2022. május 3.

Chevy Stevens: A múlt nem felejt


Számos alkalommal találkoztam már az írónő köteteivel, ám ez idáig egyszer sem olvastam tőle. Azt hiszem, hogy hatalmas hibát vétettem ezzel, mert Chevy Stevens legújabb regényével abszolút meggyőzött, és izgatottan várom, hogy újabb történetet olvassak tőle - a közeljövőben szeretném elolvasni az eddig megjelent összes művét, megismerni az írói munkásságát.

Alapvetően szívesen olvasok ebben a zsánerben, viszont nem ebben a közegben vagyok a legjártasabb - így előfordul, hogy elbizonytalanodom, ha a thriller címkét látom. Úgy érzem, hogy jó döntés volt letenni a voksom a könyv mellett, mert szerintem A múlt nem felejt-nek nemcsak a borító erős színvilága, hanem a cselekménye is mélyenszántóra sikeredett.

Történet:

A Campbell lányok élete rendkívül zűrös, hiszen édesanyjuk elvesztése után az édesapjuk is eltávolodott tőlük - a férfi agresszív és alkoholista, gyakran hosszú napokra egyedül hagyja a lányait a farmon és csak rövid időre látogat haza. Jess, Courtney és Dani minden egyes alkalommal igyekszik meghúzni magát, ha apjuk otthon van, mivel könnyen dühbe gurul, s olyankor kiszámíthatatlanná válik.

A három fiatal lány élete 1997 nyarán végleg megváltozik, amikor olyan mellbevágó helyzettel találkoznak, melynek következtében pillanatok alatt kell döntést hozniuk. Mindannyiuk vállára teher nehezedik, s mindezt cipelve menekülnek otthonukból. Elhatározzák, hogy Vancouverbe mennek és ott kezdenek új életet. Azonban úti céljuk előtt megállásra kényszerülnek, mert az autó lerobban és nincs pénzük busszal tovább utazni - se megjavíttatni. Itt találkoznak két helyi fiúval , akik segítő szándékkal leszólítják őket. Munkát ajánlanak nekik, illetve az autójuk javítását is magukra vállalják. Kétkedve ugyan, de Campbellék élnek a lehetőséggel. Ekkor még fogalmuk sem volt róla, hogy önként sétáltak bele életük egyik legnagyobb csapdájába, s a két fiú - Brian és Gavin - mást tervez velük.

Tizennyolc évvel később megváltozott személyazonossággal élik a saját életüket. A múlt árnyai továbbra is a sarkukban loholnak, de a lányok nem tudják mikor érik őket utol. Próbálnak a jelenre koncentrálni és feladni mindazt, amin akkor túlmentek, de ez lehetetlen, hiszen egyikőjük elégtételt akar és nem nyugszik, amíg be nem teljesíti.

Meg lehet menteni valakit a homály karmai közül, ha nem akar más célt állítani maga elé? Meg lehet menekülni a végső csapás elől? Mennyit bír elviselni egy fiatal szív, ha csak a reménytelenséget és a fájdalmat látja?

Véleményem:

Chevy Stevens regénye felborzolja a kedélyeket, mert olyan intenzív érzelmeket és gyötrelmes cselekedeteket ismertet meg az olvasóval, melyek azonnal magukkal rántják a mélybe. Kíméletlen és megrendítő! Vizuális típusú ember révén, elképzelhetetlen volt elszakadnom a sorok között megbúvó rémképek elől és az egész olvasásomat uralta a sokkoló sötétség.

A múlt nem felejt a lelkedig hatol és felzaklat, az utolsó oldalakhoz érve sem enged el a rád aggatott, kínzó béklyó alól! Az írónő meghökkentő csavarokkal tárta elénk Jess, Courtney és Dani történetét. A masszív cselekményszál és a fesztelen stílus észveszejtő párosítást alkot, s megállíthatatlanul pörgeti az oldalakat az olvasó kezében.

Annyira bele tudtam élni magam a történetbe, s negyedik lányként az én szívem is darabokra szakadt. Éreztem minden egyes könnycseppet, a szereplőkből áradó dühöt és félelmet. Része voltam ennek a szörnyűségnek és az én lelkem is letargikus állapotba került!

A történet felépítése nagyon tetszett, a 400 oldalas könyv számottevő részében Jess, a legkisebb lány szemén keresztül ismerhetjük meg a tragikus eseményeket. A fennmaradó oldalakon Sky nézőpontjából láthatjuk a történteket, s érezhetjük át a benne lappangó érzelmeket. A csontig hatoló kín és a burjánzó rettegés az olvasóra is rátapad!

Összességében:

Chevy Stevens legújabb regénye, A múlt nem felejt egy könyörtelen utazásra invitál bennünket, ahonnan feldúlva, könnyeinket törölgetve szabadulhatunk csak! Ez a mű nemcsak fordulatokban, de emóciókban is bővelkedik - fülsértő csendben, ugyanakkor lelki viharban sodor a végkifejlet felé!

Az írónő regénye a legerősebb embert is megrengeti, mert a műben rejlő keserűség lávaként tör elő az olvasás során és beborít mindent!
Ajánlom a thriller kedvelőinek, illetve azoknak az olvasóknak, akiket nem riaszt el egy lelket szaggató és szívet földbe tipró történet!

Kedvenc idézetek:

"Néha úgy harcolunk, hogy feladjuk a harcot (..)"

"A suttogás üvöltésben végződött."

"Néha a rossz fiúk a legkedvesebbek. A kedves fiúk azok, akikben nem mindig bízhatsz."

"Úgy éreztem, mintha a víz alatt úsznék: ha kinyitom a számat, megtelik vízzel, és megfulladok. Fel-felvillantak képek, de ködösek voltak, szürreálisak, mintha egy szörnyű rémálmot látnék, amiből nem tudok felébredni, ami sosem ér véget."

További információk:
- Olvasásom: 2022.04.27.-04.30.
- Kiadó: Álomgyár
- Oldalak száma: 414 oldal


Fülszöveg:

Ne reméld, hogy vége. Mert soha nincs vége.
Nem könnyű a Campbell lányok élete. Jess, Courtney és Dani egy félreeső farmon él Nyugat-Kanadában, ahol keményen dolgoznak, és igyekeznek elkerülni apjuk haragját. Egyik este eldurvul egy összetűzés, és a testvérek kénytelenek menekülni. Ám amikor az autójuk lerobban egy kisvárosban, a rémálom tovább fokozódik.
Egyre kilátástalanabbá válik a helyzetük, és borzalmas körülmények közt találják magukat. Nincs más választásuk, mint nevet változtatni, és újrakezdeni az életüket. Tizennyolc évvel később még mindig kísérti őket annak a nyárnak az emléke. Ám amikor az egyik lány eltűnik, a testvéreket utoléri a múlt. És ezúttal nincs menekvés.
A múlt nem felejt Chevy Stevens eddigi legmegrázóbb thrillere: a kétségbeesés, a hűség és a gyalázat feledhetetlen ábrázolása. Megrendítő történet túlélésről… és bosszúról.