2023. augusztus 19.

Sebők Hanga: Dönts jól! (Válaszutak 1.)

A Válaszutak sorozat kezdő kötete, a Dönts jól! az írónő legelső megjelent regénye, melyben két fiatal felnőtt életébe nyerhetünk bepillantást, akik közös történetük során több fontos szituációban választás elé kerülnek. Az egyes döntéseik megfelelő meghozatalához át kell értékelniük a jelenüket és a jövőjüket, miközben mi, az olvasók is velük együtt mérlegelünk.

Történet:

Anna mindennapjai az egyetem körül forognak, szorgalmasan tanul és készül a vizsgáira. Az elmúlt évek csalódásai és a diploma megszerzése miatt kihagyja a bulikat, a pasizást - csupán a legjobb barátnőjét és egyben lakótársát, Katát engedi közel magához.

Áron a munkájának él - egy hatalmas sportszer üzletben dolgozik főállásban, emellett személyi edzéseket is tart. A napjai évek óta erről szólnak, egy keserű csalódást követően ebben lelt vigaszra, a munka szerelmese lett.

Minden megváltozik akkor, amikor az egyik bárban teljesen véletlenül találkozik a pillantásuk. Áron baráti névnapot ünnepel, Anna a sikeres vizsgákat. Végül beszélgetésbe elegyednek, majd az este zárásaként a fiú hazakíséri a lányt. Azonnal telefonszámot cserélnek, felveszik egymással a kapcsolatot a közösségi média felületen, s még akkor este chatelni kezdenek.

Mindketten pozitívan fordulnak a másik felé, óvatosan megnyitni készülnek a szívüket.

Pár hónap alatt egyre erősebbé válik a kapcsolatuk. Rengeteg közös programot szerveznek, a legmélyebb és legérzékenyebb beszélgetésbe is belemerülnek, szerves részei válnak egymás mindennapjainak. Különböző döntések elé kényszerülnek több területen is - magánélet, karrier, család.

Mindeközben főszereplőinknek egy zaklatóval is fel kell venniük a küzdelmet, aki kezdetben fényképpel és levéllel támad, ám végül annál sokkal nagyobb veszélyt okoz.

Milyen választások elé néz egy fiatal felnőtt, aki éppen csak megérkezik az életbe? Létezik az a szerelem, ami felülír mindent? Az ész vagy a szív küzd erősebben?

Véleményem:

Sebők Hanga regénye több témakört is érint - a szerelem kialakulását és megtartását, a testvéri és szülői viszonyokat, a karrierépítést. A Dönts jól! egyik fő alappillére a címből adódóan az életben adódó választások meghozatala, azonban emellett jelentős szerepet kap a megbocsátás, a hűség, a figyelmesség, az odaadás és persze, nem utolsó sorban a szeretet is.

Az írónő dinamikus, könnyed stílusban vezette a cselekményszálat. A választékos fogalmazásmódnak köszönhetően, az oldalak gyorsan peregtek a kezemben. A karakterek személyisége valóságos, kiforrott, nem maradnak közömbösek az olvasó számára. Kikapcsolódtam, mégis egy picit a saját életemre is kivetítettem az eseményeket! Elgondolkodtatott, abszolút beszippantott!

Kezdetben azt hittem, hogy egy laza, limonádéval van dolgom, aztán ahogy egyre jobban haladtam a kötettel, rájöttem, hogy tévesen vontam le ezt a következtetést. Érzelmekkel teli, lelki mélységekbe hatoló, ugyanakkor kissé ifjúsági műnek mondanám! Személy szerint az olvasás során, érzékeltem, hogy egy kezdő íróval, egy elsőkönyves megjelenéssel van dolgom, de ez egyáltalán nem rontott az élményemen.. sőt, szerintem innen látványos igazán a fejlődés! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Hanga milyen utazásra invitál minket a következő regényeiben, mindenképpen követni fogom a munkásságát!

Kedvenc idézetek:

"Mindkettőnknek megsebzett volt a szíve. Nehezen nyitottunk, de talán annál jobban akartunk most bízni. Bízni egymásban."

"A csalódás az életünk része, azok is formálnak minket. Nélkülük mások, lehet, hogy kevesebbek lennénk."

"(..) mennyiszer elszalasztjuk a lehetőségeket. A lehetőségeket arra, hogy együtt lehessünk a szeretteinkkel. Mindig találunk kifogást. Olyan könnyű azt mondani, hogy sok a dolgom, nem érek rá. Aztán meg már azon kapjuk magunkat, hogy a lehetőség veszett el."

"Ő lett nekem előbb az éltető napfény, majd a romboló vihart hozó zápor is."


A kötet fülszövege itt található: moly.hu 💙