2023. március 24.

Adèle Dan: Démoni ketrec - előolvasás

Adèle Dan legelső regénye a NewLine kiadó égisze alatt jelenik meg Démoni ketrec címmel. A történet egy sötét, különleges fantasy világba varázsol el, ahol démonokkal és angyalokkal találkozhatunk az olvasás során. Tudatosan döntöttem úgy, hogy kilépek a komfortzónámból és belecsöppennek az írónő művébe, visszagondolva szerintem a legjobb döntést hoztam. Ugyanis az ismereteim hiányához képest, iszonyú jól éreztem magam ebben a közegben és könnyedén rabul ejtett a könyv.



A borító színvilága mesteri összhangban van a történetszállal, a piros füstösség figyelemfelkeltő, pillanatok alatt magához vonzza az olvasó tekintetét. A fedlapon szereplő kalitka és női alak megtestesíti a főszereplőt, hiszen a sorok közé mélyedve pontosan ilyennek látjuk majd. Egyszerűen imádom!

Lotte gyermekkora nem volt könnyű, számos nehézséggel kellett megküzdenie. Egyrészt bátyja betegségével, majd elvesztésével. Másrészt az öt éves korától kezdődő, őt kísértő szörnyű álmokkal. Nemcsak a lány, de annak családja számára is rendkívül embert próbáló volt ez az időszak.

Lotte jelenleg gyógyszerfüggő, antidepresszánsokkal próbálkozik hadakozni a körülötte lévő idegen lényekkel. Hónapokkal ezelőtt tönkrement a párkapcsolata, ráadásul a családjával sem zökkenőmentes a viszonya.
Egyik nap a szüleivel rettentően összeveszik a temetőben, ahonnan végül futva menekül el. Azonban olyan impulzus éri ezek után, amire álmában sem gondolt volna. Lehetősége adódik megismerkedni az angyalokkal és a démonokkal is, persze egy csatába csöppenve. Végül a démonkirály mellé szegődik, aki kezdettől fogva érinthetetlen, drága kincsként bánik vele.

Rövid időn belül lehull a lepel néhány fontos tényről, például, hogy miért akarja mindkét népség maga mellett tartani. Mindez hihetetlennek tűnik számára, hiszen ő csak egy átlagos lány, de ez mégis a csúf és furcsa igazság.

Darya szürke szempárja utánozhatatlan hatással van főszereplőnkre, s így akarva-akaratlanul is olyan cselekedeteket tesz, melyekről utólag meg van győződve, hogy rossz döntés volt. Lotte hatalmas nyomást érez magán: a múlt szellemei továbbra is kísértik, élete egyik legmeghatározóbb döntését kell meghoznia, távol kell tartania magát vágya személyétől. A démonok megkezdik a kiképzését, hogy képes legyen megvédenie magát bárkitől - azonban a lelkét nem tudja megóvni semmitől sem.

Hogyan képes a lány felfogni mindazt az őrületet, ami körülötte zajlik? Mit választ a bajnok: az általa hitt jóságot, vagy a mindent felemésztő szenvedélyt?

Az írónő a főhősnő, azaz Lotte szemén keresztül beszéli el a történetet. Maga az alkotás rövid fejezetekre lett osztva, személy szerint az én pozitív élményemhez ez is nagyban hozzájárult. Természetesen csak a gördülékeny fogalmazásmód és a bámulatos stílus mellett, mely jellemzi a kötet egészét.

A Démoni ketrec megkapó, roppant intenzív és átkozottul izgalmas. Egy gyógyszerfüggőség berkein belül a szemünk előtt teljesedik ki az elfogadás és az önmagunknak való megbocsátás, ami a valóságban is nagyon fontos szerepet tölt be.
Fölöttébb élveztem a kalandozást Lotte-val, annyira mellette tudtam állni az olvasás folyamán és a szituációk engem is ugyanúgy megrémítettek, aggasztottak, mintha a teremtett világ falai közt éltem volna meg. Mindez pedig kiegészült egy csipetnyi romantikával, egy leheletnyi drámával, mely végül erotikus fűszerezést kapott.

A kötet végéhez érve egyetlen kérdés fogalmazódott meg bennem: Hol volt az írónő eddig?
Valószínűleg ezután sem leszek a zsáner szerelmese, de nem fogom azonnal visszautasítani a történetet, ha szembe jön velem. Mindenesetre kifejezetten várom a könyv folytatását, s hogy megismerjem Lotte döntésének következményeit, illetve az angyalok és démonok közötti szituációkat is.

Adèle Dan regényét ajánlom a sötétebb hangulatú, fantasy művek kedvelőinek, mert elsőkönyves írónő létére, véleményem szerint rendkívül kidolgozott és elképesztő alkotást tárt a nyilvánosság elé!

🌟

"Az a férfi úgy nézett ki, mint aki a legsötétebb fantáziámból lépett volna elő, akit elképzelek minden dark romance olvasásánál. Aki sosem a hős, hanem a gonosz, a tiltott gyümölcs, akire mindig is vágytam a filmekben."

"Honnan tudhatnád, hogy valóban feledni akarsz, ha még sosem emlékeztél igazán?"

"A denevérszárny kerete olyan fekete, akár a szurok és olyan kecses, akár a viselője. Gyönyörű és veszélyes."

"-Hogyan választhatnék mást - kezdi és a homlokát az enyémre rakja -, ha te vagy mindenre a tökéletes válasz?"

"Tudom milyen, ha az ember nem szabad. Ha elveszíti a szárnyait, ha leszíjazzák, ha gyógyszerek kontrollálják, ha a körülötte lévő világ eltiporja."

"Bánt. De közben felemel. Megerősít. A karjában tart."

"Ne legyél az, akit legyőztek. Légy az, aki bosszút áll rajtuk! Mutasd meg, hogy egy előre eljátszott sorsért teremtettek, de te tollat ragadsz és megírod a saját történeted!"

"(..) elbaszott énje megkegyelmezett olyan lelkeknek, amelyeket a társadalom kitaszított."

🌟 

 Fülszöveg:

HOGYAN ​LEHET JÓNAK MARADNI OTT, AHOL AZ OTTHONT A SZÖRNYEK TEREMTIK?

„Az angyalokkal kellett volna mennem…”

Lotte, a huszonkét éves, gyógyszerfüggő lány egész életében rémálmai ellen küzdött, melyek a pszichiátriáig küldték. A bátyja halálának évfordulóján úgy dönt, nem veszi be őket többé, és ekkor minden megváltozik. A rémálmok valósággá válnak, angyalok és démonok érzik meg különleges vére illatát, és vadászni kezdenek rá.

Lotte fogságba esik a mérhetetlenül vonzó Démonkirály, Darya birodalmában, aki fel akarja használni a lányt arra, hogy megnyissa számukra a Pokol kapuját. Lotte ragaszkodik ahhoz, hogy jót tegyen, de a démon csábításának egyre nehezebb ellenállnia. Darya kegyetlen játéka nemcsak a testét, lelkét is megtörheti.

Vészesen közeleg az idő, amikor választania kell. De kik a jók, és kik a rosszak?

Hogyan válasszon egy pszichiátriáról szabadult lány, akinek a döntéseit beárnyékolja a gyász, az öngyűlölet és a Démonkirály iránti fékezhetetlen szenvedély?

Adéle Dan első regénye egy sötét, erotikus fantasy, mely egyszerre szól egy feldolgozatlan trauma fájdalmáról és arról, hogy néha nincs egyértelmű választóvonal pokol és mennyország között.

(NewLine, 2023)