2021. május 26.

Dacia Maraini: Rabolt szerelem


Dacia Maraini novelláskötetébe hirtelen elhatározásból kezdtem bele. Azt hiszem, hogy ekkor még bele sem gondoltam abba, hogy ezek a történetek milyen hatással lesznek rám, a lelkemre. Fogalmam sem volt arról, hogy mind a nyolc esetben lesz egy pont, amikor rám szakad a valóság és súlyos szavakként élem meg a papírra vetett mondanivalót. Tudtam, hogy a könyv témája kemény és durva, de ezzel leginkább az első rész után szembesültem.

A Rabolt szerelem magára az erőszakra, a lelki és fizikai bántalmazásra épült. Az írónő ebben a műben több különálló történet keretbe foglalja mindezt, s erős érzelmekkel igyekszik hatást gyakorolni az olvasókra.

Röviden:

🌹 Marina nem először kerül a kórházba a „balesetei miatt”.. leesett a lépcsőn mondja ő. A férje szerint epilepsziás, s mindig összetöri magát. De mi az igazság?

🌹 Egy házaspár régóta szeretett volna egy gyermeket, azonban rengeteg időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nő állapotos legyen. Velence egy gyönyörű kislány volt, apuci kicsi hercegnője, aki divatbemutatókon vett részt gyermekkorától kezdve. Egy délután hirtelen eltűnik.. Talán megszökött, vagy valami más áll a háttérben?

🌹 Giorgiának sietnie kell haza a férjéhez, azonban pont az orra előtt megy el a vonat. Az állomáson egy egyenruhás férfi felajánlja, hogy el tudja vinni a következő állomásra, ahol elérheti a járművet. Az asszony naiv és beszáll az idegennel egy autóba.. De miért érzi azt, hogy rossz irányba mennek? Mit kereshetnek az erdő közepén?

🌹 Négy gimnazista fiú megerőszakolt egy lányt. Mindenki a lányt hibáztatja, mert szerintük buta, ráadásul illette magát mindenki előtt. Az ő hibája az egész.. Mi történt valójában?

🌹 Ale abortuszra megy egy társasházban rendelő orvoshoz. Azonban az a kegyetlen bánásmód, amiben részesítik nemcsak megalázó, de mérhetetlenül lekezelő is. Tényleg ezt érdemli?

🌹 Giorgio feleségül vette Carmelinat, akinek két kisebb lánya van. Nagyon szereti őket. A férfinek titkai vannak a nő előtt. Illetlen dolgokat tesz a lányokkal, ajándékokat vesz nekik, nem tudja fékezni a vágyait. Hol a határ?

🌹 Angela megismerkedik Gesuinoval, akivel hamar viharos szerelem alakul ki közöttük. Ám a férfiről hamar kiderül, hogy nemcsak kémkedett a nő után, de féltékeny típus is – exbarátra, a nővére férjére, a fiú barátaira. Meddig bírja a nő az agresszivitást, a rá mért ütéseket?

🌹 Anna szerelembe esett a Mórba. Azonban idő előtt kiderül, hogy a férfi bántalmazza őt. Igyekszik mindenki elől eltitkolni ezt, s próbálja fenntartani a „minden rendben van, jól vagyok” álcát. Meddig lehet rejtőzködni a felismerés elől?

Véleményem:

Dacia Maraini általános történeteket jelenít meg előttünk, melyről egy kívülálló el sem hinné, hogy tényleg ez a probléma áll a háttérben. Az erőszak és a bántalmazás a mi mindennapjainkban is megtalálható, azonban sokszor egyáltalán nem vesszük észre a jeleket, s így esélyünk sincs cselekedni. Pedig ezzel talán megmenthetjük valaki életét, aki fél lépni vagy éppen nincs lehetősége rá.

A Rabolt szerelem olyan abszurd és képtelennek tűnő élethelyzeteket mutat be, amik lesokkolják az olvasót és elgondolkodtatják a témával kapcsolatban. Annyira letaglózott és olyan érzelmi mélységbe sodort minden egyes oldallal, hogy ijesztően közelről átéreztem minden esetet.

Ez a könyv többet nyújt egy szimpla olvasmánynál!
Csodálom az összes olyan embert, aki átélte a bántalmazást és kilépett belőle, túl lépett rajta. Azoknak pedig, akik jelenleg is áldozatok és bántalmazott helyzetben vannak, kívánom, hogy legyen elég erejük és bátorságuk!

Az írónő kötete mindenkinek szól, minden embernek el kellene olvasnia!