2022. június 9.

Gitte Rose: Kódolt ​üzenetek Therion-alfáról (Áttűnő világok 1.)


Alapvetően a sci-fi világ nem tartozik az erősségeim közé, sőt ritka alkalom, ha ebben a témában olvasok egy könyvet, vagy esetleg megnézek egy filmet. Ám az idei évben titkos célnak határoztam meg azt, hogy szeretnék minél több olyan könyvet olvasni, amellyel a saját határaimat feszegetem. A történet olvasása előtt biztosra vettem, hogy túlságosan kilépek majd a komfortzónámból, ugyanakkor számítottam arra, hogy esetleg a zsáner miatt picit nehezebben fogok haladni a kötettel. Viszont az olvasásomra egyáltalán nem voltak ezek jellemzőek, ugyanis minden szabad percemet a Gitte Rose által megalkotott világban töltöttem és magam is meglepődtem rajta, hogy mennyire élveztem!

Borító:

Az Áttűnő világok sorozat első részének borítója első pillantásra kissé idegennek, szokatlannak tűnhet az olvasónak. Csakhogy a külcsínen szereplő alak a történet női főszereplőjét - G.g.-t - testesíti meg, mely szinte egybeolvad a háttérrel. A domináns kék, szinte durván sötét színvilág a kötetben szereplő különleges univerzum jelenlétét szemlélteti, a benne rejlő csillagokkal együtt.
Véleményem szerint a borító különleges, közvetíti a kötet zsánerét az olvasó felé!

Történet:

Egy újfajta társadalom, az Új-Éra katonái keresik otthonukat, ahol letelepedhetnek. Az általuk kiválasztott bolygó nem engedi könnyen, hogy meghódítsák, így a nép kénytelen megküzdeni az új otthonuk elfoglalásáért. Kalandjaik során nehéz és agyafúrt feladatokat kell megoldaniuk.

Kall egy különleges képességgel rendelkező Végrehajtó, aki kiemelkedik társai közül a rendkívüli teljesítményével. Legújabb feladata, hogy a csatornába menjen és elvégezze a rábízott feladatot - döntsön az áldozat haláláról, vagy életben maradásáról és cselekedjen úgy, ahogy kell. Az ott lévő lány, G.g. egyáltalán nem olyan, mint ahogy a feladatleírásban olvasta - azonban hamar kiderül, hogy kivételes adottságot birtokol.
Nem sokkal később két újabb utazó terem a csatornában, s velük együtt más Végrehajtók is. Végül mindannyian úgy döntenek, hogy nem ez lesz az emberek számára a halál ideje és magukkal viszik őket a fedélzetre.

Bob és Kirk, a másodjára megjelent két utazó teljesen kétségbe esik. A lány tartja magát és próbálja a legjobb formáját mutatni, ennek ellenére valami sokkal mélyebb burjánzik a gondolataiba, amit egyszerűen nem tud hová tenni. Az embereknek segítséget kell nyújtaniuk a kódok megfejtésében, a Jelek megtalálásában.
G.g. kiképzését elkezdi Kall, de elég korán elgondolkodtató információk birtokába jut a lánnyal kapcsolatban. Honnan ismeri a lány a Feyren-t, hiszen még sosem járt ott?

Szereplőink útjuk során számtalan nehézségekbe ütköznek mind cselekményi, mind emocionális alapon. Kall valódi, régi arca olykor előbújik G.g. számára és ennek köszönhetően ismeri fel a lényhez kötődő kapcsot,, ami fokozatosan egyre erősebbé válik. Az egyik Végrehajtó éppen az érés folyamatában van - az egyik legfélelmetesebb állapotban-, s célul tűzi ki, hogy megkeseríti a lány életét, de Kall sem hátrál meg az új helyzet elől.

Hogyan viseli a fagyos, céltudatos Végrehajtó, ha minden a feje tetejére áll körülötte?
Milyen áldozatokat hozna azért, aki egyre fontosabbá válik a számára?
Sikerül megoldaniuk a bolygó titkait?
Miként ér véget az útjuk?

Véleményem:

Gitte Rose által egy eszméletlenül egyedi világba utazhatunk el, ahol a megoldandó feladatokon kívül, az ember és a lény közötti kapcsolatot és különbségeket is megismerhetjük. A Kódolt üzenetek a Therion-alfáról című kötet egy új, sajátos jellegű univerzium életébe enged bepillantást megannyi kalanddal és érdekességgel.

Az írónő rendkívüli alapossággal mutatja meg nekünk a bolygók és a tájak szépségét, az oldalakon rengeteg leírással találkozhatunk, mely által még közelebb kerülünk ehhez a világhoz. Kall és G.g kapcsolata hol reménnyel töltött el, hol elszomorított, de semmiképp sem hagyott hidegen.
Kezdetben óvatosan merültem el a könyvben, de annyira hamar megszerettette magát velem és annyira könnyen közel került hozzám. Hatalmas pozitív csalódás volt számomra maga az olvasás és a hátrahagyott élmény is. Őszintén meglepődtem a bennem kiváltott érzéseken.

Élveztem az oldalakat, kikapcsolt és szórakoztatott! Elbújhattam a valóság elől és végre a saját problémáimat hátrahagyva, más kérdésekkel foglalkozhattam. Féltettem G.g-t, ugyanakkor aggódtam Kall-ért is. Alig tudtam elszakadni tőlük, de ez is bizonyítja, hogy Gitte Rose mennyire rendhagyó és olvasmányos történetet tár az olvasók elé!

Összességében:

Mindent egybevetve A Kódolt üzenetek a Therion-alfáról egy páratlan, akciódús utazásra viszi az olvasóit, ahol az oldalak pergése szinte azonossá válik a levegővétellel! Gyorsan magába szippant és emlékezetes élményben részesít! Ajánlom azoknak a könyvmolyoknak, akik nem riadnak vissza a szokatlan olvasmányoktól!

Kedvenc idézetek:

"Szemeiben a kristályok amorf alakzatokká torzultak a fájdalom emlékétől."

"A szörny a bokrok között jár. Lecsapni készül. És ő lesz az áldozat."

"Zavarták az álmok. Mert az álmok az igazat mesélték: az elmúlt napok kegyetlen történéseit, újra és újra.Jobb volt a csendbe és sötétbe zárva. Egyedül."

"Egy dolog a mély szeretet és az elköteleződés. És egy másik a szomorú valóság.."

"Egymás szemébe néztek, és ez a pillanat átívelt ködön, füstön, őserdőn, csillagidőn és életeken."

További információk:
- Olvasásom: 2022.05.31.-06.05.
- Kiadó: Magánkiadás
- Oldalak száma: 404 oldal


Fülszöveg:

A valóságok határán az Új Éra genetikai átalakításokkal létrehozott népe keresi új otthonát. Egy elhagyatott bolygóra, Felyrenre esik a választásuk, ahol látszólag örök a tél, és a hóval takart táj lilás derengés alatt őrzi titkait. Ám a bolygó nem adja ingyen a szállást: a maradásért cserében meg kell fejteni a kódolt üzeneteket.

Kall, az Új Éra kiemelkedő képességű, rideg Végrehajtója, a kézhez kapott műveleti parancssort értékelve indul útjára egykori otthona felé, az emberek által is lakott Zyyl-joon számára már távoli rendszerébe.
Kezdeti kételyei helytállónak bizonyulnak, amikor szemtől szemben találja magát küldetése tárgyával: a mély empatikus képességekkel rendelkező lánnyal, G.g. vel. Ekkor már sejti, hogy egy olyan történet elevenedett meg, ami túlmutat az eddig ismert létezés szabályain, a korábban ismert világokon.

Vajon miként reagál az emberi énjét és érzelmeit rég hátrahagyott lény arra, hogy kötődni kezd a lányhoz, akit csupán célpontjaként ismert? Mihez kezd a valóság elől a saját belső világába rejtőző G.g. a megmagyarázhatatlan kapoccsal, ami ehhez a kizárólag racionalitást ismerő teremtményhez fűzi?
Mi hivatott a világokat összetartani, ha a bennünket körülölelő valóság folyamatosan a darabjaira hullik...
Létezhetünk-e olyan jégvilágban, ahol nincsenek érzelmek - ahová nem érnek el a napok fényei?