otthon az új házban, ráadásul nem kedvelteti meg magát a környéken élőkkel sem. Képtelen levetkőzni a nagyvárosban felvett stílusát, lenéző másokkal szemben és nem tud humánus módon bánni az ott lakókkal.

Oliver Doyle-al egy véletlen során találkozik, amikor is kettejük sorsa megpecsételődik. Számtalan dologban eltér a véleményük, ugyanakkor mindketten érzik a feszített, vágyakozással teli levegőt kettejük között - amit igyekeznek maguk elől is titkolni, a nyilvánosság elől pedig végképp.

A lány némi segítséggel és hibára halmozással ugyan, de lassacskán egy hullámhosszra kerül a helyiekkel, s meglátja a falu szépségét. Ám minden megváltozik a lányban amikor megjelenik a londoni barátnője és annak testvére, illetve Sophie bátyja is. Rövid időre ugyan, de visszatér a lány régi arca, ami számos félreértést eredményez.

Milyen titkokat őriz a Plumbury Park, s mi az, amit még a családon belül is letagadnak? Vajon Sophie képes megtalálni a boldogságot vidéken, vagy mindvégig Londonhoz húz a szíve?

Hadházi Anita a történelmi kor jellegét ábrázolva, bámulatos módon és lehengerlő stílusban vezeti be az olvasókat a 19.századi angol vidéki élet rejtelmeibe - kontrasztot állít a nagyvárosi, nevesebb réteggel szemben.

Az Örökölt múlt voltaképpen egy múltbeli utazásra invitál bennünket, ahol a cselekményszál egyik mellékszereplője lehetünk és saját bőrünkön érezhetjük mindazt, amit Sophie àtélt.
Izgalmas, kalandos, ugyanakkor érzelmekkel teli! Rohamos tempóban peregtek az oldalak a kezemben, akaratlanul is egyre mélyebbre kerültem a sorok között és csak sodródtam a könyv mondanivalójával együtt.

Mindent egybevetve Anita regénye kellemes csalódás, sőt elragadó élmény volt. A karakterek személyisége a történettel harmonizálva került kialakításra, így nagyszerűen kiegészíti a cselekményszálat. Ajánlom a zsáner kedvelőinek, illetve azoknak a könyvmolyoknak, akik egy kihagyhatatlan élménnyel szeretnének gazdagodni!

🌟

"(..) nem szaladhatunk el sem a gondok, sem a felelősség elől. A futás egyszerűen nem segít. Itt bátorságra van szükség. Erős vállakra, amik bírják a terhet, és hideg fejre, hogy jó döntéseket hozz."

"Ajkát résnyire nyitotta, mint egy nyíló virág, ami egy korty vízért könyörög."

"Kínoz a közelsége, perzsel az érintése, gyötrőek a legudvariasabb szavai is annak, akit szeretünk, de nem lehet a miénk."

"Egy összevarrt aorta nagyobb gyönyörűséget kell okozzon, mint egy csók vagy valami hasonló őrültség."

"Csend rezgett körülöttük, de olyan sűrű, fülledt hallgatás, amelyből bármelyik pillanatban kitörhet a vihar."

🌟


Fülszöveg:

Mit ​teszel, ha a kastéllyal együtt a múltját is megöröklöd?

London, 1819. Sophie Plumbury zavartalanul éli előkelő életét, mígnem apja vidéki birtokot örököl, és lányaival azonnal költözni akar. A Plumbury családot gazos park, omladozó falú kastély és egy mogorva házvezetőnő fogadja Berrytonban. Sophie nem is lehetne csalódottabb, nem érti, apjának mi oka van rá, hogy egy rozoga házért hátrahagyja kényelmes életüket, az úri társaságot. Gőgös viselkedésével magára haragítja a környék lakóit, még a falu elhivatott orvosával, Oliver Doyle-lal is összetűzésbe keveredik.

A kastély ráadásul nemcsak huzatos, hanem titkokat is őriz, a birtok néhai uráról különös pletykák keringenek a faluban. Sophie-t hidegen hagyják a történetek, amikor azonban kiderül, hogy az édesanyja fiatalon sok időt töltött itt, rájön, hogy talán ez a kastély a kulcs az asszony titokzatos múltjához. De nem csak a birtok kelti fel az érdeklődését. Bár megfogadta, hogy soha többé nem áll szóba Oliverrel, a sors úgy hozza, hogy segítséget kell kérnie tőle.

Hadházi Anita debütáló regénye kalandos utazás a múltba, mégis aktuális. Egy történet családi titkokról, önámításról és az őszinte szerelemről, ami ma is ugyanúgy reményt ad, mint kétszáz évvel ezelőtt.

(NewLine, 2022)