2021. december 16.

Lelkünkből, szeretettel


A Lelkünkből, szeretettel az első antológia, melyet az elejétől a végéig elolvastam. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy milyen a „jó antológia”, mégis úgy vélem, hogy az érzéseimmel mindent elmondok, ami lényeges ezzel a műcsokorral kapcsolatban.

A NewLine Kiadó 20 darab egytől-egyig különleges alkotást foglalt egy szerzeménybe, melyben a korosztályoknak és a zsánereknek megfelelően minden olvasó talál legalább egy olyan művet, ami számára tökéletes.
A műválogatás 16 novellát, 3 verset és 1 drámát tartalmaz. Ezek mindegyike köthető valamilyen formában a karácsony szelleméhez, a várakozás időszakához, a szeretet felélesztéséhez és megragadásához.

Bombicz Judit történetében lehetőségünk van megismerni Bolyhoskának, s családjának jószívűségét, szeretetét, melyben két árva kisállatot fogadnak be magukhoz.

Csete Dóra novellájában egy picit a gyász és az elvesztés felé vesszük az irányt, melyben Barni az első karácsonyát tölti a nagymamája nélkül.

Erberling Judit a Szeretet ünnepe című versében az ünnepi várakozásról és a karácsony előtti készülődésről ír.

Kristin M. Furrier története Láposvölgyben játszódik, ahol Eva találkozik egy alacsony és vékony alakkal, kinek visszajöttét nagyon várja.

Szabó-Huber Nikoletta egy igazi karácsonyi csodát mutat be nekünk, melyben Bálint segítséget kér a kedvenc hógömbében lakó Télapótól.

Nagy Eszter novellájában egy édesanya visszaemlékezését meséli el, aki mindvégig megőrizte az egyetlen gyermeke által készített papírangyalt.

Mimi Taylor egy öt éves kislány ünnepi boldogságát osztja meg velünk, aki eddig intézetben élt, de most lehetősége adódik egy igazi családban átélni a karácsony szellemét.

Kopácsi Krisztina története egy nő felismerése a férje tetteivel kapcsolatban, illetve egyúttal a bosszújának megvalósítása is.

Fróna Zsófia a Magányos karácsony című novellájában egy édesapa fájdalmát mutatja be, melyben a rég nem látott lánya nyújt menedéket számára.

Erica Anthony egy szerelmes pár ellentéteivel szembesít minket, ahol a nő a könyvek világában megismert romantikus lánykérést szeretné átélni, azonban biztos benne, hogy a férfi nem érti meg és nem érzi, hogy mi lenne a tökéletes ajándék számára. Ám Kiara téved!

Olivia Brice novellájában Lilla választását meséli el, melyről a nő idővel azt gondolja, hogy rosszul döntött. Viszont kellemes csalódás éri, mielőtt az összes negatív érzelem rátelepedne a gondolataira.

Hugyec Anikó Liza csalódásból boldogságba fordult ünnepét meséli el, melyben a tíz évvel ezelőtt nem látott szomszédjával összetalálkozik.

Gigi Forte Meglepetés Juci néninek című alkotásában egy meglepően kedves, ugyanakkor tanulságos történetet mesél el Panni és a szomszédban lakó néni kapcsolatáról.

Sükösd Tünde verse a rossz dolgok elfogadásáról és a pozitív életszemléletről szól. Megpróbálja elmagyarázni számunkra, hogy a kellemetlen dolgok megerősítenek bennünket, de ezekben is fel kell fedeznünk a jót.

Guiditta Fabbro novellája egy alkoholba menekült nő kilábalását, az igaz szerelem megismerését és az azzal való harcot mutatja be nekünk.

Selena B. Lowell Vágyakozás című versében a sóvárgás pillanatai bontakoznak ki.

Bert Miller novellája a Messiás fia és a Hajnal fia, azaz Jézus és a bukott angyal közötti beszélgetést dolgozza fel. Jeshua próbatétel előtt áll, döntenie kell, hogy milyen hatalmat szeretne, illetve ki mellé áll.

Abby Winter Max és Sharon első találkozását, illetve a kapcsolatuk kibontakozását meséli el minden nehézséggel, s minden boldogsággal karöltve.

Tanila Jensen-nek Az áldozat című története Zylpharia eljöttét és harcát meséli el a kisfalujában, ahol a főpappal kell szembe szállnia a nép megmentéséért.

Diana Soto drámájában egy elgondolkodtató párbeszédet ismerhetünk meg. Az emberek valóban nem veszik észre, hogy mennyi időt eltöltenek a telefonjuk világába rekedve, miközben minden ott van a szemük előtt, amire szükségük van.

A kötetben minden írónő másképp értelmezte a szeretet befogadását és megélését. Néhol kedves, néhol érzelmes, míg máshol határozott módon tapasztalhatjuk meg a kötődés formáját, akár egy barátságot, akár egy családot, akár egy népet tekintve.

A Lelkünkből, szeretettel című gyűjtemény egy rendkívül érzelemdús, ugyanakkor színvonalas „olvasmánycsokor”. A magyar alkotók kedvelőinek, s mindenki másnak is megfelelő ajándék lehet karácsonyra. Segítséget nyújthat az ünnepi készülődés időszakában, békességet és nyugalmat sugároz magából, s egy páratlan élménnyel gazdagítja az olvasók lelkivilágát. 

Kedvenc idézetek:

"Én mindig ott leszek Veled a szívedben. Ha esténként felnézel a csillagokra, akkor gondolj arra, hogy onnan nézek le rád, és figyelem, hogyan játszol a barátaiddal, hogyan okosodsz, fejlődsz, növekszel."

"Oda szúrt, ahol a legjobban fáj. Sikerült neki egyetlen pillanat alatt mindent tönkretennie. A mi közösen felépített, gyönyörű világunk egy szempillantás alatt atomjaira hullott."

"A hó megszépíti és tisztává teszi a világot, és vele együtt az emberi szíveket is."


Fülszöveg:

„Hiszek az otthon melegében, hiszek a család erejében, hiszek, mert hinni akarok, remélek, hisz ember vagyok. Hiszem, hogy minden emberben lakozik jó, hiszem, hogy a szerelem mindenkinek való. Odafigyelni, megbocsátani, ölelni, és szeretni, hisz egy életünk van, tanuljuk meg élni.”

Egy antológia, húsz szerző, húsz történet.
Otthon, család, hit, remény, szeretet, szerelem, megbocsátás, élet…
Mesék, versek, novellák, és egy dráma. Elférnek egy kötetben?
A lenti néhány gondolat kavargott bennem, az antológiát olvasva és ahogy haladtam előre, minduntalan előtört belőlem az érzés, hogy ennek a kötetnek meg kellett születnie.

Kiadó: NewLine Kiadó
Oldalak száma: 174 oldal