2022. március 27.

Ferger Annamária: Néma ölelés

Ferger Annamária munkásságával ezidáig nem találkoztam, ám amikor ezt a kötetet legelőször megpillantottam a NewLine kiadó Facebook oldalán, már akkor nagyon megtetszett. Emiatt nem meglepő, hogy azonnal jelentkeztem az írónőnél, mikor az egyik bejegyzésében olvasókat keresett. Megtisztelő számomra, hogy én lettem az egyik szerencsés kiválasztott, aki egy tiszteletpéldánnyal gazdagodott - ezúttal is köszönöm a lehetőséget!

A kötet kinézete letisztult, ugyanakkor szemet gyönyörködtető. A borító elején látható hattyú egyszerűséget sugároz, mégis könnyedén magára vonzza az olvasó figyelmét. A hátoldalán található fülszöveg pedig kivételes, ugyanis szinte egy pozitív löket, mely még inkább a kötetben megbúvó sorok felé csábít.

A Néma ölelés című műben számos költemény található, melyek nemcsak formájukban, de témájukban is rendkívül különbözőek. Alakzatukat tekintve vannak köztük három sorosak - ún. haikuk - , pár versszakosak, ugyanakkor oldalnyi hosszúságúak is. Hangulat szempontjából sokszínűség jellemzi a verseket, mivelhogy némelyik a szerelem valódiságáról, míg valamelyek a csalódásról, a magányról szólnak. Azonban minden egyes alkotásban az érzelmek köré egy-egy különleges háttértörténet épül, mely még inkább fokozza a szavak csodálatos, mély mondanivalóját. A gyönyörű, s fájdalommal átitatott szócsokrokat kiválóan kiegészítik a kisebb illusztrációk, melyekre a szerzemények között lelhetünk rá. Illetve maga a kötet szerkezete is egyszerű, a versek szórványosan helyezkednek el, ennek ellenére kellően telítettek az oldalak.

Számos iromány elnyerte a tetszésem, mégis szeretnék kiemelni három olyan költeményt, mely számomra kimagasló. Annamária alkotásai egytől egyig páratlanok, hiszen a saját élményeit és érzelmeit foglalta versbe számunkra. Ugyan nem ismerem a regényekhez kötődő stílusát, ennek dacára az már bizonyos, hogy ebben a műfajban zseniálisan alkotja a szavakat.

Az élet kandallója egy közel egy oldalas alkotás, mely tulajdonképpen az emberi pozitivitás megerősítéséről, a remény jelenlétéről szól. Megfogalmazódik benne, hogy mi magunk tereljünk az életünket a megfelelő útra, valamint az is, hogy a múlt felé felesleges visszatekintenünk. Ugyanakkor iránymutatást nyújt a jelenre való koncentrálást tekintve, de felhívja a figyelmünket a mindennapok során lesben álló démonjainkra is.

Az Álmot kergetek című hosszabb költemény soraiban a szív és az ész közötti küzdelem elevenedik meg. A vers árasztja magából a gyötrelmes őszinteséget, mely egyszerre táplál kettős érzelmet az olvasóban. A műhöz kapcsolódó illusztrációval együtt lenyűgöző párosítást alkot. 

A Lennék elnevezésű szerzemény az igaz és visszavonhatatlan szerelmet testesíti meg. Egyfajta tömör gyönyör, mely boldogsággal burkolja körbe az olvasót. Az írónő annyira kifinomult, ámde szentimentális módon fogalmazza meg a vers üzenetét, mely végül bámulatos összképet nyújt. 

Mindent egybevetve Ferger Annamária a Néma ölelés című verses olvasmányában borús hangulatú, illetve örömben gazdag szerzeményekkel fordul az olvasók felé. A versek útvesztőjében társunkként szegődnek ezek az érzelmek, melyek sokszor súlyos, míg máskor gyengéd módon törnek be az olvasó lelkivilágába.

Kedvenc részletek a könyvből:

"Csak egy kicsit hallgatna el a szív,
A fájdalom sem lenne ilyen intenzív."

"(..) a reménykedő, pici szív a tettes,
Ami mindig megbocsát, ezért vesztes."

"Egy szív nem képes
örökké haragudni
arra, kit szeret."

"Álmot hordó kis magocska: gyönyörű lebegés,
Ide-oda táncol, s nem ismer feledést."

További információk:
- Olvasásom: 2022.03.19.-03.24.
- Kiadó: NewLine
- Oldalak száma:
 


Fülszöveg:

A kötetben megtalálható versek időnként egy hűvös takaróval burkolnak be, máskor meleg, boldog érzésekkel ölelnek körbe. Csak hagyd, hogy a szavak némán kivirágozzanak a szívedben, hogy az érzések, a gondolatok átjárjanak. Az érző, könnyen érthető versekben saját magadra ismersz majd. Bánj finoman velük, engedd őket közel magadhoz, hogy felejthetetlen élményben legyen részed.